SCORINGSHELT: Stefan Johansen i oppgjøret mot Aberdeen 1. mars i år. Foto:Russell Cheyne,Reuters

Sjekk Johansens spesielle scoringsmønster

Får 37 prosent av stemmene i «Årets spiller»-kåring i britisk avis

Stefan Johansen (24) scorer i et tempo de færreste i europeisk toppfotball følger - og det finnes et mønster: Når andre blir slitne, scorer Johansen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nordmannen har virkelig funnet veien til mål i Skottland. Siden 11. februar har han nettet i seks av åtte ligakamper – det siste bidraget en perle i 2-0-seieren over Patrick Thistle onsdag.

Totalt har 24-åringen åtte mål i ligaen (ingen Celtic-spillere har flere) og tre i Europa League. Det gjør Johansen til «Årets spiller»-kandidat.

- Han er veldig godt trent og det ser du mot slutten av kampene – han kommer seg til sjanser fordi han fortsetter å løpe når andre begynner å bli slitne, sier Ronny Deila ifølge Daily Record.

VG har sjekket hvilke kamptidspunkt Stefan Johansen scorer målene sine. Johansens seks siste ligascoringer, i februar, mars og april, har alle kommet et godt stykke ut i kampene: 63. min. – 79. min. – 80. min. – 64. min. – 52. min. – 66. min.

Johansens scoringer i høst kom tidligere: 38. min. og 34. min.

Mer enn Costa og Agüero

De siste tre månedene er det knapt/neppe en midtbanespiller i Europa, uansett liga, som har scoret mer enn Johansen, som både bekler en såkalt «10-errolle» og andre ganger en dypere midtbanerolle.

LES OGSÅ: Johansen: - Jeg er i mitt livs form

Målmaskiner som Lionel Messi (10) og Cristiano Ronaldo (9) og Harry Kane (7) overgår Johansen i denne perioden, men det gjør ikke folk som Diego Costa (2) og Sergio Agüero (3). Alle disse spiller riktignok på et høyere nivå (den skotske ligaen er helt nede på 23. plass i Europa), men på en annen side: De er spisser.

Noen eksempler på hvor mange ligamål noen av verdens beste midtbanespillere har gjort denne sesongen:

Arjen Robben (17), Gareth Bale (13), Eden Hazard (12), David Silva (11), Christian Eriksen (9), Mario Götze (9), Kevin De Bruyne (9), Yaya Touré (8), Juan Mata (7), Paul Pogba (7), Franck Ribery (5), Andrea Pirlo (3), Angel di Maria (3), Toni Kroos (1) og Luka Modric (1).

LES OGSÅ: VG-kåring: Robben er årets beste midtbanespiller i 2014

37 prosent for Johansen

- Stefan jobber hardt og kommuniserer godt med lagkameratene. Han gjorde en stor jobb som kaptein, og han blir bedre hele veien, sier Deila om Johansen, som bar kapteinsbindet i Scott Browns fravær onsdag.

Stefan Johansen har levert så solid at han nå er i posisjon til å bli «Årets spiller». I Daily Records «meningsmåling» hadde Johansen 37 prosent av stemmene torsdag. Bare keeper Craig Gordon var bedre med 43 prosent.

Ronny Deila nøyer seg med å hylle Johansen, uten å velge en favoritt, i «Årets spiller»-diskusjonen.

- Det er mange gode spillere i Celtic. De beste spillerne i Skottland holder til her, men det er opp til andre å velge årets spiller. Det er vanskelig for meg å gjøre det, og det er heller ikke riktig, sier den norske Celtic-treneren.

LES OGSÅ: Stefan Johansen på Nordens drømmelag

- Stefan er en av dem som gjør det veldig godt, men det er flere av dem, sier han og nevner Craig Gordon, Virgil van Dijk, Jason Denayer, Scott Brown og Nir Bitton.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder