Marek Hamsik-show senket Russland

Slovaken vil bli Napolis svar på klubblegendene Totti og Del Piero

(Russland-Slovakia 1-2) To eventyrlige prestasjoner i løpet av 14 minutter. Slovakia-kaptein Marek Hamsík (28) detroniserte Russland i ettermiddagens østeuropeiske EM-duell.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den slovakiske midtbanesjefen – født i Banska Bystrica – har dominerte for Napoli helt siden 2007. Serie A-stjernen ble altfor mye for et blekt Russland før pause og sikret Slovakia den første seieren i EM noen sinne.

– Dette kan ha åpnet porten til åttedelsfinale for oss, sier Hamsik – banens klart beste spiller.

Kampen minutt for minutt: VG Live

Først la Hamsiks følsomme venstrefot en 40 meters gjennombruddspasning til Vladimír Weiss. Venstrekanten fintet vekk halve russerforsvaret – Igor Smolnikov og Vasili Berezutskij – med en bevegelse og satte ballen sikkert forbi keeper Igor Akinfejev.

Faren til Vladimir Weiss - treneren med samme navn - ledet Slovakia under VM-suksessen 2010. Slovakia gikk videre etter å ha slått ut Italia, men Weiss senior huskes også for å ha kalt kritiske journalister for «jævla homser». Også bestefar – med samme navn – var i sin tid en stor spiller, for Tsjekkoslovakia.

Husker du? Hamsik utsatt for væpnet ran

Rett før pause rundlurte Marek Hamsik Russland igjen. Slovakene virket uinteresserte i egen corner. Den gikk til Hamsik som fintet vekk Oleg Sjatov direkte og hamret ballen i motsatt hjørne. Denne gang med høyre fot.

Det knallharde skuddet passerte målstreken etter å ha slått i stangen helt oppe mot krysset. Vakrere er det vanskelig å gjøre en scoring.

– Jeg er svært stolt over å ha scoret et så flott mål, sier mannen som i mai tangerte Diego Maradonas 81 seriemål for Napoli.

Han har blitt kåret til Slovakias beste fotballspiller fem ganger siden 2009. I Napoli er han en publikumsfavoritt for sølvlaget i Serie A sist sesong. Han vil gjerne bli en legende i klubben som ikke har vunnet seriegull siden Maradonas glansdager i 1990. Men Hamsik har opplevd to cuptriumfer i Italia.

– Jeg ønsker å bli en Totti eller en Del Piero i Napoli, har han sagt til Notizie SSC Napoli og sikter til Francesco Totti med 24 år i Roma og Alessandro Del Pieros store karriere gjennom 19 år i Juventus.

HÅRFIN JUBEL: Marek Hamsik viste klasse da han senket Russland i Lille. Foto: Philippe Huguen Afp

– To fantastiske enkeltprestasjoner er forskjellen på lagene, oppsummerte NRK-ekspert Tom Nordlie fra innendørsarenaen i Lille ved pause.

Russiske fotballpøbler: – Harde, dedikerte folk

Russerne har markert seg mest med voldelige supportere i Frankrike. Landslaget, som ikke har vunnet siden i mars, fortsatte like blekt etter pause. Et forsiktigere Slovakia slapp dem sjelden til den første halvtimen av 2. omgang.

Fjodor Smolov fikk en mulighet midtveis i omgangen, men skuddet ble blokkert av Jan Durica – Liverpool-stopperen Martin Skrtls gode kollega i midtforsvaret spiller til daglig i Lokomotiv Moskva.

Tapte for Wales: Bale strålte

Så kom den russiske hæren med hjemstavn i CSKA Moskva og Zenit Leningrad for fullt. Landslagssjef Leonid Slutskij hadde akkurat gjort sitt tredje bytte.

Etter glimrende spill på kanten fikk innbytter Denis Glusjakov sjansen og headet ballen sikkert i det lengste hjørnet: 1-2.

Russerne reddet ett poeng på overtid mot England.

Glushakov fikk en ny mulighet fire minutter før slutt, men vristskuddet forsvant til venstre for målet til Slovakia-keeper Matus Kozacik.

Slovakene holdt unna under press mot slutten og har nå en reell mulighet for EM-avansement. Det avgjøres mot England på mandag.

– Det var som om sluttminuttene skulle vare evig, men vi greide det. Mange har tvilt på oss, men vi viste at vi kunne slå Russland, sier Slovakias landslagssjef Jan Kozak ifølge uefa.com.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder