JUBEL: Tyrkia kunne juble etter 119 kjedelige og noen svært spennende minutter. Foto: AP

Tyrkia slo Kroatia etter straffedrama

Mål i det 119. og det 120. minutt

EMs kjedeligste kamp eksploderte i ekstraomgangene. Etter to mål de siste to minuttene måtte straffer til for å sende tyrkerne videre.

  • Anders Park Framstad

VG Nett LIVE!Fyldig kampreferat

Etter EMs hittil kjedeligste kamp, eksploderte Ernst Happel Stadion i det 119 minutt. Tyrkia har hatt usedvanlig flaks med motstandernes keepere på sin vei mot kvartfinalen. Men i det 119 minuttet var det imidlertid den tyrkiske keeperen, Rustu Recber, som var på bærtur. Luka Modric fikk slått inn fra høyre, med Tyrkias keeper ute av målet. Inne i midten sto Klasnic og header ballen i mål.

Men i det hele Europa trodde det var over, smalt det. Rustu slo et langt utspill, og ballen endte hos Semih Sentürk. Han dundret ballen i krysset 45 sekunder på overtid.

Dermed gikk kampen til straffekonkurranse. Og kroatene maktet aldri å reise seg igjen. Stjernen Luka Modric bommet på den første straffen, og det kroatiske laget virket resignert allerede da målscoerer Semih satte tyrkernes første knallhardt bak Pletikosa.

Etter at både Rakitic og Petric brant sine straffer, trengte tyrkerne kun fire forsøk før det hele var avgjort.

- Det er ubeskrivelig. Om vi kan fortsette som dette og tror på oss selv, så er alt mulig. Tidligere har vi ikke greid å holde hodet kaldt. Nå gjorde vi det helt til slutt, sa Hamit Altintop, ifølge NTB.

Den tyrkiske landslagssjefen Fatih Terim var overlykkelig etter seieren.

- Spillerne overgikk seg selv. Dette er unikt i vår historie. Vi er blitt en av de store fotballnasjonene. Det tyrkiske folk kan glede seg. Og om de er stolte av oss så er vi stolte av dem, sa han.

VG Nett-leser«Det lyser jo vinnervilje både av spillerne og treneren til Tyrkia»Diskuter!

Det var imidlertid en ganske kjedelig og sjansefattig kamp. Kroatia skapte mest, men ikke spesielt mye. Ingen av lagene maktet å etablere seg skikkelig i angrep, og de personlige feilene florerte.

Den største sjansen i første omgang kom etter fint forarbeid av Modric, en av få som får godkjent etter kveldens kamp. Den lille teknikeren dro seg fri på høyrekanten, og fant Hamburger SV-spissen Ivica Olic foran mål. Han greide på mystisk vis å sette ballen i tverliggeren fra svært kort hold. Stort mer enn det skjedde ikke i første omgang.

Saken fortsetter under bildet.

FEIRER: Kroatene feirer, men for tidlig. Tyrkia slo nemlig tilbake minuttet etter, og vant på straffer. Foto: Christian Charisius

Andre omgang begynte bedre. Olic hadde en brukbar mulighet til å gi Kroatia ledelsen i det 50. minutt, i en merkelig situasjon. Keeper Rustu Recber nølte, og spissen fikk to muligheter til å bli helt, men fikk ikke uttelling.

Les også:Supporterne i klinsj før EM-festen

Mot slutten av omgangen åpnet kampen seg, og Kroatia hadde flere mer eller mindre farlige sjanser. I det 84 minutt måtte Recber ut i full strekk etter et Srna-frispark, men det ble med nesten, og ingen av lagene maktet å score før dommeren blåste av for full tid.

I ekstraomgangene virket begge lag slitne. Tyrkia fikk sin første store sjanse etter 100 minutter, da Tuncay skjøt en snau meter utenfor, og var klart best. Men det tok altså 119 minutter før man fikk det første målet.

Nå tror Altintop at Tyrkia kan gå langt.

- Når man ser på det vi har gjort i de tre siste kampene skjønner alle at vi er et lag som ennå ikke er slått ut i full blomst, men som er på vei til å gjøre det. Nå kan alt skje. Om vi fortsetter som dette og tror på oss selv, så kan vi fortsatt utrette mye. Gjennom vår glede, ærgjerrighet og løpevillighet gjør vi mye godt. Vi er vanskelige å hanskes med, sa Bayern Munchen-spissen.

P.s. Både Tuncay, Arda og Asik må stå over semifinalen, etter at de pådro seg gule kort i kveldens kamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder