Dier gjorde som forbildet Beckham – så ble drømmestarten knust

Målscoreren til VG: – Jeg grep sjansen

Hodgson: Føles som et tap

MARSEILLE (VG) (England-Russland 1-1) England hadde begynt å gå tom for ideer, men den selvsikre unggutten Eric Dier (22) sto opp – og hamret ballen i mål på Beckham-vis. Men igjen rotet engelskmennene det til for seg selv.

  • Sindre Øgar
  • Arilas Berg Ould-Saada
  • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over tre år gammel

Dier virket skråsikker og ekstremt fokusert da han banket inn frisparket etter 73 minutter. Det var både kraft og presisjon. Og det så helt kontrollert ut.

– For tolv år siden jaktet en ti år gammel Dier autografer på England-trening i 2004-EM. Nå scorer han på frispark, beskriver The Times’ England-kommentator Henry Winter på Twitter.

Eric Dier ble kåret til banens beste og møtte på pressekonferansen på Stede Vélodrome i Marseille. VG henviste til bildet av Dier på Englands treningsleir, sammen med David Beckham i 2004 – og spurte om han har vært et frisparkforbilde.

– Han var en av de beste, så jeg har sett mange av hans frispark. Helt siden jeg var en liten gutt har jeg øvd mye på frispark. Vi har en veldig god frisparktaker i Christian Eriksen i Tottenham, så det er ikke så ofte jeg får muligheten der. Jeg var heldig som fikk ta den, og jeg grep sjansen, svarer Dier til VG.

Han smilte da han svarte på spørsmålet vårt, men Tottenham-spilleren satt ikke igjen med en veldig god følelse etter Russlands sene utligning.

– Selvfølgelig er det skuffende. Vi er så nærme å vinne vår første kamp, og vi hadde fortjent det. Følelsen gikk fra topp til bunn veldig fort.

Les fyldig kampreferat her

Ekspert: Hodgson er «byens største gambler»

Det betyr at England fortsatt ikke har vunnet en eneste EM-åpningskamp.

– Det føles mye mer som et tap enn som uavgjort. Utligningen deres var en veldig god scoring, sier England-trener Roy Hodgson ifølge UEFA.

– Å si at vi er skuffet er et understatement, sier en svett Roy Hodgson foran de engelske journalistene.

Dier: – Skuffende

– Vi er skuffet fordi vi spilte bra gjennom hele kampen. Det er skuffende å la dem utligne. Det handler ikke om mangel på erfaring, men vi avsluttet ikke kampen på riktig måte. Men vi tapte ikke. Vi må komme oss igjen etter dette. Det er positive ting å ta med seg, sier målscorer Dier, ifølge BBC, og tillegger:

– Vi må legge dette bak oss.

Den russiske bamsen Vasilij Berezutskij raget høyest i feltet og headingen fikk en høy ballbane før den dalte ned i krysset bak Joe Hart. Russland-kapteinen har vært trofast CSKA Moskva-spiller siden 2002 og sterkt medvirkende til fem ligagull i disse årene. Klubben vant også ligaen denne sesongen, ikke minst takket være en sterk vår av Berezutskij.

HØYEST: Her utligner Vasilij Berezutski for Russland. Foto: Thanassis Stavrakis AP

– Det er en vanvittig heading av kapteinen. For en spenst, for en timing. Snakk om å være kaptein. Det er fortjent etter utviklingen i 2. omgang, sier Bernt Hulsker i VGTVs EM-studio.

Gambling

Etter et halvt århundre i smerter – England har ikke vunnet noe siden VM i 1966 – skulle Roy Hodgson få nasjonen til å føle på tro, håp og kjærlighet til «Three Lions» igjen i Marseille.

Hodgson, omtalt som «byens største gambler» før oppgjøret, startet akkurat slik ekspertene trodde han skulle «gamble»:

Med Rooney på midtbanen og en lite samspilt trio lengst fremme. Adam Lallana, Raheem Sterling og Harry Kane hadde bare startet én gang sammen før da de gikk utpå praktfulle Stade Vélodrome – vel vitende om at England aldri hadde vunnet en åpningskamp i EM.

Slik vil England-ekspertene løse «Rooney-problemet»

Og denne gangen hadde engelskmennene dummet seg ut allerede før det begynte, med brutale slåsskamper i Marseilles gater.

Slurvete Sterling

Men det er noe med engelskmenn når ting begynner å handle om fotball.

Når «God Save the Queen» synges som om det sto om livet, når det ljomer «Roooooonnney» fra hele gjengen etter en strøken crosser og når man ser grimasene, fortvilelsen og lidenskapen til de som står noen meter unna pressetribunen – høyt, høyt over gresset – så skjønner man at det store flertallet ikke er her for å slåss.

– En stor takk til supporterne, vi følte virkelig kjærligheten, sier England-keeper Joe Hart ifølge BBC.

Har England et stopperproblem? – For ti år siden hadde vi Terry, Carragher, Ferdinand og Campbell

De pushet England fremover, og anført av Wayne Rooney, Dele Alli og offensive Kyle Walker gikk britene rett i strupen på Russland – og ble der stort sett i hele første omgang.

Problemet var at det sjelden ble veldig farlig. En Harry Kane som var litt ute av det, en Sterling som slurvet litt, en pasning som kom litt foran, eller litt bak – noe var det alltid som ikke stemte helt.

På benken sto EMs eldste trener Roy Hodgson, noe skjelven, og klødde seg i ansiktet.

Slik får du scoringsvarsel under EM

Kraft og presisjon

Han skulle få mer å bekymre seg for.

England var ikke like dominante etter hvilen, og da Russlands tier Fedor Smolov forsøkte å sikte inn 1-0, så kunne det gått ille for England.

Og da Igor Akinfeev fikk slått Rooneys skudd i tverrliggeren etter 70 minutter, holdt Hodgson på å ramle bakover. Han ville så gjerne se den inne.

At han skulle få det han ønsket seg av Eric Dier hadde han neppe trodd, men frisparkperlen var ikke bare vakker. Det var også kontrollert. Dier plasserte frisparket i hjørnet. Med kraft og presisjon.

Hold deg oppdatert på EM-profeten her

Saken fortsetter under bildet!

JUBELBRØL: Eric Dier sklir på knærne etter å ha sendt England i ledelsen på Stade Vélodrome. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Det holdt bare nesten.

– Russland var best i 2. omgang. Det er spesielt at England får 1-0 og ikke har evnen til å drepe kampen. De blir litt forsiktig. Jeg er mest skuffet over at England ikke får tak i ballen når Russland måtte frem, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal i VGTV-studio.

Mer om

  1. Fotball-EM
  2. Internasjonal fotball

Flere artikler

  1. Hodgson måtte forsvare egen taktikk – og tordnet mot russisk journalist

  2. Kaller Hodgson «byens største gambler»

  3. Derfor har Dier blitt uunnværlig for England

  4. England dominerer EMs flopplag

  5. Hodgson og Rooney trygler engelske fans om å unngå trøbbel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder