PÅ VEI TIL NEDERLAND: Egil Drillo Olsen og det norske landslaget forlot Skopje søndag formiddag, og satte kursen mot Nederland. Foto: Scanpix

Slik kommer Norge til fotball-VM

VM-håp selv med tap i Nederland

Norge kan fortsatt håpe på VM-spill selv om det skulle bli tap i Nederland onsdag. Men alt vil bli så mye enklere om det blir ett eller aller helst tre poeng.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Vinner Norge i Rotterdam, vil avgjørelsen være tilbake i egne hender. Med tre seirer i høst (Skottland hjemme, Island borte, Makedonia hjemme) vil laget være garantert annenplass i gruppen, og da skal det svært mye uflaks til om det ikke blir toeromspill som en av de åtte beste toerne.

Med et forventet tap mot gruppas suverene lag, som lørdag kvitterte ut VM-billetten før noen annen europeisk nasjon, blir Norge avhengig av gunstige resultater i andre kamper for å ta seg til toeromspill.

Oppgave 1: Bli nummer to i gruppa.

Med tap i Nederland, men seier i de tre høstkampene vil Norge bli nummer to under forutsetning av at Skottland avgir poeng enten mot Makedonia (h) eller Nederland (h).

VG Nett-leser:- Norge skal virkelig overraske hele verden om de skal ta 9 poeng på de siste 4 kampene.DISKUTÉR SAKEN HER!

Oppgave 2: Unngå å bli dårligste toer i de ni gruppene.

Norge har på fire kamper avgitt 9 poeng (3 uavgjorte, 1 tap). Med nytt tap i Rotterdam vil Norge ha avgitt 12 poeng. Da må en av de andre toerne avgi minst 12 og helst 13 poeng.
Størst sjanse for dette er det i gruppe 1, 3, 5, 6 og 8, selv om det ikke er veldig sannsynlig at det skjer i noen av gruppene.

Les også:Slakter landslaget dagen derpå

Gruppe for gruppe

Gruppe 1: Danmark leder. Toer Ungarn har avgitt 5 poeng, men har igjen kamper mot Sverige (h), Portugal (h og b) og Danmark (b). Treer Portugal og firer Sverige har begge avgitt 9 poeng, men har gode sjanser til å ta igjen Ungarn. Begge har igjen vanskelige kamper.

Gruppe 3: Slovakia leder. Toer Nord-Irland har avgitt 8 poeng, men har igjen Polen (b), Slovakia (h) og Tsjekkia (b). Polen har også avgitt 8 poeng og har igjen Nord-Irland (h), Slovenia (b), Tsjekkia (b) og Slovakia (h). Tsjekkia på fjerdeplass har avgitt 10 poeng, men er med for fullt i kampen om annenplassen. Har igjen kamper mot de tre lagene foran på tabellen. Norge kan få hjelp her, særlig hvis Slovakia avslutter like sterkt som laget har startet.

Gruppe 5: Spania er uten poengtap. Bosnia på annenplass har avgitt 6 poeng og har igjen kamper blant annet mot Tyrkia (h) og Spania (h). Tyrkia på tredjeplass har avgitt 10 poeng og møter blant andre Bosnia og Belgia borte.

Gruppe 6: England har ikke avgitt poeng. Kroatia på annenplass har avgitt 7 poeng og møter Hviterussland (b og h), England (b) og Kasakhstan (b). Hviterussland har avgitt 6 poeng og skal i tillegg til to kamper mot Kroatia møte Ukraina (h), Kasakhstan (h) og England (b). Ukraina er også med i kampen om annenplass, har avgitt 7 poeng og møter blant andre Kasakhstan (h), Hviterussland (b) og England (h).

Gruppe 8: Italia leder. Toer Irland har avgitt 8 poeng, treer Bulgaria har avgitt 10 poeng. Her er det imidlertid uklart og viktig hvem som ender sist, for i gruppene med seks lag strykes resultater mot jumboen på toertabellen. Bulgaria har spilt uavgjort mot Georgia (3 poeng), Bulgaria og Irland har spilt uavgjort mot Montenegro (4 poeng), mens ingen av topplagene har avgitt poeng mot Kypros (5 poeng).

I gruppe 2, 4 og 7 er det svært usannsynlig at nest beste lag ender bak Norge på en toertabell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder