AMBASSADØR: John Arne Riise er såkalt ambassadør for spillselskapet Betsson. Derfor får han ikke spille fotball i Tippeligaen. Her er han sammen med sin kone Louise Angelica i forbindelse med Elles sommerfest på Ekebergrestauranten.

AMBASSADØR: John Arne Riise er såkalt ambassadør for spillselskapet Betsson. Derfor får han ikke spille fotball i Tippeligaen. Her er han sammen med sin kone Louise Angelica i forbindelse med Elles sommerfest på Ekebergrestauranten. Foto: Stian Gregersen , VG

Oljefondet har aksjer for 460 mill. i Riises bettingselskap

Actis krever at Oljefondet må ut av betting

Finansdepartementet: Høy terskel for gå ut

John Arne Riise (35) ser ut til å bli stoppet på grunn av sin avtale med et utenlandsk bettingselskap. Samtidig har Oljefondet nå aksjer for 460 mill. kroner i det samme bettingselskapet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Totalt sett har Oljefondet nå nesten 3,9 milliarder kroner investert i spillvirksomheten verden rundt. Det viser tall fra Actis (rusfeltets samarbeidsorgan) etter at Oljefondet la frem sine 2015-tall onsdag.

ACTIS-SJEF: Mina Gerhardsen. Foto: Line Møller , VG

– Investeringene i spillselskaper øker, samtidig som vi paradoksalt nok prøver å stoppe disse selskapene, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis til VG.

Les også: Aalesund advares mot å hente Riise.

– Hvordan ser du på Riise-saken?

– NFF er bare lojal mot den linjen som norsk idrett har lagt. Det er vanskelig for meg å forstå at dette er urimelig. Jeg er glad for at norsk idrett står opp for enerettsmodellen, sier Gerhardsen, som inntil forrige helg var styremedlem i fotballforbundet. Norsk Idrett, inkludert fotballforbundet, står hardt på at Norsk Tipping skal ha monopol.

Actis mener det er dobbeltmoral når regjeringen snakker om viktigheten av spillansvarlighet og jobber for å stanse ulovlig reklame fra spillselskap som ikke har lov til å drive i Norge, samtidig som Oljefondet investerer i de samme selskapene.

Les også: Føles som om de gjør alt for at jeg ikke skal kunne spille.

– Vi krever derfor at Oljefondets investeringer trekkes ut av disse selskapene og at vi får oppdaterte etiske retningslinjer som hindrer slike investeringer, sier Gerhardsen.

Ifølge beregningene fra Actis har Oljefondet nå 415 mill. kroner mer i ulike spillselskap enn ett år tidligere.

Så du denne? Kommentator synes ikke synd på Riise

Statssekretær Paal Bjørnestad i finansdepartementet kommenterer Gerhardsens krav slik til VG:

STATSSEKRETÆR: Paal Bjørnestad. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Det er bred politisk enighet om at det bør være en høy terskel for å utelukke hele bransjer fra pensjonsfondet. Derfor er dette begrenset til tobakk og enkelte typer våpen, som landminer, atomvåpen og klasevåpen, samt enkelte kullselskaper. Vi har også atferdsmessige utelukkelseskriterier, som innebærer at det stilles etiske krav til alle selskapene i fondet.

– Hvis selskaper opptrer på en måte som strider mot retningslinjene for observasjon og utelukkelse, skal det vurderes om de skal utelukkes fra fondets portefølje. Det gjelder selvfølgelig også for spillselskaper. Etikkrådet foretar slike vurderinger, og gir råd til Norges Bank for deres beslutning.

Mina Gerhardsen viser til at Hamar-utvalget, som vurdere pengespill, foreslo at Oljefondet bør trekke seg ut av spillselskap.

VGs nyhetsleder: Du blir brukt, Riise

– I stedet ser vi at den norske stat investerer flere milliarder kroner i selskaper man ellers ikke ønsker i Norge.

– Det er et underlig valg å investere i selskaper som kan bidra til spillavhengighet, mener Mina Gerhardsen.

Betsson-gruppen, som John Arne Riise har kontrakt med, eier Nordicbet, Betsafe, Norgesautomaten og Norskelodd og som er et av selskapene som markedsfører seg mot det norske markedet.

– Investeringene i Betsson har vært en lukrativ investering, viser oversiktene fra Oljefondet, sier Gerhardsen.

Ifølge Actis er det over 100 000 mennesker i Norge har som sliter med spill-problemer.

– Om regjeringen skal ha troverdighet i sitt gjentatte budskap om at spillansvarlighet er viktigst, bør Oljefondet trekkes ut av spillbransjen. Troverdigheten står på spill nå, mener Mina Gerhardsen i Actis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder