Kommentar

Ikke mulig å glede seg over EM

Av Trond Johannessen

TIL Å GRINE AV: En engelsk supporter midt i et hav av tåregass lørdag formiddag i Marseille. Foto: AFP

EM har åpnet med fire ganske underholdende fotballkamper, men akkurat nå er det ikke mulig å glede seg over noe som helst.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

For det er helt andre kamper som har hatt hovedrollen i et mesterskap som har handlet mer om vold enn fotball så langt.

Mens alle frykter et terrorangrep, må politiet bruke enorme ressurser på idiotiske slåsskamper.

I tre dager har det kommet en strøm av motbydelige bilder fra gateslagsmålene i Marseille: Politifolk som har måttet bedrive hjertemassasje på åpen gate. Omtrent bevisstløse mennesker som sparkes i hodet. Brennende restauranter. Ville slåsskamper. Tåregass. «Vanlige» supportere som drives på flukt i gatene, og engelskmenn som drives på flukt inne på Stade Vélodrome.

SYNES GODT: I tre dager har tusenvis av engelske supportere tatt grep om bybildet i Marseille. Her er det en gjeng som er i en slags konfrontasjon med politiet, ifølge bildeteksten til den engelske fotografen. Foto: CARL COURT, GETTY IMAGES

Som om ikke det var nok; i natt kom det også meldinger om opptøyer i Nice, der Nord-Irland skal møte Polen søndag. Bråket ble visstnok startet av franskmenn.

Det kan sikkert diskuteres opp og ned og ut og inn hvem som har skylden; engelskmenn, russere eller franskmenn. Like trist er det uansett, og de som virkelig har skylden, bryr seg uansett ikke. Snarere tvert imot, de er nok bare glad for kaoset og oppmerksomheten dette skaper.

Les også: «Fansen fortjener vel egentlig å bli banka opp»

Skyld i hvert fall ikke på politiet, selv om de også gjør sine feil. Franske politifolk er sikkert litt for aggressive innimellom og mistet åpenbart kontrollen inne på Stade Vélodrome etter kampen mellom England og Russland.

Men vær så snill: Politiet har også en del annet å tenke på.

Aldri har en idrettsarrangør hatt en så dramatisk terrortrussel hengende over seg, aldri har stemningen vært mer skremt og spent. Politiet er der for å beskytte fotballfans mot bomber og våpen, mot noe som er MYE verre enn noen slåsskamper, mot det verst tenkelige scenarioet.

Isteden blir de altså motarbeidet av de samme menneskene som skal beskyttes. Det er absurd og paradoksalt.

De som eventuelt pønsker på et større angrep mot dette mesterskapet, har neppe noe imot de kaotiske scenene de nå ser.

(Saken fortsetter under bildet.)

RUSSERANGREP: Russiske fans gikk løs på engelskmenn på innsiden av Stade Vélodrome. Foto: REUTERS

Det er heller ikke til å komme bort fra at det pleier å være engelskmenn der det er bråk. Gary Lineker har vært med siden midt på 1980-tallet, først som spiller, så som TV-kommentator. Han tvitret følgende noen timer før kampen i går:

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Engelske supportere på tur i utlandet tar stor plass, de synes og de høres i gatene, eller når de massivt piper i stykker den russiske nasjonalsangen. Hva er poenget med det? Kanskje ikke noen stor sak isolert sett, men likevel et talende bilde på at engelskmennene er gode til å provosere.

Les også: Krigsscener i Marseille

Russerne er heller ikke å spøke med, for å si det pent, og flere av dem skremte vettet av engelske supportere etter kampen. Engelskmenn løp som gale for å unnslippe russiske slåsskjemper inne på Stade Vélodrome, og bildene av en far med et barn i armene som ber om å få fred var hjerteskjærende. Det så heldigvis ut som han ble hørt.

Det er bare å be til en eller annen om at dette roer seg, og at mesterskapet etter hvert vil handle om fotball. Dimitri Payet, Yann Sommer, Gareth Bale, et ungt og spennende England og et gammelt og tappert Russland hadde fortjent alle overskriftene.

Men foreløpig er det vanskelig å fokusere på praktmål og matchvinnende redninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder