Dag Alexander Olsen flyttet alene til Spania og Valencia som 19-åring

ETTERTRAKTET: Martin Ødegaard på vei av Marienlyst-kunstgresset etter søndagens 2-0-seier over Molde. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Tidligere Valencia-nordmanns råd til Martin: – Reis ut og lær språket raskt

Dag Alexander Olsen (25) angrer på at han sa nei til Barcelona, men stortrivdes under oppholdet i Valencia. FFK-spilleren anbefaler Martin Ødegaard (15) å velge Real Madrid.

 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

– Grip sjansen!

Dag Alexander Olsen er ikke i tvil om hva Martin Ødegaard bør gjøre. 15-åringen og pappa Hans Erik ble mandag fløyet tur-retur Spania i privatfly for å se på forholdene i Real Madrid.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Ødegaard senior skal også tidligere i høst ha blitt tatt svært godt i mot av klubbledelsen på Santiago Bernabeu, men ønsket ikke å bekrefte mandagens visitt i den spanske hovedstaden. Etter det VG erfarer ønsker giganten Real Madrid å tilby det norske supertalentet en plass i A-stallen sammen med superstjerner som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale.

– Jeg tror han er god nok for A-stallen der, men om han er god nok til å få spilletid i begynnelsen er en annen sak. Real Madrid ser potensialet i ham og da er han bra nok rent talentmessig, sier Dag Alexander Olsen til VG.

Fra Gjøvik til London

Han gikk rett fra 2. divisjonsspill i Gjøvik-Lyn til Tottenham som 17-åring. To år senere skrev han under en 4,5-årskontrakt med spanske Valencia.

Han scoret to mål i debuten for klubbens b-lag i en treningskamp mot Standard Liege i januar 2009, og under oppkjøringen påfølgende sommer fikk han sine første minutter med A-spillerne.

– Det var ganske kult, egentlig. Kjempemoro. Jeg hadde ikke byttet den tiden der mot noe annet, sier Olsen.

To dager før han skulle få den skikkelige debuten mot Sevilla i Europa League, røk Gjøvik-gutten akillesen. På vei tilbake smalt det på ny. Etter to år på sidelinjen hadde Paco Alcacer overtatt rollen som Valencias lovende spisstalent, og Olsen dro tilbake til Norge og Odd.

– Alt sammen var utrolig kult. Spillestilen passet bra, men uflaksen ødela for meg, sier Olsen.

Kontakt med norske studenter

Fredrikstad-spilleren råder Martin Ødegaard til å lære seg spansk så fort som mulig dersom han ender i Real Madrid.

I ODD: Dag Alexander Olsen som Odd-spiller i 2012. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke lærte meg språket tidligere. Treneren (Unai Emery) var småsur på meg det første halve året siden jeg ikke skjønte alt han sa, og han ikke snakket engelsk. De forventer mye av deg umiddelbart der nede. Fotballmessig fikk jeg god tid, men språkmessig var de utålmodige. Det tok mellom et halvt år og ett år før jeg skjønte alt. Lagkompisene ble sikkert dritt lei av at jeg spurte dem hva treneren sa hele tiden, sier Olsen og ler.

– Hvordan var det å flytte alene til Spania som 19-åring?

– De første månedene var ganske tunge, men etter hvert kom jeg i kontakt med mange norske studenter. Da ble det veldig mye bedre. Jeg var mye sammen med dem på fritiden.

Bayern München og Barcelona var to av klubbene som vurderte Olsen før han endte i Tottenham. De samme klubbene er to av den snart endeløse rekken av giganter som har vist interesse for Martin Ødegaard.

– Jeg angrer på at jeg sa nei til Barcelona. Uansett hvordan karrieren hadde blitt videre, kunne jeg alltid hatt med meg at jeg har spilt i Barcelona. Derfor mener jeg Martin må gripe sjansen. Jeg ble definitivt en bedre fotballspiller der nede. Hvis han er villig til å lære seg språket raskt og klarer seg litt alene i begynnelsen, er det bare å reise. I England var det tøft miljø i garderoben. Alle var nærmest fiender. Men i Spania var det mer «amigos».

Mer om

 1. Spansk fotball
 2. OBOS-ligaen
 3. Strømsgodset IF

Flere artikler

 1. Ødegaard om storklubbene: - Helt ubetydelig om de ser meg spille

 2. Ekspert: – Ødegaard kan tidligst bli Barcelona-spiller i januar 2016

 3. Ødegaard tar full regi over egen fremtid

 4. Frank de Boer bekrefter interesse til VG: Ajax-manageren: - Ødegaard vil få sjansen hos oss

 5. Derfor fraråder Ajax-manageren Ødegaard å gå til Real Madrid: Frank de Boer til VG: - I Madrid venter de ikke på en gutt som ham

 6. Ødegaard knuser Real Madrids alderssnitt

Fra andre aviser

 1. - Umulig at Ødegaard blir tilbudt plass i Real Madrids A-stall

  Aftenposten
 2. Nordens to store talenter i samme klubb: – Skulle ønske Ødegaard var svensk

  Aftenposten
 3. Semb tror Ødegaard er på Real Madrid-nivå om «forholdsvis kort tid»

  Aftenposten
 4. Semb tror Ødegaard er på Real Madrid-nivå om «forholdsvis kort tid»

  Bergens Tidende
 5. Semb tror Ødegaard er på Real Madrid-nivå om «forholdsvis kort tid»

  Fædrelandsvennen
 6. Dette tror ekspertene om Ødegaards neste steg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder