Hareide om Drillo-sammenligning: – Jeg er ikke ham

Bekreftet: Åge Hareide er Danmarks nye landslagssjef

FOTBALL

KØBENHAVN/OSLO (VG) Da Åge Hareide (62) ble presentert som Danmarks nye landslagssjef, måtte han distansere seg fra Drillo-fotballen.

Publisert: Oppdatert: 10.12.15 15:18

– Jeg er ikke Drillo. Jeg har egentlig aldri blitt sammenlignet med ham. Han er jo blant annet mindre enn meg i størrelse... Han hadde mange gode egen egenskaper med tanke på organisasjon og resultater med Norge, men jeg tenker litt annerledes om fotball, svarer Åge Hareide på spørsmål om Danmark kan forvente seg fotball lignende den Norge spilte under Egil Olsen.

Han ble presentert som Danmarks landslaggsjef av Det danske fotballforbundet (DBU) i København torsdag. Hareide har fått en toårskontrakt som starter 1. mars, med opsjon på ytterligere to år.

Ellevill aprilspøk: Drillo blir Danmarks landslagssjef

På torsdagens pressekonferanse gjorde danskene det klart at Hareide har flere av de kriteriene DBU har sett etter. Internasjonal erfaring, både fra klubb- og landslag, inngående kjennskap til dansk fotball og dokumenterte resultater var blant det forbundet mener Åge Hareide har.

Drillo: – Jeg har ingen høy stjerne i Danmark

Det ble kunngjort torsdag at Hareide var DBUs førstevalg, men faktum er at danskenes Michael Laudrup ble spurt om han kunne tenke seg å ta jobben.

– Michael Laudrup er det største fotballikonet som finnes i Danmark. Det er naturlig at de spurte ham. Jeg har det fint med at han svarte nei, for da spurte de meg, sier Hareide.

Dansk ekspert om ansettelsen: – Svært bekymringsfullt

Han sier at det først i går, onsdag, ble klart at han fikk trenerjobben.

– Du er 62 år gammel. Hvordan kan du være fremtiden til det danske landslaget? blir Hareide spurt.

Tok pause fra trenerjobben

– Jeg håper jeg kan være fremtiden til Danmark. Fordelen med å være 62 år er at jeg tar med meg erfaring inn i jobben. Det handler bare om å beholde lidenskapen for fotballen. Den har jeg beholdt. Det har vært drivkraften min hele veien. Den dagen jeg mister lidenskapen, slutter jeg. Jeg prøvde det, trodde jeg var ferdig, men måtte tilbake, fortsetter den nye landslagssjefen.

Åge Hareide kunngjorde at han var ferdig med all fotball i mai 2013, men da Malmö tok kontakt med ham i slutten av året, klarte han ikke å holde seg unna. I Malmö har han tatt seriegull og ledet laget i Champions League.

Avslutningen på Malmös Champions League-eventyr var likevel av det bekmørke slaget. Med 0-17 i målforskjell på hans tre siste kamper i Europa, kommer Hareide til Danmark.

– Vi var riktig dårlige og har vært på nedadgående form siden sesongen i Allsvenskan var over. Det sier seg selv at om du skal spille mot Real Madrid og Paris Saint-Germain må du være i sesong. Ikke bare i sesong, men du må være 100 prosent.

Skal bo i København

Som Danmarks landslagstrener skal Åge Hareide gå rett i gang med å besøke spillerne i klubbene. Treneren vil ha København som utgangspunkt når han drar rundt i verden. Når han kaller spillere inn til landslagssamling, vil han at det skal være hyggelig for dem å komme «hjem» til Danmark.

– Da jeg var trener og spiller i Norge var det godt å komme hjem. Vi skal ha det hyggelig, for da får du også de beste prestasjonene. Mitt konsept går på det at folk skal ha det hyggelig sammen, og frihet under ansvar, sier Hareide.

Ønsket seg til Danmark

17. november sluttet Morten Olsen som Danmarks landslagssjef med umiddelbar virkning etter EM-playoff-tapet for Sverige. Det har lenge vært kjent at Hareide har vært en aktuell kandidat til å overta jobben, men først nå er det helt klart.

I september, halvannen måned før Danmark sto uten landslagssjef, var han imidlertid mer snakkesalig. Den daværende Malmö-sjefen innrømmet at jobben var fristende.

– Det ville vært en ære å bli trener for det danske landslaget, sa han.

Her kan du lese mer om