Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Jubelen må overføres til landslaget

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

JUBEL FOR NORSK FOTBALL: Etter to dager der norsk fotball fikk mer enn godkjent, kan Rosenborgs Ole Kristian Selnæs kanskje juble for landslagsplass også? Foto:Vadim Ghirda,Ap

Om 13 dager avgjøres det trolig om Norge sikrer seg kvalik-plass til fotball-EM i Frankrike 2016. Norge møter Bulgaria i Sofia. For å oppnå et resultat der må denne ukes norske suksesshistorie brukes for alt det er verd.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Det er formspillere som gjelder mot Bulgaria, og denne uken har vist at det har norsk fotball. Men de er ikke i Tyskland, Spania eller England, der sesongen enten ikke har startet eller akkurat er i gang. Nei, formspillerne er i Norge, Sverige og Skottland. Så her kan det være Høgmo må puste tungt og vrake noen spillere han «alltid» har med.

I øyeblikket er Rosenborg så gode, og i så god form, at de bør dominere Høgmos neste landslagstropp, som tas ut tirsdag. Det positive må brukes. André Hansen har vært i troppen lenge, og han bør fortsette. Johan Lædre Bjørdal har vært meget solid på stopperplass, der Norge har slitt lenge nå, og bør med. Kanskje unge Jonas Svensson på høyrebacken også. Han er i hvert fall i kanonform, og han har spilt 1-2 kamper i uka siden april. Det samme kan vi ikke si om utforderne hans.

Helland må dyrkes

På midten bør det gjøres plass til både Fredrik Midtsjø og Ole Kristian Selnæs, to spillere som omtrent har eid ligaen denne sesongen. Midtsjø er den uforutsigbare, han som kan sørge for en overraskelse eller to. Selnæs er den trygge, han som ikke slår bort en ball. Og fremme er det ingen tvil om verken Pål André Helland eller Alexander Søderlund, selv om sistnevnte fortsatt har til gode å score på landslaget. I den formen han er i på klubblaget så må han få nok en sjanse til å vise at han hører hjemme på dette nivået. Hellands finter, fart og skudd må dyrkes. Han bør definitivt spille fra start mot Bulgaria.

Men det er også formspillere på Odd (særlig), og Molde løftet seg onsdag mot Standard Liege. Moi Elyounoussi kan være en bra spiller å ha med mot Bulgaria, med sin oppfinnsomhet.

Hvor bør Johansen spille?

I tillegg var det godt å se både Stefan Johansen, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget på Celtic Park tirsdag kveld. Johansen var som vanlig solid, og er nok best i rollen øverst på midtbanen (bak spissen). Der er han ikke prøvd i særlig grad på landslaget, tiden er kanskje inne nå. Både Eikrem og Berget er i form, og det blir ikke feil å ta de med mot Bulgaria.

Skjer det, så har Høgmo garantert en hel ellever som har vist storform siste uka. Han bør også se til svensk fotball, der det spiller en meget god venstreback ved navn Haitam Aleesami. Og det trenger han, på samme måte som han trenger en opptur mot Bulgaria 3. september. Thomas Rogne er også et navn som bør vurderes. Han har vært god på Sveriges beste lag i serien i år.

Det trenger ikke være feil å droppe ut noen av de etablerte spillerne, som Håvard Nielsen, Alexander Tettey, Håvard Nordtveit og Markus Henriksen til kampen mot Bulgaria. Ingen av dem har heller overbevist på landslaget den siste tiden.

Uken var en stor opptur for norsk fotball. På Celtic Park hadde nasjonen begge trenerne, samt tre spillere på banen og en på benken. Rosenborgs 3-0-seier borte mot Steaua Bucuresti var et bevis på hvor god form dette laget er i for tiden. Det skal mye til for at det ikke blir Europa League nå, og det gruppespillet kan bli morsomt - hvis formen beholdes.

For Rosenborg kan skape litt god, gammel Europa-stemning på Lerkendal igjen med dette laget, som scorer mål for moro skyld for tida - med gamle, gode metoder fra 1990-tallet.

Odd viste mot

Molde viste at de fortsatt holder et høyt nivå, når tingene stemmer. Muligheten for Europa League ligger åpen. En scoring i Belgia, og det er trolig nok. Så får det heller være at Molde ligger håpløst langt bak i ligaen.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

At Odd sjokkerte et storlag som Borussia Dortmund, med mange lokale spillere på laget, var moro så lenge det varte. Det var uansett beviset på at det nytter hvis du våger, ikke bare ligger bak og forsvarer deg og håper på 0-0. Odd sprakk, og det var ikke uventet.

Men å ryste et storlag ved å lede 3-0 etter 22 minutter, det er uansett imponerende og et bevis på at mot er viktig og riktig i fotball.

Mot Bulgaria 3. september trener Per-Mathias Høgmo både mot, energi og et lag med selvtillit. Det finner han lettest ved hjelp av formspillerne fra Norge og Sverige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder