JAKTEN PÅ VM I 2006: I dag begynner den knallharde kampen for Martin Andresen, John Arne Riise og landslagssjef Åge Hareide om å skaffe seg en plass i VM-sluttspillet i Tyskland i 2006. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG.

- Min største utfordring

PALERMO (VG) Åge Hareide (50) har vært gjennom mye i sitt liv med fotball. Men ingen ting så stort som det som skjer i kveld i Palermo.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Det er det nok, ja. Egentlig kanskje mer min største utfordring, svarer landslagssjefen foran sin niende kamp som ansvarlig for Norge.

For Åge Hareide bærer hele nasjonen på sine skuldre når VM-kvaliken starter med Italia i Palermo i kveld. Det har han ikke gjort før, selv om store kamper som cupfinalene med Molde i -94 og Rosenborg i fjor, kvaliken til Champions League med RBK, serieinnspurt i både Norge, Sverige og Danmark, har vært store utfordringer.

- Med landslaget blir forventningene større, alt blir større. Og det blir litt ekstra når Italia står på andre banehalvdelen. Italia, England, Tyskland - det er slike nasjoner som gjør det litt spesielt, forteller Hareide.

Maks forberedt

Han mener det er ideelt med Italia i åpningen, det beste laget på bortebane. Ingenting å tape.

- Sånn ser jeg det. Og under trekningen ble det viktig og riktig å starte med Italia. Det er mye oppstuss, noe som er gøy. For spillerne er det viktig å gripe sjansen, få en god opplevelse. Noen øyeblikk er bedre enn andre, sier landslagssjefen.

Han føler at oppladningen nærmest har vært ideell, til tross for et par skader.

- Alle her vet hva de skal gjøre. Vi har gått gjennom alle faser av spillet. Vi har hatt møter en times tid hver dag, der vi har sett deler av Norge mot Belgia og Island mot Italia, og vi har studert det italienske laget sammen.

Og strukturen vi har bygd opp, skal ligge i bunn for alt vi gjør. Vi sår inn planen, så er det meningen at spillerne skal høste. Og når jeg hører at Vidar Riseth og Claus Lundekvam har pratet sammen om italienerne, hvordan de skal stoppe dem, ja, da har vi oppnådd det vi ønsker fra spillerne. Vi kunne ikke vært bedre forberedt, sier Hareide.

Sjarmerte i går

Han skrudde på sjarmen igjen i går, og fortalte åpent om hvordan Norge hadde trent på dødballer kvelden før, om hvordan han angret på «angrepet» på pressen onsdag - og fleipet med italiensk presse.

- Hvordan er du fornøyd med gressteppet? ble han spurt.

- Jeg har sett bedre. Men vi kan jo ikke ta med gress fra Norge heller, svarte Hareide.

Da hadde han snakket til norsk presse om «Bush-uttalelsen» - «enten er dere med oss, eller dere er med italienerne» - som han kom med onsdag.

- Jeg skulle ikke sagt det jeg sa til dere. I ettertid ser jeg det, selv om jeg ikke mente det som det ble oppfattet. Norsk presse er ikke informatører, slett ikke. Og vi vil fortsette å ha det åpne forholdet som vi har hatt, sier en angrende Hareide.

Han hadde planer om å stenge deler av gårsdagens trening for pressen, på grunn av dødballene, men valgte å snu. Hele treningen var åpen.

- Vi har ikke noe å skjule. Derfor lar vi det være åpent, sier Hareide.

Så forklarte han mer om hvordan Norge skal vinne kveldens kamp, om hvorfor han trolig vraker eksempelet på Hareide-epoken, Morten Gamst Pedersen - og at John Carew har vært for dårlig på trening.

- Er du imponert over det du har sett av Carew på trening? ble Hareide spurt om.

- Han kunne vært bedre... Men det som er positivt, er at John nå skjønner at han er en del av et lag. Det - for meg - er viktigere enn hva han har prestert på trening. Sosialt viser han tegn som tyder på at han glir bedre inn i spillergruppen. Vel er han stor, høy og mørk, men egentlig er han litt mystisk også, sier Hareide.

Signal til Gamst

Om vrakingen av Gamst Pedersen, som har spilt de fem siste kampene:

- Det er et signal til gutten. Han har vært gjennom mye den siste tiden, og er klart tappet for energi. Men nå ser jeg at han begynner å sprudle igjen, og han er kommet i angrepsposisjon igjen.

For oss gjelder det å angripe, men vi må ha balanse. Vi kan ikke kaste alle kortene på bordet mens italienerne kanskje har alle essene. Det er litt for risikabelt med både Derek og Gamst. Vi må ha igjen noe å sette innpå hvis vi trenger det. Der kan Gamst'en være en å sette innpå, sier Hareide.

Han vet at italienerne vil gå hardt ut i kampen. Derfor vil Hareide svare.

- Vi vil sette hardt mot hardt. Og det er dette spillerne vil. De vil testes ut, prøve ut ferdighetene sine. Og da skal de få lov til det mot Italia. Samtidig må vi ha struktur hvis vi blir tatt. Og vi må være aggressive i gjenvinningen.

- Hva vil overraske deg i denne kampen?

- Hvis vi klapper helt sammen, sier landslagssjef Åge Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder