EGGEN I FORGRUNNEN: Nils Arne Eggen står foran Knut Tørum på RBKs treningsfelt dagen etter 1-4-tapet for Lillestrøm 21. oktober i år. Da følte Eggen at Tørum allerede hadde gått av som RBK-trener. Foto: Geir Otto Johansen

Nils Arne Eggen (66) snakker ut: Derfor ga RBK Tørum sparken

Brukte ikke spillerne riktig * Hadde ikke godt nok humør * Klarte ikke å lytte til andre

RBK-legenden Nils Arne Eggen (66) forteller nå for første gang om hele prosessen rundt da Knut Tørum måtte gå av som RBK-trener.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Samtidig hyller RBK-veteranen klubbens midlertidige trener Trond Henriksen, som tydeligvis kan få en sentral rolle i klubbens fremtid.

I en større artikkel i gratisavisen «i-Trondheim» skriver han følgende:

- Hovedtrener Trond Henriksen er Rosenborger og derfor definitivt ingen revirvokter. Hans kraftfulle energi bestråler positivt. Trond H. tilhører fremtiden i Rosenborg.

Fire krav

Den samme oppfatningen hadde Eggen definitivt ikke om tidligere hovedtrener Knut Tørum.

- Han (Tørum) var fotballfaglig i utakt med for mange av verdiene nedfelt i Rosenborgs fotballfilosofi. Dessuten fylte han for få av de kravene som stilles til en hovedtrener når han skal overføre disse verdiene til fotballpraktisk handling, skriver Eggen som lister opp følgende krav til en hovedtrener i Rosenborg:

** En hovedtrener i Rosenborg må ha et overordna FOTBALLSYN i sterkt samsvar med RBKs fotballfilosofi.

** Han må bruke spillerne i riktige roller. Sette rollene sammen til et effektivt og offensivt SAMHANDLINGSMØNSTER.

** Han må ha gode SOSIALE FERDIGHETER, være lagspiller, lære bort og lytte til andre med gode pedagogiske ferdigheter. Han må ha HUMØR godt nok til å tåle det temperamentet som må til for å skape utvikling i en prestasjonsgruppe. Han må også ta humoren og humoristene på alvor.

Ikke riktig

- Det er i lys av disse rosenborgfilosofiske verdiene vi finner årsakene til at hovedtrener Tørum ikke fikk fornyet kontrakten for sesongen 2008, fortsetter Eggen.

Kort fortalt mener Eggen tydeligvis at Tørum ikke klarte å bruke spillerne i riktige roller, ikke var flink nok til å lytte til andre og heller ikke hadde godt nok humør til å utvikle en krevende spillergruppe.

Nils Arne Eggen selv bekrefter overfor VG at han selv har skrevet hvert eneste ord i artikkelen.

- Ja, sjølsagt, sier RBK-guruen på telefonen fra sitt feriested på La Manga i Spania.

Meningsberettiget

- Etter å ha vært en del av Rosenborg-kulturen siden 1960 mener jeg å være meningsberettiget til å sette tingene litt i perspektiv, sier Eggen, som understreker at dette er en subjektiv betraktning.

Eggen understreker at beslutningen om hovedtrener Tørums avgang ikke ble tatt av enkeltpersoner i RBK-styret og i den sportslige- og administrative ledelsen, slik mediene ville ha det til, men av alle involverte i Rosenborgs prestasjonsapparat.

- Etter det forsmedelige nederlaget på Åråsen (1-4 tap, 21. oktober, red.anm.) hadde han (Tørum) allerede abdisert! Slik oppfattet i hvert fall jeg situasjonen på treningsfeltet to dager før møtet med Valencia, skriver Eggen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder