Snittalder 31 år ingen hindring for Italia: Perfekt start for EMs «gamlehjem»

Conte jublet seg til blods: - Lar dem dele meg i to om det trengs

(Belgia-Italia 0-2) Målscorer Emanuele Giaccherini (31) jublet for drømmestart for EMs «gamlehjem». Snittalderen var i kveld 31 år på startoppstillingen til Italia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Bleacher Report har italienerne tidenes eldste EM-tropp. De er anført av den 38 år gamle keeperlegenden Gianluigi Buffon. Han var sikker i klypene da Belgia presset og stresset for å få en utligning på slutten. Juventus-keeperen spiller sitt åttende sluttspill. Det er italiensk rekord.

2015: VG kåret til Buffon til årets keeper

– En god kamp, godt forberedt og spilt på den riktige måten. Spillerne viste hvordan de skal overleve under press, sier landslagssjef Antonio Conte - som fikk et kutt under nesen i jubelen etter den første scoringen.

– Vi har oppnådd noe ennå. Men vi håper å komme dit dette laget fortjener å komme, sier Conte. Italia spilte sist EM-finalen i 2012, men ble rundspilt av Spania.

Liverpool-spissen Divock Origi fikk en kjempesjanse mot slutten, men 21-åringen headet over. For dette var gamlekarenes EM-kveld. Juventus-fireren Buffon, Andrea Barzagli (35), Leonardo Bonucci (29) og Giorgio Chiellini (31) holdt buret rent.

I stedet scoret Southampton-spissen Griaziano Pellé (31) på hel volley på overtid etter en perfekt pasning fra Antonio Candreva (29). Dermed vant Italia en meget overbevisende seier i Lyon.

Kampen minutt for minutt: VG Live

ELLEVILT: Emanuele Giaccherini jublet som en gal sammen med pasningslegger Leonardo Bonucci etter Italias første mål. Foto: Emmanuel Dunand Afp

Det første målet var en minst like stor delikatesse i den franske mathovedstaden.

Emanuele Giaccherini var en viktig brikke i landslagssjef Antonio Contes suksesslag i Juventus frem til 2013, men har ikke vært noen stor suksess i engelske Sunderland. Den lille løperen på midtbanen mistet VM-sluttspillet i Brasil, men er på lån hos Bologna kommet tilbake som en viktig brikke for Italia. I skadefraværet til nøkkelspillerne Marco Verratti og Claudio Marchisio trengs gode erstattere.

Etter en drøy halvtime ble hele Fotball-Europa klar over at Giaccherini er nettopp det.

På en nærmere 50 meter lang pasning fra midtstopper Leonardo Bonucci satte den 167 cm lave italieneren den 187 cm høye Tottenham-stopperen Toby Alderweireld helt ut av spill. Etter to touch lå ballen bak Belgia-keeper Thibaut Courtois.

24-åringen var sjanseløs.

– Heldigvis hadde han et fantastisk førstetouch, sier pasninglegger Bonucci ifølge Football Italia. Stopperen mener målet kommer etter en typisk pasning fra ham.

– Jeg har spilt den noen ganger for Juventus og nå for Italia, sier han.

– Vakker scoring, kommenterte TV 2s Petter Myhre fra stadion i Lyon.

Før EM: Conte forbød pizza og pasta

Courtouis er dessuten yngre enn alle Italias spillere – der Manchester Uniteds Matteo Darmian (26) var yngstemann i startoppstillingen. Syv av 11 har passert 30 år.

Alderen så ikke ut til å tynge. Giaccherini jublet så hardt da han var innom Italia-benken at trener Antonio Conte begynte å blø fra et kutt i fjeset.

– Jeg ofrer meg fysisk for laget, sier den alltid like engasjerte Conte, som etter EM tar over som manager i Chelsea.

Kuttet fikk ham etter å ha skallet med Zaza i gledesrus.

– Jeg vil la dem dele meg i to hvis det er det som trengs for å vinne, sier Conte.

Den elleville jubelen fortsatte etter kampen. De italienske veteranene feiret etter kampen som om de skulle ha vunnet Italias eneste EM-gull tilbake i 1968.

– Aldeles strålende, kommenterer TV 2s Erik Thorstvedt - tydelig imponert over «gamlehjemmets» glød.

BLODIG SEIER: Antonio Conte juble så neseblodet fløt i Lyon. Foto: Vincenzo Pinto Afp

Italia drev 1. omgangen mot nummer to på FIFA-rankingen.

Tyskland-sjefen: Fikk tyn etter trusegrafsing

Etter pause kom Belgia litt bedre med. Et nydelig forspill fra Eden Hazard og Kevin De Bruyne ga Romelu Lukaku en eventyrlig mulighet alene mot Buffon. Men den 15 år yngre Everton-spissen bommet så vidt på målet til den snart 40 år gamle keeperlegenden.

Graziano Pellè kunne så godt som ha avgjort kampen rett etterpå. Men redningen til Courtouis var enda bedre enn headingen til spissen som senket Norge i fjor høst. Også innbytter Ciro Immobile fikk en kjempemulighet på corner, men Thibaut Courtois reddet igjen.

Før Pellé avgjorde åpningskampen endelig i puljen der Sverige tidligere på kvelden berget uavgjort mot Irland etter at Zlatan Ibrahimovic klarte å tvinghe frem et irsk selvmål.

PS! Italia møter Sverige i sin neste kamp i EM. Kampen spilles fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder