BLUSSET OPP: En vakt fjerner bluss fra Stade Velodrome i Marseille etter selvmålet fra Islands Birkir Mar Sævarsson (til v.). Bak feirer Ungarn-fansen som gale. Foto: Odd Andersen Afp

Ungarns kaptein etter blussbråket: – Har intelligente supportere

MARSEILLE (VG) (Island - Ungarn 1-1) Dagen etter at hele Europa fordømte Kroatia-fansens fyrverkerikasting, gjorde Ungarns supportere noe av det samme. Etterpå ble de hyllet av sine egne.

Artikkelen er over tre år gammel

– Supporterne var med oss til siste sekund, og kanskje var det derfor vi til slutt klarte å score, sier Ungarn-kaptein Balazs Dzsudzsak til VG etter 1-1 mot Island i Marseille.

Senere brukere han begrepet «intelligente» om supporterne. Dagen etter skandaleoppgjøret mellom Kroatia og Tsjekkia i Saint-Etienne, telte VG minst tre anledninger hvor de rød-, hvit- og svart(!)kledde supporterne kastet bluss ut på banen.

Det skjedde bare timer etter at Uefa varslet at de har åpnet disiplinærsak etter Kroatia-kampen, hvor en funksjonær ble truffet av fyrverkeriet.

Tror på bot

– Kasting av bluss skjedde bare én gang, og det var på grunn av feiringe av målet. Heldigvis ble ingen truffet. Jeg håper bare vi må betale litt penger i bot for det, er Dzsudzsaks kommentar før han fortsetter:

– Dette var annereledes enn Kroatia. Her stoppet det etter ett kast. Det ble ikke kastet mot dommeren eller keeperen; det var bare på grunn av feiringene.

Les også: Eks. Brann-back fritatt for skylden

88 minutter ut i kampen, som Island da ledet 1-0 etter scoring på straffe fra Gylfi Sigurdsson, slo nettopp kapteinen ballen inn foran mål. Tidligere Brann-back Birkir Mar Sævarsson forsøkte å klarere under press, men satte i stedet ballen i eget nett. Da tok det helt av for den ungarske fansen. To bluss ble kastet på banen og flere antent på tribunen.

Det var lett å se frustrasjonen hos Eidur Gudjohnsen på banen, og Dzsudzsak løp til fansen og gestikulerte.

– Jeg bare ville beklage på deres vegne. Men det er vanskelig å kontrollere følelsene, forklarer kapteinen etterpå og legger til overfor VG:

– Og takk til Gud for at de sluttet etter ett kast. Vi har intelligente supportere.

HELT PÅ KANTEN: Balazs Dzsudzsak feirer 1-1-målet med fansen bak mål. Foto: Anne-christine Poujoulat Afp

I likhet med resten av de ungarske spillerne strålte Dzsudzsak i pressesonen etter kampen. Og alle, inkludert Islands assistenttrener Heimir Hallgrimssin på pressekonferansen, snakket varmt om fansen, som i rettferdighetens navn virkelig lagde stemning på Stade Velodrome mesteparten av tiden. «For motstanderne våre er det som å spille mot en vegg», sa trener Bernd Storck.

Husker du? Ronaldos stikk til glade islendinger

Etter kampslutt feiret de ungarske spillerne med fansen i mange minutter etter at slukørede islendinger hadde gått i garderoben.

Birkir Mar Sævarsson i det islandske forsvaret sier at han ikke var redd, og forklarer at han er vant til bluss og lideskapelige supportere fra Hammarby i Sverige. På spørsmål om han synes Ungarn bør straffes er svaret ingen kommentar.

Bråk på stadion

VG I MARSEILLE: Øyvind Brenne dekker Island - Ungarn.

Politioppbudet var massivt i Marseille. Utenefor stadion før kampstart stod det en endeløs rekke av tjenestemenn og biler.

En time før kampstart prøvde en gruppering på opptil 100 Ungarn-tilhengere å komme seg over til naboseksjonen på tribunen. Ifølge vakter VG snakket med på stadion var formålet bare å komme over til andre plasser, ikke å slåss. Store politistyrker kom raskt til, og det roet seg.

Uefa skriver i en e-post til VGs mait sent lørdag kveld at de som standardprosedyre vil avvente dommerens rapport de bestemmer seg for om de vil ta saken videre.

PS! I gruppens andre kamp spilte Portugal og Østerrike uavgjort 0-0. Dermed er det helt åpent hvem som går videre, utover at Ungarn ligger meget godt an.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder