Haugen skulle vært byttet ut - svarte med to sene mål

Demidov ber Fagermo holde munn

SKIEN (VG) (ODD-BRANN 1-3). Vadim Demidov ber Odd-trener Dag-Eilev Fagermo trene mer og snakke mindre etter å ha ledet bergenserne til en sterk borteseier i Skien.

 • Sigurd Skjefstad
 • Hans-Kristian Rangnes

Artikkelen er over fire år gammel

Fagermo understreket etter kampen at Brann vant fortjent ut fra spillet, men tok likevel opp to situasjoner der han mente Odd skulle hatt straffespark.

Satte tonen: Vadim Demidov jubler etter sitt første tippeligamål siden 2009. Stopper-kollega Bismar Acosta liker det han ser, mens Odds Steffen Hagen og Joakim Våge Nilsen depper. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

– Demidov løper ned Jone Samuelsen, og skulle da også fått sitt andre gule kort og dermed rødt. I tillegg er det soleklar straffe til Occean da han blir stengt av Acosta før 1-3-målet. Det er to tunge situasjoner for oss, sier Fagermo.

– Jeg tenker som så, at når du har tapt 1-3 hjemme mot et lag som er spådd i bunnen, bør du heller holde munn og trene, kontrer Vadim Demidov.

– Positivt press

Branns stopper-kaptein har aldri vært redd for å gi og ta verken i fysiske eller verbale dueller, og var særdeles fornøyd etter etter tre poeng i Skien. Først stanget han Brann i ledelsen rett før pause med sitt første tippeligamål siden 2009. Så måtte han se Odd utlikne med Olivier Occean ti minutter før full tid - før to sentre kontringsmål av Fredrik Haugens sikret Brann seieren.

– Jeg sa det før kampen, at vi for første gang på flere år hadde et positivt press på oss, der vi kunne se fremover i stedet for over ryggen. Det var veldig gøy at vi også kunne håndtere det, sier Demidov til VG.

Seieren sendte Brann opp til 3.plass på tabellen, bare poenget bak Odd, og ett poeng foran Strømsgodset før drammensernes møte med Stabæk senere søndag kveld.

Slikt pleier det å bli muntre toner av i Bergen. Og så ljomet da også slageren fra gullsesongen 2007, "Gullet ska hem", fra borteseksjonen mot slutten av kampen - som det forsåvidt alltid gjør.

Men hvor langt kan det egentlig holde denne gangen?

Stoppet bytte

– Det er bare én ting som er sikkert, og det er at Rosenborg tar gullet. De er soleklart mye bedre enn de andre lagene, det kan jeg si etter å ha spilt mot Odd to ganger nå. De som skal kjempe bak der; Odd, Strømsgodset og Molde surrer nå rundt, og nå er vi der og. Så vi får se, sier Demidov.

Mannen som er kjent for å ta plass i en fotballgarderobe var også mannen som egenhendig stoppet byttet da Fredrik Haugen egentlig skulle ut kvarteret før slutt. Haugen hadde gitt beskjed om at han hadde slitne bein, men så fikk Kristoffer Barmen krampe. Demidov ville se an hvordan det gikk med Barmen.

Og det gikk slett ikke. Barmen var mannen som prøvde å markere Occean da kanadieren presset inn 1-1 etter corner.

Så forsvant han rett i garderoben.

– Var i kjelleren

RØD JUBEL I SKIEN: Fredrik Haugen (t.v.) skulle egentlig byttes ut. To mål senere var midtbanespilleren fra Bergen matchvinner borte mot gulljagende Odd. Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

Fredrik Haugen derimot ble på banen, og tre minutter før full tid avsluttet han et langt løp med å banke inn 1-2 i korthjørnet - før samme mann rett etterpå satte inn 1-3 fra omtrent samme sted.

– Jeg var helt ferdig. Men da så jeg at makkeren min (Barmen) var enda mer ferdig, så da ble jeg på banen. Jeg er veldig glad for det nå, sier Haugen.

POPULÆR MANN: Lars Arne Nilsen har ført nyopprykkede Brann opp i medaljekampen i Tippeligaen. Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

– Han var i kjelleren, men kjempet videre. Det var det mange som gjorde. Og da er vi gode. Vi sa det før denne kampen, at her skulle vi ikke være fornøyde med uavgjort. Vi føler vi har mer inne nå, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen til VG.

VG fulgte kampen live!

LES OGSÅ: Irritert Odd-leder: NFF er på tynn is

Selvtillit fra start

Det var også Brann som startet best. Gjestene som feide over Aalesund med 6-0 i forrige hjemmekamp trillet mye ball og løftet hele laget med i angrep der særlig venstreback Ruben Kristiansen var mer rundt Odds 16-meter enn sin egen de første minuttene.

Vanligvis så hjemmesterke Odd ble løpende mye etter, og det kunne se ut til de siste ukenes mange nedturer med Europa-exit, tap i Bodø og seier som glapp på overtid hjemme mot Viking hadde satt sitt preg.

Hjemmelaget manglet dessuten flere av sine ivrigste poengplukkere med en først spillenektende og så sykmeldt Bentley som startet på benken, en skadet Rafik Zekhnini og mandelopererte Thomas Grøgaard.

FØRST PÅ 7 år: Vadim Demidov scoret sitt første TIppeliga-mål siden 2009. Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

Kontringsmuligheter

Gradvis kom likevel Odd mer inn i kampen og fikk mer kontroll på ballen. Espen Ruud kom til flere innleggsmuligheter fra høyre, og det var også på denne siden Odd skaptekampens første sjanse etter 14 minutter. Fredrik Semb Berge spilte Jone Samuelsen i medløp, han flikket videre ut til Ole Jørgen Halvorsen som la presist inn til Olivier Occéan. Kanadieren hadde løpt seg fint fri bak i feltet, men keeper Piotr Leciejewksi var raskt ute og stresset Occcean akkurat nok til at avslutningen gikk like utenfor stolpen.

I det mer forventende kampbildet fikk også Brann kontringsmulighetene de ventet på.

Etter 20 minutter burde de også tatt ledelsen da Daniel Braaten førte med seg ballen i høy fart og la fint på tvers til Jakob Orlov. Helt alene med Odd-keeper Sondre Rossbach satte imidlertid svensken ballen høyt over mål.

Braaten sto bak flere gode overganger utover i omgangen, men presisjonen i de avgjørende trekkene var litt for dårlig til trener Lars Arne Nilsens voksende frustrasjon på sidelinjen. Selv om Odd styrte mye av spillet satt man likevel med følelsen av at det var farligst de gangene Brann nærmet seg målet, og i første omgangs siste minutt kom også belønningen da Demidov stanget inn ledermålet.

Dobbeltbytte

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ba laget sitt begynne å spille raskere langs bakken i annen omgang, og varslet også bytter dersom responsen uteble. Etter bare 10 minutter hadde han fått nok, og satte innpå Zakaria Messoudi og Bentley for Berg og Halvorsen. Da hadde Demidov hatt en god mulighet for å heade inn sitt andre, men greide ikke å presse ballen under tverrliggeren etter corner.

Utover i omgangen la naturlig nok Brann seg lavere, mens Odd fikk mer rom til å trille ball. Uten det sedvanlige tempoet og presisjonen stoppet det likevel opp hver gang de nærmet seg 16-meteren, angrepsbølgene fremsto krappe og urytmiske og mer og mer oppmerksomhet ble viet dommeravgjørelser.

Brann hadde fått kampen inn i sitt spor og så ut til å gå mot en etterlengtet borteseier før det glapp på en dødball da Occéan presset inn 1-1.

- Vi slapp til to sjanser, og for første gang i år slapp vi inn mål på dødball. Ellers trillet de bare ballen foran oss, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen.

Mens de 8 000 på tribunen innstilte seg på en skikkelig sluttspurt fra hjemmelaget ville imidlertid Brann det annerledes.

To ganger Fredrik Haugen ga gjestene tre poeng mens Odd avsluttet en elendig julimåned med nok et tap.

- Vi har ikke det tempoet vi må ha når vi møter lag som legger seg lavt slik Brann gjør. Det har vi hatt tidligere, og nå må vi finne tilbake dit. Vi har uansett sagt at målsettingen er medalje, og det er der vi er nå, sier Dag-Eilev Fagermo.

Bentley U-sving

PS: Bentley har hatt en begivenhetsrik uke, der han først sa han aldri ville spille for Odd igjen etter at klubben ikke ville selge han til Moldova, så ble sendt hjem fra trening og deretter sykmeldt. Mot Brann startet han på benken - men kom inn midtveis i annen omgang.

- Jeg har kontrakt med Odd og vil gjøre mitt beste for klubben ut sesongen. Så får vi se hva som skjer etter det, sier Bentley.

- Da han meldte seg frisk igjen var det ikke et vanskelig valg å ta han med. Han har en kreativitet vi trenger, og så lenge han er motivert for å spille er han med, sier Fagermo.

Les også

 1. Står uten seier på 18 kamper: – Han har gjort en kjempejobb

  SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08 – Start 1-0) Steinar Pedersen (41) høster skryt av Sarpsborg 08-trener Geir Bakke…
 2. Irritert Håndlykken: – NFF er på tynn is

  Odd-leder Einar Håndlykken går i strupen på Norges…
 3. Odd fikk to millioner av fotball-Norge for å satse på Europa: Ingebrigtsen reagerer på Fagermos Europa-strategi

  TRONDHEIM (VG) (Rosenborg–Apoel 2–1) De norske klubbene fikk to millioner hver til å forberede seg for spill i Europa.
 4. Venstrebacken om målet: – Det der prøvde jeg faktisk på

  LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm–Strømsgodset 2-0) 69 dager var gått siden Lillestrøm sist kjente på seiersfølelsen i…
 5. Ekspertene om bunnstriden: – Blir helt svett av at flere i Vålerenga sier at de er for gode til å rykke ned

  «Mini» mener bunnstriden blir snudd på hodet om Start slår Vålerenga. Ekspertene spår en nerverpirrende høst også for…

Mer om

 1. Odd
 2. SK Brann
 3. Tippeligaen

Flere artikler

 1. Brann frykter Demidov forsvinner gratis

 2. Kapteinene i heftig krangel

 3. Nilsen etter Branns første seier siden 19. juni: – Vi føler oss aldri helt trygg

 4. Satte spiss på Fagermos etterlengtede feiring

 5. Odd holder følge med RBK etter dobbel Occean og Bentley-tunnel: – Aldri scoret et slikt mål

Fra andre aviser

 1. Før seieren fortalte Demidov om en følelse han ikke har hatt tidligere i Brann-drakten

  Aftenposten
 2. 8-erne sitter løst etter Brann-bragden

  Aftenposten
 3. Fagermo rasende etter tap: - Skal han få lov til å drive på sånn?

  Aftenposten
 4. 8-erne sitter løst etter Brann-bragden

  Fædrelandsvennen
 5. Fagermo rasende etter tap: - Skal han få lov til å drive på sånn?

  Bergens Tidende
 6. «Å, så vidunderlig det er å være Brann-supporter»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder