ATTRAKTIV: Pep Guardiola, i øyeblikket manager for Bayern München. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kommentar

VGs fotballjournalist mener: Guardiola leder an i fotballens stollek

Chelseas sparking av José Mourinho gjør at det blir en enda mer intens kamp om stolene rundt det lille, internasjonale managerbordet. Pep Guardiola (44) er den mest attraktive.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er en tendens i internasjonal fotball i dag: Når en klubb er blitt stor nok - da er det kun et fåtall managere som duger. Og alle klubbene ønsker de samme personene. Det er svært sjelden at en av de store klubbene i Europa tar sjansen på en talentfull trener.

Alle vil ha de samme

De går for «sikringsmanagerne». Selv en klubb som Celtic fikk mange overraskende blikk da de gikk for en ukjent nordmann (Ronny Deila). Det var liksom ikke sånn det skulle være.

Klubber som Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Juventus, Inter, Milan, Real Madrid, Barcelona, Bayern München og Paris Saint-Germain - de sloss stort sett om de samme managerne. De som «kan» store klubber, som takler press og vet hva som kreves av dem.

Hvor skal Mourinho?

Det hender jo at de får sparken også, som José Mourinho fikk nå, bare sju måneder etter at han tok Chelsea til ligagull. Men han får seg jobb igjen, bare han venter på at en av de andre «store» får sparken eller slutter. Mourinho har vist at han duger, med seriegull i fire land og Champions League-tittel med to forskjellige klubber. Et feilskjær er lov. Snart er portugiseren igang. Igjen.

Kanskje i Manchester United?

I tillegg er det jo alltids noen landslag som trenger en merittert trener. Mourinho har jo alltid snakket om at han - en dag - skal lede Portugal.

Carlo Ancelotti er attraktiv som aldri før, selv om han fikk sparken et år etter at han tok The Double med Chelsea i 2010, og et år etter at han vant Champions League med Real Madrid i 2013. Men italieneren har vist at han kan, med ligatitler i både Frankrike, Italia, England og Spania. Egentlig er det kun Tyskland som gjenstår for Ancelotti, og muligheten kan komme i Bayern München.

Nøkkelmann Guardiola

For det er egentlig «geniet over alle de andre», Pep Guardiola, som har hovednøkkelen i dette spillet. I neste uke skal Guardiola, etter det som er skrevet, gi beskjed om hva han skal gjøre neste sesong. Da blir det uro i rekkene, stolleken intensiveres. Hvem skal ut? Hvem tar en plass? For med Mourinho ute av Chelsea, er det ventet at klubben ønsker seg Guardiola - de også. Som Manchester City. Og som trolig Manchester United. City har lenge sett på Guardiola som den perfekte manageren. United er ikke direkte fornøyd med Louis van Gaal, selvsagt med en fortid i to andre storklubber, Barcelona og Bayern München.

Manchester United var lenge ute av bildet i stolleken, så lenge Alex Ferguson regjerte (nesten 27 år). Men med han borte, har leken fått en ny og stor aktør. Og Manchester United har ikke tenkt å se på at stolene fylles opp uten at de får satt merket sitt på noen av dem selv.

Real Madrid bytter?

Hvis Guardiola forsvinner til England, da åpner det seg en jobb i Bayern München. I Spania sitter Rafael Benitez utrygt. Real Madrids stjerner virker ikke helt fornøyde, og i Madrid, som i Chelsea, så er ikke akkurat kontinuitet på managersiden noe absolutt krav for at klubbledelsen krever titler.

Så det er ventet at det er lite som skal til for at Real Madrid kvitter seg med Benitez, som selvsagt har en fortid i store klubber som Inter, Liverpool og Chelsea. Alt går rundt. Benitez også. Men Mourinho kan fort havne i Madrid igjen, hvis da ikke PSG mislykkes i Champions League (igjen) og bytter ut Laurent Blanc, ansetter Mourinho - og håper han skal være den avgjørende brikken for å nå helt til topps i Champions League.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Hva skjer nå?

Og hvis Chelsea ikke får Guardiola, raider de Real-nabo Atletico for Diego Simeone, eller kanskje de prøver på tidligere Manchester City-manager Roberto Mancini, nå med suksess i Inter?

Det er sjelden nok stoler, ei heller jobber, som er ledige samtidig, sånn at alle disse 7-10 managerne som «alle» tydeligvis ønsker seg kan ha jobb samtidig. Og får de det en dag, så kan du banne på at en eller annen av dem får sparken.

Så er vi i gang igjen.

Det eneste som er sikkert er at disse managerne får jobb igjen - om de ønsker det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder