TILBAKE: José Mourinho (t.h.) returnerer til Old Trafford med sitt Tottenham onsdag kveld, mot en presset Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United. Foto: Getty Images

Mourinhos mange Solskjær-spark: «Dukke» og PR-kritikk

MANCHESTER (VG) José Mourinho (56) har tatt på seg sin ydmyke og sympatiske maske siden han tok over som hovedtrener for Tottenham, men tonen til den munnrappe portugiseren har ikke alltid vært like vennlig mot gamleklubben Manchester United og arvtager Ole Gunnar Solskjær (46).

 • Arilas Berg Ould-Saada

Journalistene stilte med fiskestang, snelle, krok og agn i presserommet på Tottenhams treningsanlegg tirsdag formiddag, men Mourinho bet ikke på.

Spørsmålene haglet om Manchester United og Ole Gunnar Solskjær, som har ledet klubben i 50 kamper etter Mourinho-sparkingen for snart et år siden, men Mourinho var ikke i humør til å skape overskrifter.

United-fansen «elsker Solskjær», bedyret han, etter å ha kalt gamleklubben for «et lukket kapittel» og hevdet at han var «lykkelig» på Old Trafford – til tross for at han var i åpenbar konflikt med flere nøkkelpersoner mot slutten av tiden i klubben i fjor.

Du trenger ikke dykke dypt i arkivet for å finne ut hva Mourinho egentlig mener om gamleklubben og nordmannen som erstattet ham i desember 2018.

les også

Solskjær slår tilbake mot rykter: – Det er oppdiktet. Åpenbart løgn!

Etter noen måneder med stillhet uttalte Mourinho seg for første gang om Solskjær i begynnelsen mars, som gjest i BeIN Sports-studio i Qatar. På denne tiden var kristiansunderen fortsatt midlertidig manager, men de eventyrlige resultatene hans hadde ført til spekulasjoner om permanent jobb.

– Noen ganger i fotball, og man kan ta min gamle klubb som eksempel, så kan endringer helt umiddelbart – og jeg tror ikke noe særlig på slike løsninger på lang sikt – gi noen positive resultater, sa Mourinho, som kort tid etterpå roste Solskjær for «utrolige resultater».

Mens Solskjær hadde en drømmestart i United, gikk det ikke like bra med Mourinho:

Disse resultatene førte til at Solskjær i april fikk jobben som permanent manager. Samtidig begynte pilene å peke nedover: United tapte åtte av sesongens 12 siste kamper og endte på sjetteplass, samme plassering som da Mourinho fikk sparken.

I et intervju med franske L’Équipe i mai kom gamlesjefen med et nytt åpenbart spark mot sin etterfølger.

– Jeg har ikke lyst til å være «han snille», for «han snille» blir til en dukke etter tre måneder, og det ender ikke bra, sa han – en tydelig referanse til at Solskjærs gode forhold til spillergruppen raskt ble trukket frem som en suksessfaktor i kjølvannet av Mourinho-sparkingen.

les også

Mourinho før United-retur: – De elsker Solskjær

Etter sommeren dukket en solbrun Mourinho opp i Sky Sports-studio. Noen ganger har det vært positiv omtale også, som da han hyllet «fantastiske» Harry Maguire etter United-debuten mot Chelsea i august, eller da han sa at han «ville vært stolt» hvis han var Solskjær etter 1–1-kampen mot Liverpool i oktober.

Men som oftest har det vært kritikk. De mer subtile stikkene som kom i månedene etter sparkingen, ble erstattet med tydeligere og mer ufiltrert kritikk mot gamleklubben.

– Vi var dårlige forrige sesong, men jeg ser ingen forbedring denne sesongen, sa Mourinho etter 0–2-tapet mot West Ham, der han også uttalte at Solskjærs lag «mangler alt».

Han understrekte også at han mener nordmannen bedømmes på et helt annet grunnlag enn han selv gjorde i Manchester United-jobben og snakket ironisk om uttalelsene fra direktør Ed Woodward og Solskjær om klubbens langsiktige satsning.

Mourinho-ordene kom i forkant av kampen mot Liverpool i oktober, da Solskjærs jobb ifølge britiske medier var sterkt truet.

– Ut fra det jeg har lest og sett den siste uken, Oles uttalelser og intervjuet med Woodward, så har de jobbet bra med PR for å prøve å skape en positiv stemning før kampen. Uansett synes jeg de har gjort det veldig, veldig bra, sa Mourinho ironisk og fortsatte:

– Slik jeg forstår det, er målene deres fremtiden. Jeg skal prøve å få meg en jobb som Ole har, som betyr å snakke hele tiden om fremtiden og bli beskyttet i nåtiden. Det er en kjempefin situasjon å være i. En kontrakt på tre år, unge spillere … det må være en veldig fin jobb å ha i en enorm klubb som Manchester United.

les også

Solskjær grillet på Old Trafford: – Det finnes ingen bevis

Mourinho fikk sparken etter 17 serierunder forrige sesong. Da lå laget hans på sjetteplass med 26 poeng. Den skumle realiteten for Solskjær er at han er nødt til å lede Manchester United, som ligger på niendeplass med 18 poeng etter 14 serierunder, til tre strake seirer – mot Tottenham, Manchester City og Everton – dersom han ikke skal stå med færre poeng enn forgjengeren da han ble sparket.

Klubben har gjentatt overfor VG at «ingenting har endret seg», og at ledelsen har full tillit til retningen Solskjær leder klubben i, til tross for at resultatene for øyeblikket ikke spiller på lag.

Men med kun seks poengs margin til nedrykksstreken før en av sesongens tøffeste rekker med kamper, spørs det om tilliten er like sterk hvis det skulle gå galt de neste ukene.

PS! Visste du at Ole Gunnar Solskjær og José Mourinho har møtt hverandre til kamp før? Det skjedde den 11. mai 2014 i siste serierunde i Premier League. Solskjærs Cardiff tok imot Mourinhos Chelsea og tapte 1–2. Mats Møller Dæhli startet kampen for Cardiff, mens Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget satt på benken.

Premier League

SVUTMP
1Leicester City22007256
2Everton22006246
3Arsenal22005146
4Liverpool22006336
5Crystal Palace22004136
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mer om

 1. José Mourinho
 2. Ole Gunnar Solskjær
 3. Premier League
 4. Manchester United
 5. Tottenham Hotspur FC

Flere artikler

 1. Solskjær planlegger for neste sesong: – Har et tydelig bilde

 2. Solskjær om Mourinho: – Kanskje bra for meg

 3. Solskjær beseiret Mourinho: – En av våre beste kamper

 4. Mourinho tar over Tottenham: – Har en egen evne til å hente pokaler

 5. Mourinho om Solskjær-møtet som går viralt: – Hva er problemet?

Fra andre aviser

 1. Her er grunnene som taler for og imot Solskjær

  Aftenposten
 2. Solskjær etter seieren: Feiret med «gullbrus» og besøk fra Molde

  Aftenposten
 3. Derfor er Solskjær glad for at Mourinho gikk til Tottenham: – Bra for meg

  Aftenposten
 4. Presset Solskjær satte Mourinho på plass:- Utrolig viktig seier

  Aftenposten
 5. Derfor er Solskjær glad for at Mourinho gikk til Tottenham: – Bra for meg

  Bergens Tidende
 6. Solskjær slår tilbake mot ryktene: – Åpenbare løgner

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no