FOTBALL-EM. England-Russland 1-1. Bråk på tribunen etter kampen. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

20 russiske EM-bråkmakere sendes hjem fra Frankrike

20 russere ble tirsdag arrestert på vei til Lille, for å se kampen mellom Slovakia og Russland.

 • Even Braastad

Artikkelen er over tre år gammel

Arrestasjonen, og planene om den påfølgende utsendelsen, falt ikke i god jord hos russiske myndigheter, som ifølge BBC har tilbakekalt sin ambassadør fra Frankrike.

Pågripelsen skjedde da supporterne var i ferd med å forflytte seg nordover fra Marseille til Lille. Alle skal ha vært involvert i det mye omtalte bråket både i forkant av, og i kjølvannet etter, russernes åpningskamp mot England.

Det var BBC som først meldte at franske myndigheter har besluttet å sende de 20 russiske fotballsupperterne ut av landet.

Les også: Mener norske EM-turister bør ta forbehold

Blant disse er Alexander Shprygin, en høyreekstrem aktivist The Guardian skrev om allerede mandag denne uken. Shprygin er, ifølge rapportene, en ledestjerne i det russiske høyreekstreme miljøet, og har tidligere blitt fotografert mens han har gjort en nazi-hilsen.

PÅ VEI TIL LILLE: De arresterte russerne var på vei nordover til Lille, som ligger nær grensen til Belgia. Byen var åsted for bråk blant engelske supportere, og opprørspoliti måtte ty til tåregass for å roe gemyttene. Foto: Harald Henden

Voldsomt bråk i Marseille

Det russiske fotballforbundet mottok etter England-kampen en tredelt siktelse som innebefattet tribunebråk, rasisme og ulovlig bruk av fyrverkeri på stadion.

Førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth, ble mest overrasket over det som skjedde inne på stadion.

– Det at ett lags supportere tar seg over sperringene på den måten og tar over en annen del av tribuneområdet, er en alvorlig brist i sikkerheten. Det skal mye til å få ransaket alle helt på vei inn på kamp, men det oppløpet som foregikk inne på stadion blir noe annet. Det minner mer om det man holdt på med i England på 70-tallet, sier Hjelseth til VG.

Hjelseth beskriver også dagens fotballsamfunn som mer intolerante enn tidligere når det gjelder opptøyer før, under og etter kamper, men understreker samtidig at det i Øst-Europa er langt mer vanlig med vold i forbindelse med kamp.

Les også: UEFA truer med å kaste Russland og England ut av EM

– Problemet med en slik publikumskultur er generelt større i Øst-Europa enn i for eksempel England. Både i Russland, Polen, Ukraina og i de baltiske landene er tribunebråk et problem, forteller Hjelseth.

I dagene før kampen preget også lagenes supportere bybildet i den franske middelhavsbyen med negative fortegn, da slåsskamper var en del av oppladningen til landenes første gruppespillskamp.

– Forstyrrer politiet

Sikkerhetsbristen på Stadé Vélodrome i Marseille, som var åsted for volden og poengdelingen mellom Russland og England, har vært offer for mye kritikk etter at russiske supportere tok seg over til seksjonen hvor engelske tilhengere var etter kampslutt mandag. Denne bristen skjedde tross et stort sikkerhetsfokus før mesterskapet, nå er altså 20 av de involverte arrestert.

Det massive sikkerhetsfokuset før mesterskapet har i stor grad omhandlet terrortrusselen, etter angrepene mot Paris både 7. januar og 13. november 2015.

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve uttalte seg mandag til The Guardian om fotballsupporternes bråk både før og etter kampen mellom Russland og England, og mente at «deres handlinger forstyrrer politiet fra deres hovedoppdrag som er å forsvare vårt land fra terrortrusselen.»

Les også: Fotball-EM i Frankrike: Forberedt på det verst

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Frankrike
 3. Internasjonal fotball
 4. Russland
 5. UEFA

Flere artikler

 1. UEFA med «siste advarsel» til Russland - diskes hvis det blir mer bråk

 2. Britiske medier: Russere med nye angrep på engelske supportere

 3. Topp-politiker hyller bråkmakerne: – De forsvarte Russlands ære

 4. Varsler mulig gigantslagsmål mellom hooligans i Marseille

 5. Krigsscener før Englands EM-åpning: – Barn og kvinner gråter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder