VIL TILBAKE: Joachim Olsen Solberg og Mjøndalen rykket ned fra Tippeligaen forrige sesong, men har planer om å rykke opp igjen. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

VG tipper første runde i 1. divisjon

Søndag sparkes OBOS-ligaen i gang. Hvert fjerde lag rykker ned, hvert fjerde lag skal spille kvalifisering og to lag rykker opp. Vi har vurdert den første serierunden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forrige sesong skilte det to poeng mellom de fire lagene som fikk kvalifiseringsplass, og Sandnes Ulf som ikke fikk. Fem poeng skilte det Levanger på niendeplass, og Bærum som endte nest sist, og rykket ned sammen med tabelljumbo Hønefoss, Nest-Sotra og Bærum.

I løpet av sluttminuttene i den siste serierunden var både Åsane, Bryne og Fredrikstad under nedrykksstreken, men til slutt var det altså Follo som slo fikk den siste nedrykksplassen – i det som ble omtalt som tidenes nedrykksdrama.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Les også: FFK-sjefen: – Som en tikkende bombe

Det er nesten umulig å få et lignende drama denne sesongen, men tett og jevnt kommer det helt sikkert til å bli. Syv-åtte lag skiller seg litt ut på øvre halvdel av tabellen, der tre-fire lag ser ut til å være litt sterkere enn de øvrige, mens de åtte siste lagene fort må finne seg i å kjempe om å bevare plassen.

• Disse rykker opp og disse rykker ned: Sjekk VGs tabelltips her!

Fredrikstad– Levanger H

Optimismen i Fredrikstad er større enn på lenge. Laget har fått Jan Halvor Halvorsen som trener, og hentet inn en rekke nye spillere. Faktisk har 17 spillere forsvunnet fra forrige sesong, og 13 kommet inn. Laget har ikke satt seg helt, men klarte i perioder å presse Tippeliga-laget Sarpsborg 08 i generalprøven. Levanger skal på nytt forsøke å forsvare plassen i 1. divisjon, det holdt med en solid sluttspurt forrige sesong.

Fredrikstad bygger opp et nytt lag, og virker virkelig å ha noe på gang. Foran sitt eget meget gode publikum bør de få en god start på sesongen. Levanger kan fort få en tøff andresesong, og vi tror FFK får en god start på sesongen. Oddsen er 1,55, kampen har spillestopp 15.25, og vises på TV 2 Sport Premium 5.

Raufoss–KFUM H

Raufoss har klart å beholde toppscorer Rocky Lekaj, og fikk solide forsterkninger i Aleksander Solli og Simen Næss på slutten av overgangsvinduet. Klubben har også ny stadion etter opprykket. KFUM Oslo blir av de fleste tippet rett ned igjen–også av VG. Laget har en nøktern økonomi, og en begrenset spillerstall. Lars Hirschfeld blir en viktig mann denne sesongen.

To nyopprykkede lag, som trolig må kjempe om å berge plassen. Raufoss kom seg igjennom en noe tøffere avdeling i KFUM forrige sesong, og har nok også et noe hvassere lag på papiret. Vi gir vertene et knepent tips til 2,05 i odds, laget var nesten uslåelige på hjemmebane forrige sesong, og kan fort få en fin start på sin nye stadion. Kampen har spillestopp 16.55, og vises på TV 2 Sumo.

• Dette sa KFUM-spilleren etter opprykket: – Større enn seriegullet med Stabæk

Jerv–Ranheim U

Jerv overrasket og imponerte alle forrige sesong da de tok seg helt til kvalifiseringsfinalen mot Start. Nå får vi virkelig se hva de er bygget av når de skal forsøke å gjenta suksessen. Ranheim har etablert seg på øvre halvdel i 1. divisjon. Troppen er omtrent lik som forrige sesong, og laget kan fort klare kvalifisering også i år.

Jerv vant begge oppgjørene mot Ranheim i fjor, og en litt humpete gressmatte passer neppe gjestene spesielt godt. Likevel blir det spennende å se om Arne Sandstø kan følge opp forgjenger Steinar Pedersen. Laget har mistet toppscorer Omoijuanfo, som ikke har blitt erstattet. Et åpent oppgjør som fort kan ende med ett poeng til hvert av lagene. Oddsen for uavgjort er 3,05, kampen har spillestopp 16.55, og vises på TV 2 Sumo.

Fikk du med deg dette? Jerv-helten invitert til Dublin av FFK

Åsane–Kongsvinger B

Åsane overlevde fjorårets nedrykksdrama, men må kjempe for plassen også denne sesongen. Klubben er blant de med lavest budsjett i divisjonen. Kongsvinger rykket opp med 20 poengs margin forrige sesong, og har forsterket ytterligere i vinter. Blir av mange tippet som en overraskelse denne sesongen– også av VG.

Åsane får ingen enkel start på sesongen, men om man har med seg fjorårets gode avslutning kan de overraske. De startet også fjoråret på imponerende vis. Likevel tror vi de får det tøft mot et sultent Kongsvinger-lag som endelig er tilbake på nivå to. Gjestene har vunnet fire av fire kamper mot divisjonskollegaer i vinter, og kan fort vinne i Bergen også. 2,57 er oddsen for Kongsvinger-seier. Kampen har spillestopp 16.55, og vises på TV 2 Sumo.

Hødd–Bryne H

Skuffelsen etter tapet etter straffesparkkonkurransen mot Jerv i kvalifiseringen forrige sesong er nok glemt for Hødd. Laget har flere nye og spennende spillere, og blir nok å regne med rundt kvalifiseringsplass også denne sesongen. Bryne har slitt de siste sesongene, og får det neppe enklere denne sesongen. Plassen forrige sesong ble reddet helt på tampen i siste serierunde, det blir en kamp for å overleve også denne sesongen.

Hødd slo Bryne både borte og hjemme forrige sesong, og gjestenes 1–1 en generalprøven imponerte ikke mange. På sin «nye» arena holder vi vertene som ganske klare favoritter her, og synes 2,00 i odds er småpent. Kampen har spillestopp 17.55, og vises på TV 2 Sumo.

• Husker du dette? Hødd takket nei til Lewandowski

Sandefjord–Strømmen H

Sandefjord blir av mange tippet som den største favoritten til å vinne OBOS-ligaen denne sesongen. Det tror også vi de fort kan gjøre. Vertene har et rutinert mannskap, som bør kjempe om opprykk. Gjestene har vært igjennom en turbulent vinter, og har gjort store endringer i spillerstallen. Er blant de mange lagene som kan ende på de fleste plassene utenom helt i toppen denne sesongen.

Sandefjord blir store favoritter i dette oppgjøret, og skal de kjempe i toppen denne sesongen bør man gjøre jobben på hjemmebane. Strømmen må på mange måter sette laget på nytt, og der har de fortsatt en vei å gå. Oddsen for hjemmeseier er ikke mer enn 1,47, men vi synes det er spillbart. Med 0–1 som utgangspunkt økes oddsen til 2,30–noe som også er fristende. Kampen har spillestopp 17.55, og vises på TV 2 Sumo.

Ull/Kisa–Sandnes Ulf U

Ull/Kisa rykket direkte opp igjen etter nedrykket i 2014, og har fått inn solide forsterkninger denne vinteren. Er ett av mange lag som kan ende på de fleste plassene fra bunn til syvende-åttendeplass. Gjestene har også forsterket i vinter–blant annet med spillere som Steinthor Thorsteinsson, Vidar Nisja og Bojan Zaic, og blir å regne med i toppen denne sesongen.

Vertene blir favoritter her, men Ull/Kisa har vist i vinter at de har noe på gang. Det blir på ingen måte noen walkover for gjestene. Vi blir ikke overrasket om vertene kan lage trøbbel for mange lag denne sesongen, og så tidlig i sesongen synes vi et uavgjortspill frister mest til 3,20 i odds. Kampen har spillestopp 17.55, og vises på TV 2 Sumo.

Mjøndalen– Kristiansund U

To lag med ambisjoner om å kjempe i toppen av årets OBOS-liga møtes i Mjøndalen. Vertene rykket ned fra Tippeligaen forrige sesongen, og har et uttalt mål om å rykke opp igjen. Kristiansund kjempet lenge om opprykk forrige sesong, men måtte til slutt se seg slått av Brann. Denne sesongen er målet topp seks.

Mjøndalen har lagt om spillestilen sin i vinter–med stort sett det samme mannskapet som i fjor. Har variert i vinter, og den mer spillende stilen har ikke satt seg helt ennå. Kristiansund har også stort sett samme mannskap som forrige sesong, da var de et lag som nesten alltid spilte jevne kamper, og som var vanskelig å slå. Det tror vi Christian Michelsens mannskap er også denne sesongen.

De to siste gangene disse to lagene har møttes har det endt uavgjort. Slik kan det fort ende her også. Uavgjortoddsen er 3,35, kampen spilles kl. 19 mandag og vises på TV 2 Zebra.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder