Uthvilt Helland reddet RBK: – Jeg har slappet av litt og gått på byen

TRONDHEIM (VG) (Rosenborg-BATE Borisov 2–0, 3–2 sammenlagt) Rosenborg stanget og stanget i sytti minutter, kom til den ene sjansen større enn den andre, men uten å få ballen i mål. Så kom Pål André Helland inn.

– Pål er en vinner i hodet, og han er alltid avgjørende. Det er ingen bombe at det er han som avgjør det. Det ligger alltid i kortene at Pål skal være avgjørende, sier Alexander Søderlund til VG.

To minutter. Dét var tiden Pål André Helland trengte for å sende Rosenborg videre til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Der venter slovenske Maribor, som slo AIK i ekstraomganger.

– Jeg håper og tror at alle tidspunkt i en kamp er bra for min del. Jeg er god når vi skal skape ting. Mye bedre enn når vi skal ødelegge. Når vi trenger mål er det greit å ha meg på banen, sier Helland til VG.

– Jeg vet ikke om jeg har tatt meg selv i nakken, jeg har slappa av litt og gått litt på byen.

For Helland startet på benken – igjen.

– Jeg kan ikke kreve noe. Jeg kan ikke ta med meg Horneland inn på et rom og banke ham, og om han ikke starter med meg så skal jeg gjøre det en gang til. Jeg får bare stå på på trening og i kamp og vise at jeg er god nok, sier Helland til VG.

Da håpet om hundre Champions League-millioner så ut til å glippe, fikk trønderne norsk hjelp.

Norsk hjelp

Innbytter Emil Jonassen rev ned Alexander Søderlund innenfor 16-meteren. Dommer Marco di Bello pekte på straffemerket, og Helland fikset resten.

Han banket ballen i krysset og børstet seg av skuldrene foran Kjernen.

– Selv moren min kunne gjort det byttet. Den kampavgjørende spilleren sitter på benken, med god form og god fot, sier Eirik Horneland til VG på spørsmål om det var «coaching i verdensklasse».

Rosenborg har blitt gjenstand for nærmest kontinuerlig kritikk denne sesongen, etter tidenes svakeste serieåpning, tilskuersvikt og latterliggjøring.

Nå er de Eliteseriens formlag og er et gigantisk steg nærmere den enorme pengesekken i Europa.

– Mye handler om selvtillit, og det har tatt tid å komme i gang. Nå har vi funnet flyten, og det er jo ikke slik at vi har blitt dårlige til å spille fotball over natten, sier Helland til VG.

Måtte overbevise kapteinen

Det var ikke gitt at Helland skulle ta straffen, noe treneren bekrefter. Kaptein Mike Jensen forklarer hva som skjedde:

– Jeg tok ballen og gjorde meg klar. Da så jeg at Pål stod og så meg med litt spørrende øyne, sier Jensen, før han siterer samtalen dem imellom:

«Har du lyst til å ta den?»
«Ja.»
«Men er du sikker?»
«Ja.»

Der og da ble kapteinen overbevist.

– Det er noen situasjoner som bare er skapt for Pål André Helland. Jeg tror det var en sånn situasjon i dag.

Rosenborg-trener Eirik Horneland mente det vitnet om godt lederskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder