Davidsen om Deila: - Har sansen for ham

RONNY INN = REKA UT? Nei, ikke nødvendigvis. Dersom Ronny Deila (t.h.) blir trener for Vålerenga, kan Kjetil Rekdal ende opp som sportsdirektør, ifølge VGs kilder. Foto: VG

Vidar Davidsen om VIF-krisen: Ekspert: - Finner klubben en løsning som Kjetil og Ronny er happy med, er det bra

Ekspertkommentator Vidar Davidsen har både spilt for og trent Vålerenga. Han tror Ronny Deila kan være rett mann for å få klubben tilbake til gamle høyder.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over tre år gammel

Det er langt fra fryd og gammen for osloklubben Vålerenga for tiden. Laget har ikke vunnet siden 8. mai, har bare Start bak seg på tabellen og står i fare for å spille OBOS-liga neste sesong. Kjetil Rekdal har allerede bedt alle ta til seg det faktum at nedrykk kan skje, og kaller den pågående VIF-krisen for «brutal tung». Så hvor har det gått galt?

Siste nytt! - Deila overtar Vålerenga fra 1. januar

– Det er vanskelig å si fra utsiden, men de har i hvert fall ikke klart å få ut potensialet sitt i år. De siste årene har de handlet veldig mange spillere, men laget står på stedet hvil, og er kanskje heller blitt dårligere. Da ligger ikke problemet bare på banen, mener Vidar Davidsen, tidligere Vålerenga-spiller og -trener, nå ekspertkommentator for Viasat.

Les også: Opprør nummer to fikk det til å koke i Vålerenga

– Nå må Vålerenga vurdere seg selv. Stille spørsmål om ledelsen er god nok. Om trenerne er de riktige. Støtteapparatet. Og om sammensetningen er slik den burde være, fortsetter Davidsen overfor VG.

Det er klubben i ferd med å gjøre. Styreleder Thomas Baardseng har bekreftet overfor NRK at styret skal møtes denne uken, uten at han ville si noe om agendaen der. VG erfarer imidlertid at en ny daglig leder er på vei inn på Valle.

Eirik Espeseth og Strømsgodset opplyste mandag at partene kom til å skille lag. Han er etter det VG får opplyst nær ved å bli presentert som daglig leder i VIF, som et ledd i investor Tor Olav Trøim sin nye annonserte storsatsning. Ifølge VGs kilder er Ronny Deila neste mann Trøim ønsker inn døra. Ifølge TV 2 er det allerede klart.

Fikk du med deg? Kaptein Grindheim satt ut av troppen etter Rekdal-samtale

Skulle det skje, betyr det ikke nødvendigvis kroken på døra for Rekdal, som ledet klubben til seriegull i 2005. Han kan være aktuell i en rolle som sportsdirektør.

– Finner klubben en løsning som Kjetil og Ronny er happy med, så er det bra, sier Vidar Davidsen til VG.

– At Deila nevnes nå, er uansett naturlig. Han er ledig og attraktiv, og personlig har jeg sansen for ham. Han er veldig tydelig i spillestilen sin, har et voldsomt engasjement inn mot spillergruppen og åpenbart flink til å bygge miljøer. Av det jeg har hørt om han, er det veldig mange gode ting, fortsetter han.

VGs fotballjournalist mener: Vålerenga bør gå for Deila nå

SERIEGULL: Vålerenga-kaptein Vidar Davidsen jubler her for seriegull i 1983. Foto: Jan Greve VG

Den tidligere Vålerenga-treneren mener imidlertid prinsipielt at trenere, også Rekdal, bør sitte ut kontrakten. Men det må uansett endringer til, mener han.

– Hvis Rekdal skal sitte, må han kanskje endre noe av stilen sin. Eller hente inn en sparringspartner utenfra. Det viktigste er at man endrer det man har holdt på med i flere år, for det har åpenbart ikke fungert godt nok. Man må gjøre noen endringer, men ikke bare på banen, mener Davidsen.

– Så klubben bør ikke først og fremst ut på overgangsmarkedet som åpner?

– Nei, det tror jeg ikke. Det vil være en fallitterklæring til de som de siste årene har hentet alle disse spillerne. Det har vært en altfor stor gjennomtrekk av spillerne i VIF. Nå må de begynne å bygge selvtillit; si og vise i praksis at spillerne er gode nok, og ikke spre spekulasjoner om hvem som er nestemann ut, sier Davidsen.

Les også: VIF-toppscorer på vei til kinesisk fotball

– Fremover er hver kamp viktig, men selv om Vålerenga skulle finne på å vinne to-tre kamper på rad, som jeg tror de fort kan gjøre, så er det viktig at klubben ikke slår seg til ro. Dette har vart såpass lenge, og stikker dypere enn to-tre seirer på rad. Man må finne årsakene og hvilke muligheter som er til å snu på det. Det handler om å bygge opp det og de som er der nå og å tenke nytt samtidig, fortsetter han.

Erling Rostvåg, talsmann i Klanen, håper uansett at klubben får et par seirer på rad, slik at det blir litt arbeidsro.

– Nå kommer det fire kamper der vi skal ha muligheten til å ta poeng. Tar ikke VIF et par trepoengere nå, begynner det å se veldig stygt ut. Det er forskjellen på litt arbeidsro ut sesongen og full panikk frem mot november, sier han, og vet hvilket av de to alternativene han ønsker seg.

Talsmannen tror at Kjetil Rekdal nå vurderer sin egen rolle i klubben, men at et eventuelt trenerskifte ikke kommer til å skje i umiddelbar fremtid. Det stemmer overens med de nyeste opplysningene, som går ut på at Deila tar over klubben

– Jeg vet at Rekdal akkurat nå bryr seg om hva som er best for Vålerenga, og hans avgjørelse om egen fremtid kommer til å bero på hva han tror er best for klubben, ikke noe annet, sier Rostvåg, som uansett tror at Rekdal vil kunne passe godt inn i en annen rolle i Vålerenga.

Les også: Antall parkeringsplasser på nye Jordal Amfi: 38!

– I Enga så har vi hatt noen dårlige erfaringer der rollefordelingen ikke har vært helt tydelig. Skal en fyr som har vært trener fortsette i en annen rolle, er det ekstremt viktig at man er enige om rollefordelingen og hvem som gjør hva, for det kan fort bli en intern krig. Men rent faglig tror jeg Rekdal kan tilføye mye kunnskap i kjøp-og-salg-delen og gjøre gode vurderinger, mener Klanen-talsmannen.

– Og Deila?

– Han er en flink fyr, er han ikke? Alle norske trenere med respekt for seg selv har også fått sparken i Enga en gang, så han må nesten innom oss om han vil være en del av gjengen, sier Rostvåg.

Deila åpen om tiden i Celtic: - Jeg mistet totalt friheten min (krever innlogging)

Les også

 1. VG erfarer: Deila nærmer seg Vålerenga

  Etter det VG erfarer nærmer Ronny Deila (40) seg jobben som ny Vålerenga-trener.
 2. VGs fotballjournalist mener: Vålerenga bør gå for Deila nå

  (Brann-Vålerenga 4-1) Ronny Deila er en person som lenge…
 3. Rekdal etter stortap: – Jeg skulle ønske jeg kunne spilt selv

  BERGEN (VG) (Brann - Vålerenga 4-1) Moa sendte Vålerenga i føringen, men så tok Brann over - og ydmyket gjestene.
 4. VIF-toppscorer Brown på vei til kinesisk fotball

  Kun formaliteter gjenstår før Vålerengas toppscorer Deshorn Brown (25) selges til en kinesisk klubb.
 5. Fagermo: – Alle bortsett fra RBK vil ha spenning i Tippeligaen

  ULLEVAAL STADION (VG) (Vålerenga – Odd 0-1) Her scorer Odds supertalent Rafik Zekhnini (18) – og sørger for ny spenning…
 6. VIF henter U21-landslagsspiller fra Reading

  Etter å ha fulgt spilleren tatt det siste halvåret har Vålerenga nå hentet islandske Samuel Kari Fridjonsson (20) fra…
 7. Sendt av treningsfeltet torsdag – scoret to mot Vålerenga søndag

  ÅLESUND (VG) (Aalesund – Vålerenga 2-2) Etter en tung start på Aalesund-karrieren har Edwin Gyasi (24) begynt å vise seg…
 8. Frustrert Wæhler (40) reddet poeng: – Må frem av og til

  ÅLESUND/OSLO (VG) (Aalesund - Vålerenga 2-2) Edwin Gyasi scoret sine to første seriemål for Aalesund, men superveteran…
 9. TIL møter RBK i cupen: – Vi har hatt et godt tak på dem hjemme

  Det blir et nytt lokaloppgjør mellom Strømsgodset og Vålerenga i cupens kvartfinale, RBK møter Tromsø på Alfheim og 1.
 10. Vålerenga tapte 100.000 kr på cuptriumf

  ULLEVAAL (VG) (Vålerenga-Vidar 3-1) En vakker heading fra Deshorn Brown sendte Vålerenga til kvartfinale i cupen, men…
 11. Trøim varsler ny storsatsing i Vålerenga

  VALLE (VG) Vålerengas hovedaksjonær, Tor Olav Trøim (53), tar ny sats og sikter høyt for å gjenreise Vålerenga.

Mer om

 1. Vålerenga Fotball
 2. Kjetil Rekdal

Flere artikler

 1. Hevder Deila tar over - Rekdal åpner for andre VIF-oppgaver

 2. Klanen fnyser av Rekdal-kritikken: – Han har et horn i siden

 3. Rekdal med tirade mot Vålerenga: – Det er ingen sjel igjen der

 4. Bekreftet: Deila klar for Vålerenga

 5. Rekdal mener Deila-uttalelse er respektløs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder