Dæhli gråt etter nedrykket – fikk oppmuntring av Ødegaard

Freiburg-spilleren usikker på om han rekker seriestarten

Kaller det siste året for «nesten bare motgang»

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) De er født i samme år, spilte på samme lag, er fra samme nabolag og er proffer i samme land. Nå har Caroline Graham Hansen (20) og Mats Møller Dæhli (20) også samme skade.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Duoen deler diagnosen «Jumper’s knee» i hvert sitt venstre kne – og bruker de kommende ukene på Toppidrettssenteret på Sognsvann i Oslo for å komme tilbake.

– Det ser veldig mye bedre ut nå. Jeg har hatt fremgang. Men jeg har vært plaget med det siden tidlig februar. Det begynner å bli en stund, innrømmer Mats Møller Dæhli i dette VG-intervjuet.

– Blir du klar til seriestart?

– Vet ikke. Det kan bli til da – og det kan gå lengre tid. Seriestart er et mål. Det er en vanskelig skade å behandle.

Følges av landslagsfysio

Det er cirka en måned derfra til Norges antagelig viktigste landskamp i 2015: Borte mot Bulgaria 3. september. Der avgjøres trolig muligheten for å bli puljetreer i EM-kvalifiseringen – som gir playoff eller mesterskapstur.

– Vanskelig spørsmål, svarer Dæhli på når han er skadefri. Han skal også bli kampklar og på veien dit følges han av A-landslagets fysioterapeut Thomas Ødegaard (onkelen til Martin) tre ganger i uken iallfall frem til slutten av juni.

Å trene uten ball kaller Dæhli veldig kjedelig. Det er neppe tilfeldig at han tillater seg å drible litt forsiktig med medisinballen inne i styrkerommet – før han bruker den til en pushup-øvelse.

Med Caroline Graham Hansen som «tilskuer». I Valencia-drakt har hun akkurat gått gjennom sitt skadeprogram med hjelp fra Olympiatoppen og tilbyr T-banepassasjeren Dæhli bilskyss hjem.

– Vi er jo samme type fotballspillere, som gjør en del kjappe retningsforandringer. Men det er litt merkelig, sier kvinnelandslagsprofilen om Lyn-vennenes felles kneskade.

Burde droppet Kroatia-kampen

Hun misser VM i Canada etter å ha spilt mye for klubblaget Wolfsburg mot slutten av sesongen. Alt Dæhli rakk i første halvdel av 2015 var to kamper for Freiburg og én time for Norge. Det spørs om 1-5-tapet mot Kroatia burde gått uten 20-åringen på banen.

– Det gjorde ikke noe forskjell for skaden at jeg spilte den kampen. Men sett i ettertid, burde jeg ikke spilt. Det hadde vært lurere å prioritere å bli frisk, innrømmer Mats Møller Dæhli.

Han avviser at økt trening med vekter etter ankomsten til Tyskland er årsaken til skaden.

– Det handler ikke om styrketrening, men mest antall fotballtreninger. En betydelig økning fra Cardiff. Intensiteten var høy, det var høyt tempo i spillsekvenser, og på kort tid kan det ha gitt utslag for en ung kropp, forklarer 20-åringen og følger opp med litt anatomi:

– Bevegelseslinjen i kneet mitt går litt innover når jeg tar knebøy. Venstrekneet bøyer litt inn og hoften roterer. Det kan ha vært med på å provosere frem, men det er vanskelig å si helt hva.

Ett år – to nedrykk

Det er lettere for ham å sette ord på to nedrykk på halvannet år som utenlandsproff. Først med Cardiff fra Premier League. Så med Freiburg fra Bundesliga, et halvt år etter overgangen.

– Det siste året for meg har vært nesten bare motgang og vært fryktelig tøft, til tider. Ikke at det er synd på meg. Men jeg vil spille fotball. Det er kjedelig, hardt og tungt når du bryr deg så mye om en sport og må sitte på tribunen.

– Hvordan reagerte du på selve nedrykket?

– Jeg ble trist. Tårer. Jeg gråt, innrømmer han – og synes Freiburgs spill hadde fortjent bedre resultater.

– I hvilken grad var et nedrykk med i vurderingen da du gikk til Freiburg?

EN AV TO: Mats Møller Dæhli under Freiburg-debuten mot Borussia Mönchengladbach i Bundesliga i februar. Han rakk bare to matcher for sin nedrykksklare klubb denne sesongen. Foto:Patrik Stollarz,Afp

– Jeg visste at det kunne skje. Freiburg som klubb og hvordan de tenker for meg er fortsatt det samme. Det er det som er viktig for meg. Jeg ser på det som et langtidsprosjekt der jeg kan utvikle meg og bli så god som jeg kan bli. Men da må jeg være skadefri, spille en hel sesong, helst to hele sesonger, før jeg kommer meg ordentlig på det nivået jeg føler jeg har inne og ikke har fått ut helt ennå.

– Har du bommet på de to siste klubbvalgene?

– Det er sikkert noen som vil mene det. Jeg mener det er litt tidlig å si og synes ikke det hele tatt. I fotball vet du aldri hva som skjer. At jeg spilte en halv sesong i Premier League da jeg var 18-19 år, hvis man vil kalle det å bomme, så … Pluss ti kamper i Championship. Cardiff var et riktig valg for meg da. Og Freiburg var et riktig valg i vinter. Det blir litt for enkelt å si det på den måten, sier 20-åringen, som er klokkeklar på at hans fremtid ligger hos klubben med det anerkjente juniorakademiet i Sør-Tyskland.

Derfor signerte han for fire år – uten nedrykksklausul.

– Jeg er blitt ganske mye sterkere i løpet av de siste månedene, sier Mats Møller Dæhli.

Fikk SMS fra Ødegaard

Han opplevde degraderingen fra tysk toppnivå samme dag som Martin Ødegaard (16) gjorde sin historiske Real Madrid-debut. Når VG spør Dæhli om han fikk med seg den, svarer han med en historie:

– To timer før kampstarten hans, sender han meg en lang melding. Spør hvordan det går, at det kommer til å gå fint, «Stå på!» og så videre. Når du gjør det to timer før du skal debutere for Real Madrid på Santiago Bernabéu i en alder av 16 år – det sier alt om ham. Gjorde virkelig inntrykk på meg. I tillegg til at han går utpå der og spiller som han alltid gjør, er også utrolig imponerende. Men det han gjorde før, særlig da jeg var så langt nede, viser hvordan han er som menneske, sier Dæhli.

Han forteller at Ødegaard er blitt «en kompis» han prater veldig mye med.

– Ser dere litt av hverandre i hverandre?

– Han er et mye større talent enn det jeg var. Jeg håper jeg kan få ut mye av mitt potensial ved å bruke ham som inspirasjon. Selv om han er mye yngre, påpeker Dæhli, som akkurat nå befinner seg i den andre enden av fotballskalaen, der han kjemper seg tilbake fra kneskade.

– Nå er jeg i ferd med å knekke en kode. Jeg er egentlig ganske positiv og fokuserer på å bli frisk. Jeg skal slå tilbake ganske kraftig, sier Mats Møller Dæhli.

FOTBALLENS «M2M»: Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard i aksjon under Norges eneste landskamp hittil i år: 1-5-tapet for Kroatia i EM-kvalifiseringen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Les også

 1. Dæhli om fotballivet i Storbritannia og Tyskland: - Dette er utrolig annerledes

  FREIBURG IM BREISGAU (VG) Mats Møller Dæhli (19) har…
 2. Dæhli har aldri sett Ødegaard bedre enn nå

  MARBELLA/ZAGREB (VG) Mats Møller Dæhli (20) mener Martin Ødegaard har vært «fantastisk god» på landslagstreningene, og…
 3. Dæhli vil bli større og raskere:  - Det er fortsatt et stykke opp til Marco Reus

  FREIBRUG (VG) Mats Møller Dæhli (19) vet hva han skal prioritere høyest i tiden som kommer.
 4. Vellykket comeback etter kneskade: Møller Dæhli: – Kneet føles bra

  Én uke før Norges viktige EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia kan landslagssjef Per-Mathis Høgmo puste lettet ut.
 5. Norge ydmyket: Største kvalik-tap på 30 år

  ZAGREB (VG) (Kroatia - Norge 5-1) Norge åpnet godt, fikk straffespark og avsluttet kampen med én mann mer enn Kroatia.
 6. Møller Dæhli skadet - ute i to-tre uker

  Freiburg-spiller Mats Møller Dæhli (19) kan forvente seg en to-tre uker lang fotballpause etter å ha pådratt seg en…
 7. Dæhlis sjef mener norske spillere hausses opp for mye

  FREIBURG IM BREISGAU (VG) Mats Møller Dæhlis (19) nye sjef, Freiburg-trener Christian Streich (49), brukte fredagens…
 8. Dæhli om skaden: - Det har vært tungt

  MARBELLA (VG) Mats Møller Dæhli (20) tørstet etter suksess…
 9. Dæhli om Freiburg-tabbene: - Vi har en veldig krevende spillestil

  FREIBURG (VG) (Freiburg-Dortmund 0-3) Gang på gang prøvde Freiburg å spille seg ut bakfra. Gang på gang mislyktes de.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder