LIKE BLID: Dagfinn Enerly på Bislett som trener for eget lag i lørdagens NISO-turnering. Her i samtale med en av spillerne - hans egen kone Mona - og stemningen er åpenbart på topp. Foto: ,

Dagfinn Enerly: - Jeg skal gå igjen

•  Ti år siden han ble lam på fotballbanen

•  Trener for 7. divisjonslag

BISLETT (VG) Han brakk nakken i Tippeliga-kamp, og ble lam fra brystet og ned. Men Dagfinn Enerly (42) kommer aldri til å gi opp håpet om å gå igjen.

Til tross for lammelse har han stått på egne bein i svømmebasseng. Nå er han klar for «neste steg». Hver eneste dag trener han for å kunne reise seg fra rullestolen - for alltid.

– Målet er at jeg skal gå igjen. Helst i år, sier Dagfinn Enerly.

Han sier det til VGs journalist uten å nøle – sittende i en elektriske rullestol – midt ute på Bisletts grønne gress under turneringen NISO Old Stars. Rundt ham kryr det av gamle kjente fra storhetstiden da han var en fryktet ving i norsk toppfotball for Skeid, Moss, Rosenborg og Fredrikstad.

Enerly har eget lag som han leder med oppmuntrende meldinger fra sidelinjen. Satt sammen av familie og venner, som brødrene Steinar og Espen, og kona Mona. Den tidligere landslagsspilleren Fredrik Strømstad (Start og Le Mans) er hentet inn som spesialforsterkning.

LES OGSÅ: Enerly får 9,5 millioner i erstatning

Kolliderte med lagkamerat

For ti år siden fikk han livet snudd fullstendig på hodet. I den dramatiske seriekampen mot Start i Kristiansand kolliderte han med lagkameraten Øyvind Hoås. Enerly fikk brudd i nakken. Den fryktelige skaden sjokkerte hele Fotball-Norge.

– Kroppen blir sterkere og sterkere. Jeg har vært gjennom en tøff periode med mye trening i det siste, sier Enerly.

– Hvilken trening går du gjennom?

– Jeg er hos fysioterapeut tre ganger i uken. I tillegg bruker jeg en såkalt «powerplate». Jeg sykler på ergometersykkel, og jeg har et strømapparat. Det skjer noe hele tiden, sier Enerly.

– Hva er målet?

– At jeg skal gå igjen. Det hadde jeg allerede i fjor. Da klarte jeg det ikke. Men jeg er like blid, sier Enerly.

Opptur i basseng

Han forteller om den voldsomme personlige oppturen han fikk av å stå oppreist i vannet på Badeland i Sarpsborg for fire år siden.

- Jeg fikk hjelp av vannet, men det var en god opplevelse å kjenne begge beina plantet i bassengbunnen. I vannet kan jeg stå så lenge jeg vil. Og nå er kroppen så sterk at jeg kan styre den selv, sier Enerly.

Han var i trenerteamet til Fredrikstad (1. divisjon) i fjor – hvor han hadde noen økter med angrepsspillerne – men er ute av den jobben nå. Fortsatt har han ambisjoner om å være trener. Men ikke på et nivå som krever trenerutdannelse. Personlig trening kommer foran alt annet, poengterer han.

Les også: Hederspris til Enerly

– I disse dager driver vi med oppstart av et lag på Larkollen. Det er mest for det sosiale, men også for å holde seg i form, og da må vi starte i 7. divisjon. Jeg har sagt at vi ikke skal høyere enn 5. divisjon. Kommer vi høyere i divisjonene må jeg ta trenerkurs, og det orker jeg ikke, sier Enerly.

VGTV: Mona Enerly forteller sin historie fra da ektemannen Dagfinn ble lam i en fotballulykke

Gripende foredrag

Mona og Dagfinn Enerly reiser rundt og holder foredrag om livet etter ulykken. Deres spesielle historie har grepet mange. Ektemannens ambisjon om å gå igjen er hun glødende opptatt av.

– Jeg har veldig tro på det. Han trener iherdig hver eneste dag, og jobber veldig mot sitt store mål, sier Mona Enerly.

PS! NISO-cupen ble vunnet av RBK. De slo Viking 2-0 i finalen, etter scoring av Harald Martin Brattbakk og Bjørn Tore Kvarme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder