Slik satte supernomaden verdensrekord

Tidligere Bærum-keeper spilte for 27 klubber på alle kontinenter

FOTBALL

NATAL/RIO DE JANEIRO (VG) Dette interaktive kartet viser hvorfor han er enestående i fotballhistorien. Men Norges-vennen Lutz Pfannenstiel (41) gir seg ikke før han har spilt kamp i Antarktis!

Publisert: Oppdatert: 04.08.14 13:51

Eksterne lenker

- Zinedine Zidane, Zico og mange av de største navene i fotballhistorien vil komme til Sydpolen for å spille kamp sammen med meg. Det er en drøm jeg lover å realisere, sier tyskeren og smiler bredt.

Den tidligere fotballkeeperen har sagt ja til et intervju med VG på flyet mellom Rio de Janeiro og Salvdador underveis i fotball-VM. En flytid på to timer og 20 minutter pluss en solid forsinkelse, gjør at han akkurat rekker å fortelle om tiden i hver av de 27 klubbene han har spilt for.

Og som VGs interaktive kart over viser: På 2000-tallet voktet han målet for Bærum i to perioder, og også Flekkerøy og Manglerud Star hatt ham på lønningslisten.

Trykk på kartet for å se tyskerens mening om hver enkelt klubb!

- Norge er det beste landet jeg har bodd i. Folk er avslappet og standarden er høy, sier Pfannenstiel, som i dag er speidersjef for Bundesliga-klubben Hoffenheim.

Han prater som en foss, spør om Hoffenheims Tarik Elyonussis standing i Norge, om Tippeligaen har noen spennende talenter utover Martin Ødegaard og er spesielt nysgjerrig på keepersituasjonen til norske klubber. Historiene er mange, de beste egner seg som vanlig ikke på trykk, men det er fascinerende å høre om kontraster fra å ha blitt båret frem som byens største stjerne i Malaysia til å ha blitt kastet avføring på i Brasil.

Har samlet stjernelag

Aktive Pfannenstiel er engasjert i miljøsaken, og har startet Global United, som er et stjernelag av venner gjennom en lang karriere som spiller oppvisningskamper. Den ultimate skal finne sted på det eneste kontinentet han ikke har spilt fotball på.

- Jeg håper at det vil skje i 2015; at vi kan bruke fotballen som plattform for å sette fokus på klimaendringene. Fotballen er spillet som samler alle mulige mennesker. Greenpeace gjør en viktig jobb, men de når få, mens vi kan treffe flere mennesker. Fotballen kan være den beste ambassadøren i verden. Hvis folk som Lothar Matthäus, Ole Gunnar Solskjær eller Ronaldo gjør det: Da vil jeg også gjøre det, sier Pfannenstiel, som har avtale om å bruke navnet til mer enn 150 tidligere toppspillere på sin hjemmeside for å fronte saken.

Flere nordmenn er oppført, deriblant Arild Stavrum, Erik Solér og Tore André Flo,

Tyskeren virker overbevisende når han fastslår at han kan få den absolutte verdenseliten med til Sydpolen på sitt prosjekt. På grunn av kulden kan ikke kampen spilles om vinteren, og naturlig sandunderlag ved en flystripe ved en av forskningsstasjonene er utpekt som arena. Pfannenstiel hevder han har alle nødvendige godkjenninger i boks for å få kampen gjennomført.

I 2009, gjennom å spille seriefotball i Brasil som eneste tysker i historien, satte han verdensrekord: Pfannenstiel ble første fotballspiller til å være på banen i en ligakamp på alle FIFA-anerkjente kontinenter: Europa, Asia, Oseania, Afrika, Sør-Amerika og Nord-Amerika (Concacaf).

- Fotball har forskjellige måte å spilles på over hele verden. Jeg ville ikke vært foruten opplevelsene jeg har fått rundt om kring, sier tyskeren.

- Hvorfor flyttet du så mye rundt?

- Hvis jeg var i virkelig gode klubber ble jeg utålmodig da jeg ikke fikk spille, mens da jeg spilte godt for mindre klubber ville jeg komme meg til et bedre lag, sier Pfannenstiel.

Var 101 dager i fengsel

Karrierens bunnpunkt var da han ble dømt til fengsel i fem måneder for kampfiksing i Singapore. Pfannenstiel mener fengselslivet endret ham fra å være «en typisk fotballspiller som bare lever livet og tenker på neste kamp», til en mer moden utgave av seg selv.

- Dette var midt i kampfiksingsindustriens sentrum. Påtalemyndigheten sa at jeg spilte for godt; jeg forstod ingenting, og jeg er blitt renvasket i ettertid, hevder tyskeren, som imidlertid ble dømt i retten for å ha fikset utfallet i tre kamper for 18.000 lokale dollar etter å ha gjort avtale med en kampfikser på en bensinstasjon.

Selv hevder Pfannenstiel at han bare svarte høflig på spørsmål om han trodde laget kom til å vinne, og at kontakten dem senere var av normal spiller/supporter-karakter.

- Det var et av verdens tøffeste fengsler, jeg måtte kjempe for å få mat, og det var den tøffeste perioden i mitt liv, forteller han med en alvorlig mine.

Pfannenstiel dro til New Zealand for å bygge opp karrieren igjen, men to år senere kunne alt tatt slutt.

- Det var en syk skade, gjenforteller keeperen – om situasjonen som skjedde 26. desember 2002:

Pfannenstiel jaktet en gjennombruddspasning som keeper for det engelske amatørlaget Bradford Park Avenue da angriperens kne traff ham midt i mellomgulvet. Minuttene som kom var så dramatiske at dommeren blåste av kampen.

- Nervesystemet mitt brøt samen, og hjertet sluttet å banke tre ganger. Hadde ikke fysioterapeuten vært raskt på pletten ville jeg ikke vært her i dag.

Ikke overraskende har han ikke hatt en kjæreste med på den ekstreme forflytningen, men i 2006 giftet han seg. Nå har nomaden også roet seg litt ned, og samlet nylig sine memoarer i selvbiografien «The Unstoppable Keeper». De tre siste årene har han vært Bundesliga-klubben Hoffenheims sjef for speiding og internasjonale relasjoner, selvsagt hjulpet av hans nettverk av bekjentskaper over hele fotballverden.

- Det var en stor sjanse, og når man ser på CV-en min er det ganske utrolig at jeg fortsatt er i jobben uten å ha begynt på noe nytt, sier Pfannenstiel og smiler.

Men helt rolig tar han det jo ikke.

Under fotball-VM jobbet han for et eventbyrå, han analyserte kamper for det tyske fotballforbundet og var også fotballekspert sammen med Oliver Kahn på tyske ZDF hver kveld – i tillegg til å finsikte spillere.

- Hvorfor sluttet du å spille?

- Jeg skjønte at det var vanskelig å være trener hvis jeg også skulle spille. Jeg hadde spilt over 400 kamper over hele verden, og ville gi meg mens helsen ennå var i orden.

Her kan du lese mer om