SJEFEN: Nederlandske Guus Hiddink er sjef for den relativt ukjente russiske landslagstroppen. Foto: AP

Hiddinks russiske loppemarked

Ingen EM-tropper har så mange hjemlige spillere som den russiske. Det kan fort bli radikalt forandret etter mesterskapet.

 • Gunnar Bøthun

Artikkelen er over 12 år gammel

For unge, fremadstormende fotballspillere fungerer EM og VM som det reneste utstillingsvindu - og i kjølvannet av de store mesterskapene blir det tradisjonen tro reneste kjøpefesten blant klubbene i de største europeiske ligaene.

Diskuter:HVORFOR HOLDER DU MED DIN EM-FAVORITT?

Les også:«Fenomenet» Mutu

Det er ingen grunn til å tro at årets EM blir annerledes - og mye tyder også på at mange russiske spillere kommer til å skifte beite snarlig.

Den russiske troppen teller 23 spillere. 22 av dem spiller i russisk liga.

HER ER ALLE EM-TROPPENE!

Selv om den russiske ligaen de senere år har opplevd en inngående pengestrøm - og Zenit St. Petersburg nylig vant UEFA-cupen - regnes den fortsatt ikke som en av de store ligaene. Og gode spillere som viser seg frem i EM, vil gjerne til de største ligaene.

Russland er i en knallhard gruppe, med Spania, Sverige og de regjerende mesterne fra Hellas. Men etter å blant annet å ha tatt det mange trodde skulle bli Englands i EM, bør det ikke komme som en overraskelse om russerne biter godt fra seg i Østerrike og Sveits.

VG Nett Spesial:ALT OM FOTBALL-EM 2008

De har nemlig et trumfkort; landslagstrener Guus Hiddink. Den erfarne hollenderen har blitt spesialist på å få ut det aller beste fra sine spillere i store mesterskap.

Artikkelen fortsetter under bildet

SUKSESSRIK: Guus Hiddink har hatt stor suksess med flere landslag. Kan han lede Russland til avansement i EM? Foto: AP

* I VM i 2002 førte han Sør-Korea til semifinalen i VM. Han startet med å skjenke landet sin første seier i et VM-sluttspill noensinne, mot Polen. Videre tok landet skalpen på storheter som Portugal, Italia og Spania, før det ble tap for Tyskland i semifinalen.

* I VM i 1998 spilte Hiddinks Nederland kanskje den flotteste offensive fotballen. Hiddink førte hjemlandet til semifinalen, før det ble tap mot Brasil etter straffesparkkonkurranse.

* I Australia ble han en ekstremt populær mann, etter å ha ført landet til sitt første VM på 32 år i 2006. "Socceroos" gikk videre fra gruppespillet, men tapte på kontroversielt vis mot Italia, som ble verdensmestere. Italienerne fikk det mange mente var et billig straffe, da Fabio Grosso gikk i bakken etter en situasjon med Lucas Neill. Francesco Totti sendte Australia ut av VM fra straffemerket.

Klarer han å få ut de russiske spillernes fulle potensial, kan mange av dem fort ende opp i toppklubber utenfor det enorme landets grenser.

Offensive spillere som Zenit St. Petersburgs Pavel Pogrebnjak og Andrej Arsjavin, samt Lokomotiv Moskvas Dmitri Sytsjev er kanskje de heteste salgsobjektene.

SLIK SPILLES EM 2008!

Russerne må imidlertid muligens klare seg uten førstnevnte, spissen Pogrebnjak. Zenit-spilleren skal ha pådratt seg en skade i Russlands generalprøve mot Serbia i midtuken.

- Han har problemer med menisken. Vi får bare vente og se, sier Hiddink ifølge BBC.

Pogrebnjak scoret ti mål i UEFA-cupen for mesterne fra St. Petersburg. Han scoret også i kampen mot Serbia, før han måtte gå av banen med skade.

PS! Russlands toppscorer i kvalifiseringen med fem mål, Alexander Kerzhakov, ble utelatt da Hiddink utnevnte sin tropp til mesterskapet.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Russlands herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. «Panzer» hardt ut mot ukulturen i russisk fotball

 2. Tsar Hiddink av Russland

 3. - Hiddink nærmer seg fast Chelsea-avtale

 4. Her er en som takler dobbeltrollen, Hamrén!

 5. Overfalt av pressen

Fra andre aviser

 1. Hiddink-effekten – igjen

  Aftenposten
 2. Zenit-dominans

  Aftenposten
 3. Zenit-dominans

  Fædrelandsvennen
 4. Hva er det med denne mannen?

  Aftenposten
 5. Hva er det med denne mannen?

  Bergens Tidende
 6. Advocaat kan bli ny russisk landslagstrener

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no