Griezmann sendte Frankrike til himmels: – Det er herlig!

Lizarazus hyllest: – Han er enkel, spontan, generøs, han puster fotball!

MARSEILLE (VG) (Tyskland-Frankrike 0-2) Antoine Griezmann (25) ble den store helten da Frankrike sikret EM-finale mot Portugal. Triumfen feiret franskmennene på islandsk vis.

Publisert:

– Det er herlig. Vi er som små barn. Vi vet at hele landet er bak oss, så vi gir alt for dem, sier Griezmann til TF1.

Kommentar: Såpeoperaen går mot slutten

EM-finalen 2016 er klar: Det blir vertsnasjonen Frankrike mot Portugal. Kveldens store helt Antoine Griezmann sendte franske hjemmesupportere til himmels med sine to scoringer, to mål som sendte Tyskland hjem fra EM.

Vil du vite mer? Les historien om lille Griezmann som måtte til Spania for å bli stor

Den ene finalebilletten er fransk, og jubelscenene nede på Stade Velodrome-gresset etter kampslutt var enorme.

Det franske laget seg nede i hjørnet der det var tettest med hjemmesupportere. Først kopierte spillere og tilskuere det rungende «uh»-ropet som har vært islendingens varemerke i EM, og så danset de nede på gressteppet.

Paul Pogba tok av seg drakten og pyntet seg med et stort fransk flagg mens supporterne sang den franske nasjonalsangen så det runget i varmen på Stade Velodrome.

– Det er belønningen for alt arbeidet hele teamet har lagt ned fra fysioene til innbytterne. Alle trener som galninger for at vi skal være her vi er, sier Griezmann.

Sjekk denne: Slik harselerer Twitter med Giroud-bommen og resten av semifinalen

FINALEKLARE: Antoine Griezmann (t.v.) og Paul Pogba feirer seieren mot Tyskland i koket på Stade Velodrome i Marseille etter kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Det var feststemning da de franske spillerne kom inn i pressesonen et par timer etter kampslutt også. De nøyde seg stort sett med å svare på spørsmål fra franske journalister, men Pogba kjørte show med sitt lite anonyme ytre;

Gullmønster i håret, gullbriller, og en glinsende gullsekk. Det er liten tvil om at han forbereder seg til å hente mer gull i søndagens finale på Stade de France.

Franske legender hyller Griezmann

Straffe-scoring

Det virkelige showet i selve kampen startet på overtid av første omgang. Da hadde Tyskland stort sett hatt kampen i sitt spor, hvor de spilte ball og malte på mot et fransk lag som ble presset stadig lavere.

Men to minutter på overtid var Tyskland-kaptein Bastian Schweinsteiger ekstremt klønete da han var oppe med hånda i en duell med Patrice Evra på en corner. Dommeren brukte noen sekunder, men pekte på straffemerket og ga «Schweini» gult kort.

Selve straffen fra Griezmann var iskald mot Manuel Neuer. Han ventet ut den tyske stjernekeeperen, og satte ballen behersket oppe i sitt venstre hjørne. Neuer sprellet nede i det høyre.

FEIRET SOM ISLAND: Franskmennene etter kampslutt. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

– Han er mitt idol. Alt er fantastisk, smilet hans, det pene trynet hans. Han er enkel, spontan, generøs, han puster fotball! utroper en ekstatisk Bixente Lizarazu, gammel Frankrike-helt, på TF1.

En ekstrem kalddusj for Tyskland, og sekunder senere kunne lagene gå i garderoben - på fransk ledelse.

Mer Griezmann? Her er hemmeligheten bak feiringene hans!

Griezmann-dobbel

Etter 72 minutter var det samme mann som var frempå. Denne gangen fikk Griezmann god hjelp av Paul Pogba, som rundlurte Shkodran Mustafi og la inn fra venstre. Neuer feilet med utboksingen og Griezmann satte ballen mellom bena på keeperen og i nettet.

Da tok det fullstendig av for sulteforede franske supportere som ikke har opplevd å slå Tyskland i en gjeldende kamp på 58 år. Den gang var det legenden Just Fontaine som scoret fire ganger i 6-3-seieren som sørget for at Frankrike tok tredjeplassen i Sverige-VM i 1958.

Legendestatus blir det på Griezmann også. Med seks mål så langt i EM har han passert Zinedine Zidane som scoret fem EM-mål totalt i en stor karriere.

Det er et stykke opp til Michele Platinis ni mål fra EM i 1984, men Griezmann er allerede EMs store spiller med dobblet så mange scoringer som de neste på lista.

– Jeg er fortsatt langt unna Michel Platini, men jeg håper jeg kan nærme meg nivået hans en dag, sier Griezmann selv.

Les også: Derfor blir julen aldri den samme for Frankrike-sjefen

90 minutter med action

For de som så den første EM-semien, gårsdagens kamp mellom Portugal og Wales, ble kveldens oppgjør en ganske annen opplevelse. Helt fra første sekund var det trøkk på Stade Velodrome, og showet var ikke over før sluttsignalet gikk etter 94 minutter.

Frankrike åpnet best foran 65.000 tilskuere i Marseille, og det var Griezmann som skapte og avsluttet den første testen av Neuer. Først slo han en lekker pasning til Blaise Matuidi, fikk ballen tilbake før han fintet seg fri og skjøt mot målet til Neuer. Keeperen kastet seg og fikk slått unna.

VG+: Her er EM-stjernenes fruer

Begge lag skapte solide sjanser i en glimrende førsteomgang, og etter at Griezmann hadde lagt på til 2-0 var Joshua Kimmich nær redusering med et skudd som traff stolpen helt oppe ved krysset. Kort tid etterpå hadde Julian Draxler en stor mulighet, mens Griezmann kom alene igjennom og dro seg fri før han skjøt noe svakt rett på Neuer.

Da Griezmann ble byttet ut på overtid runget «Griezmann, Griezmann» på tribunene i Marseille. Det navnet kommer garantert til å runge på tribunene i Paris om tre dager også.

– Det er mye glede, lykke og stolthet. Denne kampen var tøff mot et lag som er verdensmestere. Vi hadde problemer mot en vanskelig motstander, men vi stoppet aldri. I andre omgang fikk vi bedre kontroll på ting. Vi hadde problemer, men vi vant, sier den franske landslagssjefen Didier Deschamps til TF1.

Les også

 1. Tyskland-sjefen etter EM-exit: – Et slag i bakhodet

  (Tyskland – Frankrike 0-2) Tyskland-trener Joachim Löw (56) ville ikke skylde på dommeren etter at drømmen om EM-finale…
 2. VG vurderer: Dødt løp mellom Tyskland og Frankrike

  Tyskland sliter med skader før semifinalen mot Frankrike, som stiller med hele troppen.
 3. Franske legender hyller Griezmann: – Han er mitt idol!

  (Tyskland – Frankrike 0-2) Lillian Thuram og Bixente Lizarazu har vunnet EM og VM med Frankrike.
 4. Såpeoperaen kan gå mot slutten

  MARSEILLE (VG) (Tyskland – Frankrike 0-2) Når man først bestemmer seg for å synge Marseillaisen i denne kokende…
 5. Derfor bør ikke Tyskland savne Hummels

  Tyskland må klare seg uten sin forsvarssjef Mats Hummels. Det trenger nødvendigvis ikke være negativt.
 6. Hevder Pogba er enig med Manchester United

  Ifølge flere store aviser foregår det en vill kamp om signaturen til Paul Pogba (23) før kveldens EM-semifinale.
 7. «Ingen» ville satse på Griezmann: Frankrikes helt måtte til Spania: – Han var ekstremt tynn

  SAN SEBASTIAN (VG) Med San Sebastián i bakgrunnen og Antoine Griezmann i forgrunnen er det en fin sommer for denne…
 8. Fransk dominans på drømmelaget fra kvartfinalene

  Det er tre kamper igjen og fire lag har muligheten til å vinne EM. Enn så lenge har vi satt opp en uhøytidelig…
 9. Her ble Deschamps en stor leder

  BAYONNE (VG) Hadde Didier Deschamps hatt ansvaret for Stade Didier Deschamps, ville den nok sett annerledes ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder