Berisha-brødrene velger hvert sitt landslag

Publisert: Oppdatert: 25.08.16 17:32

Del saken på:

Lenken er kopiert
FOTBALL

Valon gjør helomvending kun dager etter landslagsuttaket

Så sent som forrige uke bekreftet Valon Berisha (23) at han ønsker å representere Norge, men nå har midtbanespilleren ombestemt seg og velger Kosovo.

Det melder Norges Fotballforbund selv på sine hjemmesider. Broren Veton derimot skal fortsatt spille med det norske flagget på brystet.

Så sent som mandag ble brødrene tatt ut i den norske landslagstroppen som møter Hviterussland 31. august og Tyskland 4. september. I forkant bekreftet begge at de ønsket å spille for Norge i fremtiden.

VG i mai: Uaktuelt med lovnader til Kosovo-aktuell duo

Ombestemte seg

Tre dager senere, og dagen etter at Valon Berishas klubb Red Bull Salzburg røk ut av Champions League-kvalifiseringen, kommer altså kontrabeskjeden. 23-åringen innrømmer at han ombestemte seg etter tett dialog med sin egen familie.

– Jeg og familien har sterke følelser for både Norge og Kosovo, men jeg føler en ekstra tilknytning til Kosovo etter at det ble en selvstendig nasjon og jeg har en stor familie der. Det er sterke følelser og et veldig vanskelig valg å ta, sier Berisha til NFFs nettside.

Teamet har vært aktuelt lenge blant annet gjennom Manchester Citys Bersant Celina, som i dag ble utleid til nederlandske Twente, som har gjort det klart at han ønsker å spille for Kosovo - ikke Norge.

Flamur Kastrati (Aalesund), Avni Pepa (tidligere Start og Sandnes Ulf) og Elbasan Rashani (RBK) har alle nylig representert Kosovo.

Debuterte i mai

Valon Berisha blir stående med 20 landskamper for Norge. Veton Berisha debuterte i bortekampen mot Portugal i mai, og scoret mot Belgia få dager senere.

– Jeg har hele tiden vært klar over at dette har vært en veldig vanskelig beslutning for Valon, Veton og resten av familien, og har stor respekt for valget, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

I mai sa han til VG at det var helt uaktuelt å gi Berisha-guttene lovnader om spilletid for å få dem til å velge Norge.

Kosovo erklærte seg selvstendig fra Serbia i 2008, ble medlem av UEFA og FIFA i mai i år og skal delta i høstens VM-kvalifisering. Lorik Cana (Albania), Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Valon Behrami (Sveits) har alle kosovoalbansk bakgrunn, og har engasjert seg i Kosovo-fotballens sak de siste årene.

Så du denne? City-Celinas far omtaler NFF som «KKK»

Denne artikkelen handler om