NYSGJERRIG PÅ ZEKHNINI: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har løftet opp en rekke spennende unggutter på A-landslaget. Odds Rafik Zekhnini kan bli den neste. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Høgmo åpner for Zekhnini på A-landslaget

Landslagssjefen om Odd-talentet: – Veldig interessant å følge

BRUSSEL (VG) Odds stortalent Rafik Zekhnini (18) kan bli den neste unggutten som Per-Mathias Høgmo gir sjansen på A-landslaget.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mats Møller Dæhli, Martin Ødegaard og Martin Samuelsen har alle fått sine debuter på A-landslaget som tenåringer.

Les også: Fagermo mener Zekhnini har større potensial enn Ødegaard

– Veldig interessant

På VGs spørsmål om gutten med landets raskeste finter, Rafik Zekhnini, var nær en plass i troppen som møter Belgia i morgen, svarer Høgmo:

LYNRASK: Rafik Zekhnini ble stygt kleppet ned av Francisco Junior da han satte fart under Odds kamp mot Strømsgodset forrige helg. Snart kan han komme til å få debuten på A-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Jeg er glad for at du drar opp det navnet. Det er faktisk et poeng for oss alle at norsk fotball begynner å få mange slike typer. Jeg har sett Zekhnini mye live og han blir jo veldig interessant å følge. Han var definitivt med i diskusjonen på hvorvidt vi ønsket å se ham her eller ikke, sier landslagssjefen.

Han har som alle andre latt seg imponere av telemarkingen med marokkanske foreldre. På sitt beste har han herjet med motspillere fra både Borussia Dortmund, Viking og Strømsgodset.

Video: Zekhnini kjørte karusell med Dortmund-back

– Nå får han testet seg på alderbestemte landslag og han får testet seg i Odd som skal ut i Europa League. Han blir veldig spennende å følge.

– Hva er det han mangler for å være med her?

– Det er jo litt totalpakken. At han utvikler seg fysisk og at han blir rutinert. Du blir veldig fort straffet hvis du ikke er defensivt til stede til enhver tid på dette nivået. Jeg har en tett dialog med Dag-Eilev (Fagermo). Det blir spennende å følge ham i hver eneste kamp for å se om han tar nye steg, svarer Høgmo.

Les også: Manchester United så Zekhnini

Ny generasjon publikumsspillere

Han mener Zekhnini føyer seg inn i rekken av norske unggutter med tekniske ferdigheter på et mye høyere nivå enn gamle landslagshelter.

– Dette er jo publikumsspillere som er med på å øke underholdningen. De er effektive, men samtidig er det gøy å se på dem. Det gjør at totaliteten blir veldig interessant.

Les også: Martin (15) ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalik

Foran høstens VM-kvalifisering mener Høgmo at han har et helt annet register med offensive spillere som kan løfte Norge. Typer som Pål André Helland, Martin Samuelsen og Zekhnini kan alle trylle på ulike måter fra kantposisjon.

– Det handler jo alltid å sette sammen den rette miksen av spillere. Det jeg har savnet tidligere er nettopp disse vingene som er i stand til å skape ubalanse. Men de kommer nå. Og det gjør at vi kan tenke litt annerledes i hvordan vi setter opp laget.

Les også: Forren spiller for nytt Europa-eventyr

– En spiller som Ole Selnæs håper og tror jeg nå får mye spilletid i St. Etienne. De var tydelige på at de har stor tro på ham da jeg besøkte klubben. Hans kompetanse i forhold til vending av spill, der vi får satt opp disse kantspillerne rettvendt, er veldig spennende, påpeker Per-Mathias Høgmo.

Les også: Samuelsen fikk drible-kjeft: – På grensen til hjernevasking

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder