Første Serie A-nordmann siden 2011

ITALIA-PROFF: Norge har endelig fått en ny Serie A-proff: Haitam Aleesami har byttet ut IFK Göteborg med Palermo. Erik Huseklepp og John Arne Riise var de siste nordmennene som spilte i den italienske toppdivisjonen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Palermo-klare Aleesami vraket tilbud fra England og Belgia

Haitam Aleesami (25) kunne gått til Championship, belgisk toppliga eller en Champions League-klubb. Men valgte det han synes virker kulest: Heftige Palermo på «mafia-øya» Sicilia.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

Serie A-klubben som i løpet av forrige sesong byttet manager hele – hold deg fast – NI ganger...

Holmlia-gutten, med fortid i Skeid, Fredrikstad og IFK Göteborg, håper på en noe mer stabil sesong nå som han selv er på plass i den italienske byen som er på størrelse med Oslo.

Les også: Aleesami klar for Palermo

Aleesami: – Det er en kul overgang

For alle som har vært i Palermo på Sicilia, så kan vi vel si at den norske landslagsbacken har valgt et eksotisk og spennende sted når han nå tar et nytt steg i fotballkarrieren.

– Jeg kan ikke klage på området. Sicilia har godt vær, god mat, stor interesse og spiller i Serie A. Man kan si det er en kul overgang. Det er ikke så mange nordmenn som har vært her, sier Aleesami til VG.

Han er veldig fornøyd med å være første nordmann i Serie A siden Erik Huseklepp spilte for Bari og John Arne Riise var i Roma. Treårskontrakten gir ham helt andre betingelser enn han har hatt frem til nå.

– Agentene mine (Morten Wivestad og Mike Kjølø) har gjort en kjempejobb som jeg er veldig fornøyd med. De har fulgt meg opp helt siden jeg var i Skeid. Nå kom de opp med flere alternativer. Jeg kunne ha gått til Championship i England, en toppklubb i Belgia og til en klubb som spiller Champions League, men Palermo og Serie A fristet mest. Jeg gleder meg veldig, og synes det bare er fint at det gir noen utfordringer med nytt språk og ny kultur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GUDFAREN: Palermo-president Maurizio Zamparini er en kontroversiell type som ikke har vist seg som veldig tålmodig med klubbens trenere. Forrige sesong skiftet han manager hele ni ganger. Her er vinker han til fansen foran en hjemmekamp mot AC Milan i 2011. Foto: Marcello Paternostro Afp

Sammen med agent Wivestad ble overgangen sluttført i Palermo i helgen og Aleesami gleder seg stort til serieåpningen hjemme mot Sassuolo 21. august. Etter det VG erfarer mottar IFK Göteborg rundt 12 millioner kroner, i tillegg til eventuelle bonuser i fremtiden.

Les også: Her er Sicilias levende filmkulisser

Takker Holmlia og Fredrikstad

Sakte, men sikkert, har han tatt nye steg de siste årene. Aleesami har lært mye på reisen som tok fart da han gikk fra Skeid til Fredrikstad for fire år siden. Etter halvannen sesong i IFK Göteborg føler 25-åringen seg klar for en av Europas beste ligaer.

– Det er veldig enkelt å si at det har gått ganske fort, men det har ikke skjedd over natta. Jeg begynte å spille fast i Skeid i en alder av 18 år og var det i to og et halvt år før jeg ble solgt til Fredrikstad. Jeg kom til en halvkaotisk klubb, men var det én ting daværende trener Håkon Wibe-Lund lærte meg så var det å ha fokus på det du kunne gjøre noe med. Vi hadde mange gode samtaler som fikk meg til å fokusere på utvikling og læring. Sulten og mentaliteten min ble formet av oppveksten på Holmlia, men det var i Fredrikstad jeg lærte å ha fokus på de riktige tingene, sier Aleesami.

Flere av de han vokste opp med på Holmlia, som Mohammed Fellah, Mathis Bolly og Adama Diomande, har gått fra løkka i Oslo-drabantbyen til tilværelse som utenlandsproffer i voksen alder.

– Konkurranseinstinktet var helt ekstremt da vi vokste opp på Holmlia. For meg og barndomskompisene handlet det alltid om å være best. Det har utviklet en sult som fortsatt er der når man blir eldre. De fleste har lykkes bra. Mange innenfor fotballen, men også folk som Nico & Vinz innen musikk. Manageren deres, Amanuel Kidane, er også en av mine nærmeste. Andre er blitt leger, jurister og siviløkonomer, forteller 1991-modellen.

I fjor høst opplevde han både sin største opptur og nedtur som fotballspiller da han startet EM-kvalifiseringskampen borte mot Italia. Norge ledet og var på vei til EM da han gjorde en tabbe som sørget for at Italia utlignet.

Les også: Sicilia chartermål for nordmenn

Ikke blitt påminnet om landslagstabben

Foreløpig har ingen i US Città di Palermo, som er klubbens offisielle navn, minnet ham på den opplevelsen...

DEPPET: En svak klarering av Haitam Aleesami gjorde at Italia snudde Norges ledelse i Roma i fjor høst. Dermed ble det EM-playoff mot Ungarn. Det gikk heller ikke så bra. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Nei, faktisk ikke. Det er like greit, sier Haitam Aleesami og ler.

Les også: Aleesami-tabbe sendte Norge til playoff

Han føler ikke lenger den opplevelsen som en byrde.

– Det er kanskje vanskelig å tro på, men jeg gjorde meg ferdig med den kampen allerede uken etter da jeg spilte godt mot Djurgården. Det handler igjen om å ha fokus på hva du kan gjøre noe med. Men man lærer av det, og forhåpentligvis gjør man ikke samme tabben igjen, sier Oslo-gutten.

Han er ikke helt ukjent med Sicilia og deler av historien til den italienske øya. Takket være diverse mafia-filmer og TV-serier. Like utenfor Palermo ligger Corleone, den lille byen der hovedrolleinnehaverne i Gudfaren-filmene har sitt utspring fra.

Les også: «Traktoren» fra Corleone tatt av italiensk politi

– Jeg har sett mange av mafiafilmene fra Sicilia, og jeg må prøve å få tatt en tur til Corleone, sier Haitam Aleesami.

PS! Palermo reddet plassen i Serie A i siste serierunde forrige sesong. I nyere tid er femteplassene i 2005/06 og 2009/10 den beste plasseringen. Klubben har også to andre skandinaver i klubben: Svenskene Oscar Hiljemark og Robin Quaison.

Les også: Lær deg italiensk på Sicilia!

Les også

 1. Ekspert blir småkvalm av Pogba-overgang

  Manchester United bekrefter at Paul Pogba (23) er…
 2. Tottenham holdt lekestue på Ullevaal: – Vi vil vinne Premier League

  ULLEVAAL STADION (VG) (Tottenham – Inter 6-1) Harry Kane (23) og de andre Tottenham-stjernene viste strålende form i sin…
 3. Aleesami klar for Serie A-klubb

  (HJK - IFK Göteborg 0-2, 2-3 sammenlagt) Haitam Aleesami (25) avsluttet IFK Göteborg-karrieren med målgivende pasning og…
 4. Tre punkter Djurgården må forbedre

  Med syv tap på åtte siste ligamatcher har Djurgården - en av Sveriges mestvinnende klubber - rotet seg ned i bunnstriden…
 5. Pogba langer ut mot avis i fornøyelsespark

  Hele verden snakker om at Paul Pogba (23) skal bli Manchester United-spiller.
 6. Tottenham og Inter spiller trolig for glisne tribuner på Ullevaal

  Det er ni dager til storkampen mellom Tottenham og Inter på Ullevaal, men billettsalget går tregt.

Mer om

 1. Italiensk fotball
 2. Svensk fotball

Flere artikler

 1. Aleesami: Palermo nektet å selge meg for 55 millioner kroner

 2. Lynrask Haitam Aleesami i Palermo: Lærte seg italiensk på tre måneder

 3. Aleesami klar for Serie A-klubb

 4. Hevder klubben krever 10 millioner for Haitam Aleesami: – Drit i spekulasjonene

 5. Spiller for en av verdens «verste» klubbeiere: Aleesami får skryt av fryktet Palermo-sjef

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder