IKKE BARE, BARE: Yngve Hallén forstår at kvinnetoppfotballen ønsker seg mer penger, men det kan være lettere sagt enn gjort. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kvinnefotballtopp roper på mer NFF-penger: Hallén: - Vi har ikke tilgang på Oljefondet

Pengene for å styrke Toppserien finnes, men den politiske viljen til å gjøre det er ikke til stede, sier Stabæk kvinners sportslige leder. – Vi har ikke tilgang på Oljefondet, svarer NFF-president Yngve Hallén.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fem år gammel

Per Berg (70), investor og styreleder i LSK Kvinner, oppfordrer i dagens VG Norges Fotballforbund (NFF) til å gi kvinnetoppfotballen i Norge større tilskudd og bedre rammer. Det er en bølge Richard Jansen, sportslig direktør i Stabæk kvinner, hiver seg på.

– Kvinnefotballen roper på en profesjonalisering, og til det trenger vi mer penger. I Stabæk har jeg gode arbeidsvilkår, men jeg er ikke i nærheten av å kunne forvalte det LSK og Avaldsnes, som begge har rike onkler, gjør, sier Stabæk-sjefen til VG.

Investor på retrett?LSK-Berg vurderer å trappe ned jentesatsingen

– Det de to lagene har gjort, og som vi ikke har muligheten til, er å kjøpe fri spillerne fra jobb. Mens Avaldsnes og LSK har spillere som bare konsentrerer seg om fotball, må våre spillere jobbe ved siden av. Vi trener på kveldene, for å si det på den måten, fortsetter han.

Han ønsker mer penger av NFF for å kunne profesjonalisere ligaen, og mener dessuten at forbundet prioriterer guttene. Han viser til at selv om nærmere 30 prosent av antall lisensierte fotballspillere i Norge er jenter, så får toppfotballen på herresiden over 10 ganger så mye penger som toppfotballen på kvinnesiden.

– Pengene for å profesjonalisere kvinnetoppfotballen finnes, men det gjør ikke den politiske viljen, sier Richard Jansen.

Les også: Seierskysset som går sin seiersgang

– Har ikke tilgang på Oljefondet

Der er ikke Yngve Hallén enig i.

– Men skjønner du at kvinnetoppfotballen ønsker mer penger?

SPORTSLIG LEDER: Stabæks Richard Jansen Foto:Linda Næsfeldt,VG

– Jeg skjønner at alle ønsker å ha en tilflyt av penger. Alle har et ønske om å styrke sine produkter, og jeg er sikker på at vi har alle grupperinger med oss når jeg sier at vi ønsker å styrke kvinnetoppfotballen, sier Yngve Hallén, president i NFF, til VG.

– Hva skal til for at kvinnetoppfotballen får mer penger?

– Vi har ikke tilgang til Statens penger eller Siv Jensens oljefond, så da må vi beholde de inntektene vi har samt finne nye måter å tjene penger på. Det må skje både gjennom NFF-fellesskapet, men også ved at vi finner ut hvordan klubbene selv kan generere høyere inntekter, svarer Hallén.

– Guttas TV-avtale kommer jentene til gode

Han forklarer at guttas lukrative TV-avtale er hovedgrunnen til at herrenes toppfotball tildeles så mye mer enn kvinnenes.

– Vi gjør prioriteringer hele tiden, og senest på forrige fotballting ble det bestemt at vi skulle gi ekstra midler til det laget på kvinnesiden som representerer oss i Europa, sier han.

– Samtidig er det viktig å få frem at midler som herrefotballen bringer inn også går fellesskapet til gode. Penger fra Tippeligaens TV-avtale fordeles mellom NFF og toppklubbene, så det kommer også kvinnene til gode, sier han.

Han er stolt over hvordan kvinnene, spesielt landslaget under VM i Canada, både på og utenfor banen, markedsførte seg selv, og understreker at de er en del av NFFs satsing på å gjøre kvinnefotballen bærekraftig. Han legger imidlertid ikke skjul på at det har tatt lengre tid å gjøre akkurat det enn først antatt, men minner om at man må tenke langsiktig.

Saken fortsetter under bildet.

AMBASSADØRER: Det norske kvinnelandslaget, som her feirer scoring under VM i Canada, er det fremste eksportøren for norsk kvinnefotball. Foto:Andre Ringuette,Afp

– Jeg er helt sikker på at vi vil greie å bygge kvinneproduktet blant annet gjennom mesterskap. Våre landslagsspillere og andre profilere promoterer idretten godt, og er gode ambassadører både på og utenfor banen. Dette er med på å løfte anseelsen og med på å gjøre kvinnefotballen mer bærekraftig, sier Hallén.

– Ikke la oss råtne på rot

Stabæks Richard Jansen mener det er ekstra viktig å huske på at det klubbene som forer landslaget med spillere. Han er klar på at de trenger hjelp fra NFF for å ta et nytt steg.

– Når NFF snakker om hvordan de har hevet kvinnefotballen i det siste, så er det først og fremst med tanke på landslaget. Men det er klubbene som skal levere spillere dit, så de kan ikke la oss råtne på rot, mener sportsdirektøren.

Han er likevel uenig i LSK-Bergs utsagn om at norske kvinneklubber for øyeblikket ikke kan være bærekraftige og ha internasjonale ambisjoner.

I EUROPA: Stabæk røk mot Caroline Graham Hansens Wolfsburg i 2014. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

– Det er jeg ikke enig i, og jeg stusset på den uttalelsen, sier Jansen, og utdyper:

– Vi har selv vært i Europa og Champions League, og forrige sesong var vi ekstremt nær å tukte Wolfsburg, som to år på rad tok tittelen. Det jeg mener det dreier seg om, er at Norge har vært uheldige med seedingen som følge av at det er nye lag som har vunnet Toppserien de siste årene. Dermed møter vi de største kanonene tidlig i turneringen, men der har det også bare vært snakk om små marginer om hvilket lag som går videre.

Les også

 1. Seierskysset som går verden rundt

  Hun spilte trolig sin siste landskamp for USA, og feiret med å kysse kona foran millioner av TV-seere.
 2. Historisk overkjøring og mål fra midtbanen

  (USA – Japan 5-2) For en ellevill VM-finale: Det var stygt før fem minutter var spilt, brutalt før det hadde gått et…
 3. VM-bloggen: Festen er snart over. Her er VM-minnene.

  Etter Englands overraskende VM-bronse gjenstår bare én kamp, den 52. og største, før det syvende verdensmesterskapet for…

Flere artikler

 1. Kritikken mot Hallén - hvor er president-alternativene?: Breddefotballen: – Veldig vanskelig situasjon

 2. Kronikk: NFFs storsatsing på kvinnefotball tilsvarer tre par fotballsko

 3. Kronikk: NFFs storsatsing på kvinnefotball tilsvarer tre par fotballsko

 4. LSK-Berg vurderer å trappe ned jentesatsingen

 5. Satser 4,8 millioner kroner på jente-talenter: – Ekstremt viktig

Fra andre aviser

 1. Norsk fotballeder: - Hjelper ikke å spytte penger inn i landslagene når klubbene råtner på rot

  Aftenposten
 2. Kvinneklubbene tapte: – Kjempeskuffende at ikke fotballpresidenten viser mer tro

  Aftenposten
 3. NFF lovet «historisk satsing». Klubbene er misfornøyde med hvordan pengene skal brukes.

  Aftenposten
 4. Frykter straff ved å støtte andre enn Hallén

  Aftenposten
 5. Norsk fotballtopp: - Ingen steder er så kvinnediskriminerende som fotballen

  Aftenposten
 6. Fotballjentene må konkurrere med gutta om TV-seerne: - Burde vært unngått

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder