NFF-sjefen om tribunekaoset på Åråsen: – Trist kapittel i norsk fotball

LILLESTRØM/OSLO (VG) Derbyet mellom Lillestrøm og Vålerenga kommer til å bli husket for tribune- og blussdramaet, som ikke stoppet selv om kampen var over. NFF-generalsekretær Pål Bjerketvedt kaller hendelsene for uakseptable.

– Dagens hendelser på Åråsen er overraskende, skuffende og uakseptable. I løpet av helgen og frem til første arbeidsdag i neste uke må vi skaffe oss mest mulig oversikt over det som er et trist kapittel i norsk fotball.

Det skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund (NFF) i en SMS til VG.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Han refererer til scenene som utspant seg før, under og etter kampslutt på Åråsen lørdag. I en sjansefattig kamp som endte 0–0, var det supporterne som skapte de største overskriftene.

Først ble derbyet utsatt noen minutter som følge av bluss kastet inn på banen fra VIF-fansens seksjon. Det gjentok seg under kamp, noe som førte til at dommer Tommy Skjerven valgte å stoppe kampen to ganger. Også etter kampslutt fortsatte blussdramaet. Da ble det blant annet kastet bluss og andre gjenstander opp mot en leilighet bak der VIF-fansen hadde stått under kamp.

– Er dette nådestøtet for alle supporterne som mener pyro bør legaliseres på tribunen?

– Legalisering utover dagens regler er ikke aktuelt, og har heller ikke vært det før denne kampen, svarer NFF-sjef Bjerketvedt.

– Alt som er ulovlig på stadion, er ikke noe LSK støtter på noen måte. At en 0-0-kamp kan samle så mye mennesker, skape spenning og sørge for fantastisk ramme, er jo egentlig sånn vi ønsker det i norsk fotball. Bluss, pyro, og knallskudd er ikke lov på stadion og dette er da ikke noe vi kan støtte, sier daglig leder Robert Lauritsen i Lillestrøm til VG.

– Har Lillestrøm – Vålerenga utartet til å bli verre enn noen gang?

– Det synes jeg egentlig ikke. De siste årene har det vært bra – både fotballkampene og fansen. Det gikk rykter på forhånd om at etter det som skjedde på Intility (Melgalvis’ flaggplanting), skulle det komme en slags reaksjon, og dette ble en kamp som går litt tilbake til slik det var før, dessverre. De siste kampene på Intility og Åråsen har det vært veldig trygt å gå til, men i dag var det noen hendelser vi kunne vært foruten, sier LSK-lederen.

– Ikke hyggelig

Arrangementssjef Truls Olsen i Lillestrøm svarer Bjerketvedts kraftsalve med at «det får han stå for»:

– Dette er ikke noe hyggelig kapittel. Det vi er opptatt av, er at ingen blir skadet, og det er ingen personskader som jeg har fått høre om. Hensynene som er viktigst for oss, er å sikre folkene i nærheten, som spillere og publikum, sier Olsen.

– Gikk arrangementet ut av kontroll?

– Nei. Det vil jeg ikke si. Å kaste bluss kan vi ikke ha kontroll over. Det er en uting, men blussene er av en størrelse og form er at hvis du ønsker å bruke det, så får du det til. Selv om vi foretar grundige visitasjoner med profesjonelle folk, klarer ikke sikkerhetsvakter og politi å avdekke det. Det er for enkelt å få det med inn, innrømmer Olsen.

– Gjorde dere nok for å forhindre antallet bluss/signallys? Det var mange av dem på begge supportertribuner?

– Ja, vi gjør nok. Vi foretar visitasjoner, og de blir godkjent av delegatene som er til stede. Når flere tusen skal inn, du skal visitere flere tusen, blir det omfattende visitering, og det er ikke vanskelig hvis du absolutt vil ha inn noen, mener Lillestrøms arrangementssjef.

– Må dere gjøre noe med rutinene?

– Vi går gjennom rutinene alle hendelser og ser om vi må justere noe. Det gjør vi denne gangen også. I dag kunne vi ikke gjort så mye annerledes, svarer Truls Olsen.

Ble overrasket over mengden

Robert Lauritsen innrømmer riktignok at det var mer supporterfyrverkeri enn han hadde trodd det ville være.

– Jeg ble overrasket over hvor mye pyro det var i dag. Våre egne supportere er også med på det, og det kan vi ikke støtte som klubb. Dette er også med på å skremme noen på tribunene, det kan også bidra til at folk frykter å gå på fotballkamper. Det er det ingen av oss i norsk fotball som ønsker, sier den daglig lederen.

Også en halvtime etter kampslutt var det fortsatt urolig på Åråsen.

– Vi var der med mange politifolk og det var nødvendig. Det var mye bluss og uromomenter underveis, men kampen ble gjennomført. Nå er det utslipp, men det er mye bråk. Det er observert folk med jernstenger og andre som har dekket til ansiktet, sa operasjonsleder i Øst politidistrikt, Karianne Knudsen, til VG klokken 18.39.

Hun opplyser at tre personer ble bortvist før kampstart, og at politiet vil følge opp angående de som maskerte seg og kastet bluss.

Kampen ble spilt i Lillestrøm, men også i Oslo skjedde det uønskede hendelser i forbindelse med derbyet. Oslo-politiet la ut denne Twitter-meldingen klokken 19.26:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder