6Y-FOTBALL: Lionel Messi (fra venstre), Neymar og Luis Suárez jubler under 6-1-seieren over Roma i Champions League tirsdag. Foto: Paul Hanna , Reuters

«Drømmetrioen» gjenforent i Barcelona: – Helt suverene

Mener Luis Enrique har løftet Barca-laget tilbake til «Pep»-nivå

Suarez & Co. har 18-1 i målforskjell på de fem siste kampene

Med Lionel Messi (28), Luis Suárez (28) og Neymar (23) tilbake i angrepet til Barcelona, er laget igjen i tiki-taka-land.

  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De tre superspissene startet sammen på topp for Barcelona i tirsdagens Champions League-overkjøring av Roma. Verdensstjernene ga seg ikke før det sto 6-1. Da hadde Suárez og Messi scoret to ganger hver.

Mens argentineren har vært skadet de siste månedene, har Barcelona sakte, men sikkert kommet i kanonform. Og Suárez og Neymar har vært lysende i fraværet av klubbens aller største stjerne.

Enriques Barca-suksess: Bedre trent og ny Messi-rolle

– De er tilbake på nivået fra Pep-æraen. Helt suverene. Det er Barcelona og Bayern München som er best akkurat nå, men trioen Messi, Neymar og Suárez er sannsynligvis den mest lekne og effektive trioen noensinne, sier Viasat-kommentator Roar Stokke til VG.

Pep Guardiola overtok Barcelona før 2008/09-sesongen. Da han gikk videre til Bayern München i 2013, hadde treneren vunnet Champions League to ganger, La Liga fire ganger og VM for klubblag to ganger – for å nevne noe.

VG Direkte: Følg kveldens Champions League-sending nå

I 2011 ble han også kåret til verdens beste fotballtrener.

– Fotball-Europa begravde Barca-stilen da de ble ydmyket av Bayern i semifinalen i Champions League (2013, 0-7 sammenlagt). Enrique har tatt noen få grep, sterke Suárez inn, løpssterke Ivan Rakitic og en mer gjennombruddshissig stil når motstanderne gir bort rom. Grunnfilosofien er den samme, men fokus på gjennombrudd og gjenvinning har spisset laget, mener Stokke.

Herjer med motstanderne

2-0 mot Getafe, 3-0 mot Bate Borisov, 3-0 mot Villarreal, 4-0 i El Clásico mot Real Madrid og 6-1 mot Roma er fasit til Barcelona på deres fem siste kamper nå.

VGTV: Nyt denne elleville Messi-scoringen

– De tre på topp er uslåelige. Alle tre scorer, og når Messi har vært skadet, har Neymar og Suárez tatt grep. Det snakkes om at det er tidenes trio på topp. Det er vanskelig å være uenig i det utsagnet, sier Thomas Dragsnes, visepresident i den norske supporterklubben til Barcelona.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JAKTER TITLER: Barcelona topper La Liga og er klare for åttedelsfinale i Champions League. Foto: Emilio Morenatti , AP

De to siste kampene har vært spesielt overbevisende. At Real Madrid-manager Rafael Benítez bommet på taktikken i El Clásico hjalp naturligvis, men det var Suárez og Neymar som sørget for at Barcelona var utilnærmelige.

Tapte 0-4: – Benítez må gå!

Slik laget var under Pep Guardiola, og i 2014/15-sesongen, da Luis Enrique tok Barcelona til ligatittel, cupseier og Champions League-triumf.

– Jeg synes laget har utviklet seg under nye trenere. De spiller enda mer på sine kvaliteter, tar mer risiko og er mer pasningssikre. Det er en kjerne i laget som har vært der i mange år, og under dem er det spillere som har tatt steg. Det er helt tydelig at laget forbedrer seg fra sesong til sesong, mener Dragsnes.

Guardiola da han ga seg i Barcelona: – Fire år er en evighet

Artikkelen fortsetter under bildet.

SUPPORTER OG EKSPERT: Barcelona-supporter Thomas Dragsnes (til venstre) og kommentator Roar Stokke er enige i at laget ser fryktelig sterkt ut for tiden. Foto: Privat/VG ,

Lille, avgjørende Messi

Dersom det stemmer, tegner 2015/16-sesongen seg til å bli en fantastisk Barcelona-sesong. Med tabelltopp i spanske La Liga og overbevisende avansement fra gruppespillet i Champions League, er det heller lite som tyder på noe annet.

Og Lionel Messi tilbake på laget er heller ingen ulempe.

– Det har vært kjekt å se laget spillet fra sidelinjen, men det er kjekkere å spille selv, sier Messi ifølge nyhetsbyrået AP.

Roar Stokke mener den lille magikeren er helt avgjørende for Barcelonas titteljakt, til tross for at både Suárez og Neymar har vist at de klarer seg rimelig greit uten.

– De utfyller hverandre 100 prosent og elsker å gjøre hverandre gode. Messi gjør bare et stort lag enda bedre. De ville aldri ha vunnet tre trofeer uten ham, sier Stokke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder