ÉN AV DEM BLIR NY SJEF I FIFA: Øverste rekke fra venstre: David Nakhid, Gianni Infantino, sjeik Salman av Bahrain og Jerome Champagne. Nederste rekke fra venstre: Musa Bility, prins Ali av Jordan, Tokyo Sexwale og Michel Platini. Foto: , Afp

VGs journalist om fotball: Den desperate kampen om Afrika

ÅRHUS (VG) Valget på ny FIFA-president handler ikke om å være den beste kandidaten – men om å trekke i de riktige trådene.

  • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

Én av FIFA-kandidatene har kjøpt en tropisk øy. En annen anklages for menneskerettighetsbrudd. Nummer tre fikk sparken av Sepp Blatter, mens Musa fra Liberia er virker ukjent selv for garvede FIFA-kjennere.

VG-JOURNALIST: Anders K. Christiansen. Foto: VG , VG

Å kalle feltet av presidentkandidater for en brokete gjeng, er ingen overdrivelse.

Én ting har de likevel til felles: En voldsom fascinasjon for Afrika.

«UEFA har tatt vare på seg selv. Jeg er en tilhenger av CONCACAF og Afrika» sa David Nakhid på en scene i den danske byen Århus i går.

Jeg satt i salen og hørte på den 15 minutter lange talen hans. Uten å fornærme den tidligere fotballspilleren: Innholdet må kunne kalles svulstig.

VG Pluss: Presidentkampen i FIFA

Europas problem

Så var det franske Jerome Champagne sin tur. Han har selv en bakgrunn fra FIFA, som rett nok sparket ham ut av kontorene i Sveits for fem år siden. Det bruker han til sin egen fordel i dag.

Og igjen kom Afrika og den tredje verden opp. Fotballen er for urettferdig skrudd sammen, mener Champagne. Europa må gi fra seg makt, posisjoner og penger.

Tro ikke at han er alene: Noen måneder før FIFA-valget, i slutten av februar, handler mye om å få det afrikanske kontinentet med på laget.

Årsaken er ikke nødvendigvis av det edle slaget: Hvert land har én stemme på FIFA-kongressen. Det betyr 209 stemmer i februar. Og her er nøkkelen: Afrika har 54 av disse stemmene. Og de stemmer som regel i blokk.

Har man Afrika, er 54 av de 105 stemmene man trenger allerede i boks. Over halvparten, altså.

Asia alene har ytterliggere 47. Og da er ikke fattige land i Karibia og Sør-Amerika engang nevnt.

Det er Europas problem i denne valgkampen.

Sjanseløse fra Europa?

Og det er med på å forklare hvorfor tidligere FIFA-topp Mohammed Bin Hammam startet med Afrika da han åpnet lommeboken og påtok seg jobben med å skaffe fotball-VM i 2022 til Qatar.

Inkludert utestengte Michel Platini, har Europa tre presidentkandidater. Mange mener de er bortimot sjanseløse alle sammen. Ikke fordi de ikke holder mål – men fordi de kommer fra feil sted i verden.

Les også: Vil vrake alle FIFA-kandidatene

Champagne ville selvsagt ikke erkjenne dette som en ulempe da jeg pratet med ham i går. Men det kunne han heller ikke gjøre.

Faktum er at UEFA og Europa ikke har noen høy stjerne i mange deler av verden. De er pengesterke - og imperialismen huskes fortsatt godt.

I går satt også den anerkjente korrupsjonsjournalisten Jens Weinreich på scenen i Århus. Han fortalte historien om hva Sepp Blatter i sin tid skal ha sagt under et møte med de 54 afrikanske fotballforbundene:

– Blatter sa rett ut til de afrikanske delegatene at UEFA er fienden deres. At UEFA vil ta vekk alt fra dem.

Enkelte er usikre på om det blir noen FIFA-kongress i februar. To omfattende politietterforskninger kan stoppe hele seansen, spekuleres det. Midt i all usikkerheten fikk den danske fotballpresidenten frem smilet blant tilhørerne i Århus:

– Vi er 209 FIFA-delegater som har stemmerett. Med mindre noen suspenderes rett før kongressen starter.

Les også

Mer om

  1. FIFA
  2. Internasjonal fotball

Flere artikler

  1. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

  2. FIFA bekreftet sju presidentkandidater

  3. Her er favorittene til å erstatte Blatter som FIFA-president

  4. Blatter om suspensjonen: – Det gjør vondt, men det dreper meg ikke

  5. Utestengelsen opprettholdes: Michel Platini: – Fornærmende og skamfullt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder