Vålerenga snudd på hodet på seks dager

VALLE HOVIN (Vålerenga – Bodø/Glimt 6–0) Lenge følte Ronny Deila at spillerne ikke forsto hva han ønsket, hvordan han ville at de skulle spille fotball. Og nå, selv om det ser bedre ut, advarer Deila: - Vi er fortsatt ikke noe topplag.

Uansett, topplag eller ikke: Etter 12 seriekamper hadde Vålerenga scoret 18 mål totalt, blant de dårligste i ligaen. Seks dager senere er alt snudd på hodet – mye takket være Aron Dønnum (21) og 10 (!) VIF-scoringer.

Bare Molde (35) har nå scoret flere mål enn Vålerenga (28) i årets eliteserie. 10 mål på de to siste kampene er råsterkt.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

VG Live: Les fullstendig referat fra 6-0-kampen (!) mot Glimt her!

Likevel sier Ronny Deila til VG, der vi står i «kjelleren» på stadion: – Den dagen vi spiller angrepsfotball som Bodø/Glimt, da blir vi vanskelige å slå ...

les også

Brann buet av banen mot Mjøndalen: – Det går ikke

Med det mener Vålerenga-treneren at Glimt har en mye klarere plan i angrepsspillet sitt.

– Mye av grunnen til at vi vinner 6–0 mot Glimt, det skyldes at vi er mye bedre enn dem defensivt, sier Ronny Deila - som spesielt roser kaptein Magnus Lekven for spillet sitt mot Bodø/Glimt.

– Og så er vi effektive, det er også en ferdighet, sier Bård Finne, som scoret det tredje målet, til VG. Og det stemmer godt: Seks scoringer på sju sjanser mot Glimt. Mot FK Haugesund scoret Vålerenga på sine fire første sjanser - som mot Glimt.

VIF-TRENER: Ronny Deila intervjues etter seieren mot Glimt. Foto: Lise Åserud

Ronny Deila snakker om «holdninger», han snakker om «endringer», han snakker om at de som er i Vålerenga nå, de vet hva som kreves - og at de som ikke skjønte det, de er borte.

– Det handler om å skape en kultur, og en treningskultur, sier Deila. Og han gjentar:

– Vi er fortsatt ikke noe topplag, men har tatt noen steg nærmere, sier Deila - som innrømmer at cuptapet mot Bærum var bunn-punktet, og at spillergruppa har jobbet seg ut av det, tatt tak selv.

– Uten samhold kommer du ingen vei. Og mot Glimt sto spillerne opp. Jeg er så stolt av dem - 10 poeng til spillerne, mener Ronny Deila.

les også

Arild Bergs farvel: «Han har kjempet flere kamper, både på fotballbanen, kampen mot ME og etter hvert kampen mot rus»

Etter 61 minutter borte mot FK Haugesund forrige helg ledet Vålerenga 4–0. Vi trodde ikke en sånn ledelse kunne oppnås raskere. Vi tok feil: Mot topplaget Bodø/Glimt brukte Vålerenga kun 29 minutter på å lede 4–0 ...

Alt gikk inn: Først Aron Dønnum på en retur etter at keeper Friedrich slapp et innlegg fra Samuel Adekugbe i beina på den meget lovende VIF-spilleren. Da var det spilt syv minutter.

10 minutter senere sto det 2–0. Matthías Vilhjálmsson spilte vakkert fri Dønnum, som sikkert satte ballen til side for Friedrich til 2–0. Denne scoringen skulle kanskje vært annullert, siden det var en hodeskade på en Glimt-spiller rett i forkant. Men dommer Sigurd Smehus Kringstad oppfattet det ikke sånn, eller så det ikke, og det sto 2–0 til Vålerenga.

Etter 25 minutter fikk Bård Finne ballen på venstre etter en retur etter corner. Vinkelen så vrien ut, det er lett at slike skudd sklir av foten. Men Finne, i form, han bare dundret den i mål fra åtte meter, skrått. Det var vakkert.

les også

Glimt-metoden: Slik jakter Bodø/Glimt gull på «vårres måte»

Og rett før halvtimen var spilt, ble Vilhjalmsson spilt fri, ble felt av keeper Friedrich – og islendingen tok selv straffen: Sikkert i mål, til høyre for Friedrich, til 4–0.

– Vi har mange gode offensive spillere, og nå lykkes vi, sier Matthias Vilhjalmsson til VG.

ANGRIPER: Matthias Vilhjalmsson. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bodø/Glimt var ikke dårlige, de spilte omtrent som de pleier. Men det ble for mange brudd i midtbaneleddet, de var litt puslete, samtidig som Vålerenga var effektive: Fire mål på fire sjanser er uvanlig sjelden. Men inn til pause sto det 4–0 til hjemmelaget.

2. omganger blir ofte et antiklimaks når det ene laget leder 4–0. En periode kunne det se sånn ut, men Glimt yppet seg skapte sjanser, og VIF kontret. Det ble derfor en underholdende omgang, som ikke kunne (for VIF-folket) fått en bedre avslutning enn da Herolind Shala satte inn 5–0 etter 84 minutter.

På overtid satte Chidera Ejuke like godt inn 6–0, på Vålerengas syvende sjanse i kampen ... det var liksom ikke måte på.

Hvis VIF kan følge opp de to siste kampene, så blir de farlige denne høsten. De ligger i øyeblikket seks poeng bak serieleder Molde, med en kamp mindre spilt. Glimt må bare glemme denne kampen raskest mulig. De var uansett ikke fem mål dårligere enn Vålerenga.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder