HAR BIDRATT: Geir Lippestad, som nå er byråd i Oslo for arbeiderpartiet, har bidratt i et kulturprosjekt for Norges Fotballforbund. Foto: Frode Hansen , VG

Lippestad-firma hjelper NFF-ansatte å jobbe bedre sammen

Siem: – Vi får det ikke gratis

Norges Fotballforbund engasjerte i fjor advokat Geir Lippestads kommunikasjonsfirma for å utvikle arbeidskulturen på Ullevaal.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har sagt at dette ikke er noe «over natten»-prosjekt. Skal det fungere, så må prosessen utvikle seg og gå over noen år. Det var for eksempel et ønske fra ansatte om at generalsekretæren oppdaterte mer direkte om hva som skjer i organisasjonen, sier NFFs generalsekretær Kjetil Siem.

Han forteller at det begynte med at Lippestad talte på fotballtinget for ett år siden – og at det ble veldig godt mottatt av ansatte og styret. NFF hyret siden Lippestads kommunikasjonsfirma til oppdraget.

– Vi ønsker å få bistand til å skape en mer helhetlig kultur. Det gjelder alt fra lederutvikling, mellomlederutvikling og selve medbestemmelsen, altså demokratiet – det å bli hørt, det å bli sett og det å jobbe sammen, sier Siem.

Generalsekretæren forteller at prosjektet var et felles ønske hos alle i NFF, men at den formelle «bestillingen» kom fra styret. HR/personalsjef Mette Sørlien leder prosjektet.

– Er Lippestad en dyr mann?

– Det vil vel noen kunne si. Vi får det jo ikke gratis, men det er noe alle er veldig klar over. Det kan til og med hende at det er noen som er flinkere der ute, men det ble som en kickstart på tinget i fjor med hans innlegg.

– Og med hans karisma og autoritet gjennom kjent profil kom vi nok raskere i modus enn hvis vi hadde brukt noen som vi ikke hadde et forhold til, sier Siem.

Han fortsetter:

– Det sier seg selv at sånne ting koster litt. Når man samler hundre ansatte i ett døgn, så koster det også penger. Men blir resultatet bra, så er investeringen god.

Les også: – Et spill som er oss uverdig

«Miljøet ansees som godt»

Prosjektet ble sparket i gang med et opphold for alle ansatte på Holmsbu Hotel & Spa, der det var intervjurunder, workshops og en rekke andre aktiviteter. Det er Lippestad Kommunikasjon, som eies av Advokatfirmaet Lippestad, som utfører oppdraget.

Geir Lippestad ble i høst valgt inn i Oslo bystyre.

– Jeg er ikke lenger engasjert da jeg er byråd i Oslo. Har permisjon fra alt tidligere arbeid, skriver Lippestad i en SMS til VG.

Under tingseminaret for ett år siden sa Lippestad følgende, ifølge NFF:

– Får man en organisasjon til å tenke på et felles mål, og ikke er «oppstrukturert» i forskjellige kongedømmer, så kommer man utrolig mye lenger enn når man sitter med disse kongedømmene sine. Og igjen er verdier og kultur de viktigste redskapene for å løse det.

VG har den siste tiden satt søkelys på NFFs åpenhet, ressursbruk og lederlønninger. En av norsk fotballs mest erfarne ledere, Vålerenga-direktør Stig-Ove Sandnes, mener det har vokst frem en ukultur på Ullevaal – noe som fikk Siem til å slå tilbake mot Sandnes.

Under Forbundstinget forrige helg kom det frem at NFF-direktør Ronny Aasland hadde sendt en nådeløs e-post til en rekke NFF-topper der visepresident Bjarne Berntsen, tidligere visepresident Einar Schultz og Stig-Ove Sandnes ble beskyldt for «illojalitet».

I årsrapporten fra 2015 heter det likevel at «arbeidsmiljøet i NFF ansees som godt».

– Jeg personlig er veldig opptatt av at alle skal jobbe på tvers av fag og avdelinger. Det har ikke alltid fungert 100 prosent, men vi ser veldig gode resultater nå, synes jeg, sier Siem.

– Det er klart det er interessekonflikter når fagavdelinger er med og det lages budsjett her når det lages budsjett. Ulike seksjoner ønsker å øke sine budsjetter, og en helhetsforståelse hjelper i sånne prosesser. Det meste spennende er at ansattutvalget har fått en mer definert rolle – i skjæringspunktet mellom ansatte og ledelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder