1-0: Burak Yilmaz har måtte tåle mye kritikk etter overgangen til kinesisk fotball. Tirsdag slo han voldsomt tilbake da han hamret Tyrkia i ledelsen i siste gruppespillskamp mot Tsjekkia. Foto: Philippe Lopez Afp

Tsjekkia - Tyrkia 0-2: To utskjelte kan ha sikret åttedelsfinale for Tyrkia

(Tsjekkia-Tyrkia 0-2) Ett mål i hver omgang. Begge målscorere utskjelt på hjemmebane. Tirsdag sendte de mest sannsynlig Tyrkia rett inn i åttedelsfinale.

Artikkelen er over tre år gammel

Hørt om dansken og de to utskjelte tyrkerne som førte Tyrkia på god vei til åttedelsfinale i EM?

Historien ble skrevet tirsdag kveld.

Før kampen lå det i kortene at det kunne bli en underholdende kamp, en kamp hvor ingen av lagene var tjent med U i margen. En kamp hvor det første målet ville bli avgjørende.

- Tyrkias 2-0-scoring gjør at de sniker seg forbi Albania på flere scorede mål, nå må Sverige slå Belgia eller Irland slå Italia. Det er veldig, veldig gode nyheter for Tyrkia, og veldig dårlig nyheter for Tyrkia, sa Simen Stamsø Møller i Tv2-studio etter kampslutt.

Les også: Den tyrkiske Gudfaren

For det smalt fra start i Lens, og nerven i kampen holdt seg hele veien gjennom i det som ble en atypisk EM 2016-kamp. Angrep avløste angrep, og jo nærmere klokka tikket mot 90, jo tøffere ble duellene og jo mer desperat ble jaktet på målene som kunne fungere som inngangsdør til åttedelsfinale.

Og det ble to mål. Og de to målene kan veldig gjerne fungere som inngangsdør til åttedelsfinale for Tyrkia.

Målscorere: Burak Yilmaz og Ozan Tufan.

JUBEL: Ozan Tufan kunne juble etter 2-0-scoringen som sendte Tyrkia forbi Albania i kampen om å gå videre som treer. Foto: Denis Charlet Afp

Førstnevnte massivt kritisert for sin overgang fra tyrkiske Galatasaray til kinesiske Beijing Guoan.

Den andre ble symbolet på tapet mot Kroatia, da han tilsynelatende ordnet håret mens Luka Modric ordnet 1-0 for kroatene.

Les også: Modric-magi var nok for Kroatia

Trenger irsk eller svensk mirakel

Tirsdag kveld er kinesiske overgangssagaer og hårpleie glemt.

Les også: Spansk sjokktap i EM

Per nå er Tyrkia videre som treer, grunnet de to utskjelte målscorerne. Det bildet kan imidlertid snu seg i morgen. Men da må Sverige eller Irland slå henholdsvis Belgia eller Italia. Hvis det skulle skje vil poengfangsten i Gruppe F avgjøre.

Det kan bli Zlatans første kamp

Her skal Portugal møte Ungarn, og Østerrike møte Island. Her skal det mer til å gi tyrkisk hjelp, men om Østerrike slår Island, og Ungarn slår Portugal, vil Portugal bli nummer tre med to poeng, og Tyrkia går videre til åttedels.

DANSKFØDT: Tidligere Lyngby- og Nordsjælland-spiller Emre Mor har valgt å spille for Tyrkia. Tirsdag spilte han en god kamp mot Tsjekkia. Foto: Frank Augstein Ap

Om de kommer dit kan de takke et danskfødt supertalent og to utskjelte målscorere.

Danskfødt talent imponerte

Det danskefødte stortalentet Emre Mor, som nylig gjennomførte en overgang fra dansk fotball og Nordsjælland til Borussia Dortmund, fikk i tillegg sjansen fra start for Tyrkia, og takket og bukket for tilliten etter drøye ti minutter i Lens. 18-åringen ble spilt fri langs høyrekanten, satte fart og viste prov på både ro i sjela og presisjon i foten da han kom seg ned til linja, og ventet og ventet, før han fant Burak Yilmaz foran kassa.

Yilmaz takket for presis servering da han hamret Tyrkia i ledelsen 1-0.
Tsjekkia, som med 1-0 i fleisen lå helt sist i gruppa, jaget umiddelbart utligningen som ville tenne gnisten om avansement. Etter 16 minutter smalt det i stolpen, da stopper Tomas Sivok var oppe og avsluttet med hodet.

Se: Her kan du regne deg frem til finalen i EM

Slik fortsatte førsteomgangen. I kampen hvor ingen var tjent med uavgjort måtte Tsjekkia ha to mål, noe som førte til et ganske annet kampbilde enn i mange andre EM-kamper så langt i 2016.

Der Tsjekkia bearbeidet, trillet og forsøkte å tre seg rundt den tyrkiske muren for å komme til innlegg, så kontret Tyrkia med stor presisjon og høyt tempo anført av Arda Turan og Emre Mor.

Stillingen til pause var, tross mange sjanser, 1-0 til Tyrkia, og det tsjekkiske utgangspunktet var at de trengte to mål for å ha mulighetene for avansement inntakt.

2-0-scoringen kom etter en dødball slått av Galatasaray-spiller Selcuk Inan. Mehmet Topal brystet, kanskje noe ubevisst, ballen ned til Ozan Tufan som kontant satte inn 2-0.

Tufan, samme mann som ble hetset av egne fans for å ha stått og fikset håret mens Luka Modric senket Tyrkia i første gruppespillskamp.

Da den 21 år gamle Fenerbache-spilleren fikk sjansen fra seks-sju meter etter 65 minutter var han ikke vond å be, og 2-0-scoringen sendte tyrkerne forbi Albania på «treertabellen» med flere scorede mål.

Nå vil mest sannsynlig unormalt mange tyrkere benke seg for å følge med på Italia-Irland og Belgia-Sverige, og krysse fingrene for favorittseier i begge kamper.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder