HVOR FÅ ER DE? De islandske spillerne jubler her for avansement til åttedelsfinalen i EM. I sosiale medier fleiper statistikken til venstre med hvor få mennesker som faktisk kan være en del av Islands EM-tropp Foto: AFP

Sjekk Island-utregningen som er blitt en netthit

Teitur Thordardson flyttet 3. divisjonskamp for å se kveldens EM-fest

Etter å ha eliminert blant annet kvinner, barn, overvektige, blinde og enbente fant en kreativ østerriker ut at Island i realiteten kun har 23 kandidater til EM-troppen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Haha! Det er ikke helt sånn, men det er jo faktisk bare 20.000 lisensierte fotballspillere på Island. Det er mye mindre enn alle andre. Men det viser at et godt lag ikke kommer an på antall mennesker, men antall dedikerte spillere, sier fotballtrener Teitur Thordarson da VG presenterer «regnestykket».

Det var i forbindelse med Islands 2-1-seier over Østerrike at Twitter-kontoen til østerrikeren Volker Plass fikk sjeldent mye oppmerksomhet. Han kalte EM-avansementet «et under» og la ut en humoristisk oversikt over Islands innbyggere – og regnestykket har blitt gjengitt på flere språk Europa rundt.

VG LIVE: Følg England - Island her fra klokken 21 i kveld!

Plass tok for seg de 334.319 islendingene og «regnet» seg frem til hvor mange av dem som faktisk kan ha vært aktuelle for EM-troppen.

Hvalfangere og vulkanspanere

Etter å ha eliminert ut opplagte kategorier som kvinner, barn og eldre «fjernet» han også grovt overvektige, hvalfangere, vulkanspanere, saueklippere, fengslede banksjefer, enbente, blinde, fans på tribunen, støtteapparat og trenere. Da sto han igjen med 23 kandidater – de 23 som gjør hele Island stolte i Frankrike.

– Island har vist at det går an med begrensede ressurser og lavt folketall. Det blir litt som med Leicester. Det er jo helt rått, sier Endre Ove Brenne.

Han flyttet tilbake til Norge og ble daglig leder i 3. divisjonsklubben Os etter fire sesonger i islandsk fotball. I Selfoss utgjorde han høyresiden med Jon Dadi Bödvarsson mens han i Keflavik var lagkompis med Arnor Ingvi Traustason - de to målscorerne i 2-1-seieren over Østerrike som sikret EM-avansement.

FLYTTET KAMP: Teitur Thordarson. Foto: Darryl Dyck Ap

– Det er hysteri på Island for tiden. Jeg har snakket med flere kompiser som melder om halleluja-stemning. Det er bra trykk i islendingene når de har noe å feire og det skal skåles, forteller Brenne og ler.

Forsvarsspilleren beskriver interessen rundt landslaget som «ganske dødt» da han flyttet til sagaøya vinteren 2012.

– Det er jo overraskende at de gjør det så bra som nå, men de har mange gode spillere. Det sier litt at Vidar Örn Kjartansson ikke er bra nok for troppen. Men i kveld tror jeg det blir stopp. Island kommer til å parkere bussen og henge meg til ut i andre omgang, men så er jeg redd det sprekker, spår Brenne.

VG på Island: Engelske Alan bor i Reykjavik: – Jeg skal heie på Island

Flyttet 3. divisjonskamp

Teitur Thordarson, med en fortid i blant annet Brann, LSK og Lyn, trener nå Drøbak-Frogn og fikk fremskyndet kveldens hjemmekamp mot andrelaget til Sarpsborg 08 til klokken 18.

– Jeg rekker akkurat å komme meg hjem til Oslo for å få sett kampen i kveld. Men jeg måtte flytte den, det er jo idiotisk at folk ikke skjønner at vi ikke kan spille kamp klokka 20 når Island skal i aksjon, sier 64-åringen og ler.

Han skulle aller helst vært på plass på stadion i Nice for å følge åttedelsfinalen.

– Det er nesten ikke lov ikke å være der, men sånn er det når jeg har oppgaver her hjemme. Det som skjer med Island nå er helt enormt og ubeskrivelig. Det har alltid vært stor entusiasme rundt fotballandslaget, men nå som resultatene er så gode har det tatt av.

Thordarson har stort sett bodd i utlandet siden 70-tallet, men var tilbake i hjemlandet og trente KR Reykjavik for ti år siden.

– De islandske spillerne er så utrolig flinke til å legge sjela si i det de gjør. Det er først og fremst mentaliteten som har bragt laget dit de er i dag. Det er spillere som går igjennom veggen for å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder