PÅ PLASS: Dommer Per Ivar Staberg rydder opp i krangelen mellom Vålerengas Nicolai Høgh (tv) og Branns Erlend Hanstveit i kampen mellom Brann og Vålerenga på Brann stadion i mai i år. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Profiler raser etter Staberg-vraking: Staberg: - For å være ærlig, så er det utrolig rørende

Dommersjef: - Står inne for avgjørelsen

Sarpsborg 08 mot Lillestrøm blir Per Ivar Staberg (45) siste kamp som Tippeliga-dommer. Det får flere profiler til å rase, noe som rører dommerprofilen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg kjenner det er rart bare å snakke om det nå. Jeg blir veldig ydmyk etter alt som er skrevet siden notisen i lokalavisen ble publisert, og for å være ærlig, så er det utrolig rørende.

Det sier Tippeliga-dommer Per Ivar Staberg (45) til VG på telefon fra flyplassen. Han er på vei til Sarpsborg, der han søndag dømmer sin siste Tippeliga-kamp, kampen mellom Sarpsborg 08 og Lillestrøm.

Omkring 250 kamper etter hans debut på Aspmyra i 1995, for nesten 20 år siden, er det nemlig slutt for Staberg, det mot hans vilje.

– Jeg skulle gjerne tatt ett år til, og da jeg fikk beskjeden om at jeg ikke kom til å dømme i 2015, var det overraskende. Jeg ble litt forbannet, det er klart, og som jeg sa til Rune Pedersen (dommersjef): Nå synes jeg dere har utvist dårlig skjønn, sier Staberg.

Profiler reagerer

Han er ikke den eneste som mener at dommerkomitéen gjorde feil da de valgte å vrake Staberg som Tippeliga-dommer i 2015. Flere nåværende og tidligere Tippeliga-profiler har brukt Twitter til å rase etter at vrakingen ble kjent.

– Er helt krise å ikkje la Per Ivar Staberg få dømme ein sesong til i Tippeligaen. Ikkje uten grunn at han e stemt fram til årets dommar 2 år! skriver Ørjan Hopen, Sogndal-spilleren som er lånt ut til Nest-Sotra, og følger opp med følgende:

– Trur eg kan snakka på vegne av brorparten av spelarane i Tippeligaen, når eg meina han e Norges beste dommar!

TIPPELIGAPROFIL: Magne Hoseth. Nå i Stabæk, men mest kjent for tiden i Molde. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Stabergs glimt i øyet og evnen til å se at ikke alle alltid er enig i avgjørelsene hans, er en av gjengangerne som brukes til å hylle ham på det sosiale nettstedet.

– "Nå tar vi det litt rolig Østenstad. Selv om jeg tror jeg er enig med deg i at jeg tok feil" Staberg. Blid på 1-2-3. Sånn skal det dømmes, skriver tidligere Viking-spiller Egil Østenstad.

– Hørt fra stabergs munn; dæven Magne, den tochen va så dårlig at den fortjene et gult kort!! Haha legende, skriver Magne Hoseth etter å ha skrevet følgende:

– Vi spillere må bli hørt å vi vil ha Staberg minst ett år te!! Legende blante oss spillere!!

Staberg: – Ikke bitter

Slik meldinger rører dommerprofilen, som synes det er spesielt, med positivt fortegn, å lese reaksjonene.

– Det er litt rart at en «dommerjævel» skal få sånne ting. Vanligvis er det bra når spillerne holder kjeft, for da har du gjort en god jobb, sier Staberg til VG, og sier at han vil fortsette dersom Norges Fotballforbund (NFF) snur i saken.

– Jeg er en enkel sjel, og fremdeles gira på å fortsette. Men det er også viktig å få frem at jeg ikke er bitter. Det er bare fotball.

Dommersjef: – Forventet reaksjoner

DOMMERSJEF: Rune Pedersen Foto:Helge Mikalsen,VG

Det ønsket får han imidlertid ikke innvilget. Dommerkomitéen har sagt sitt, og dommersjef Rune Pedersen er klar på at de står for vurderingen.

– Det har vært bred enighet om at vi må kutte i antall dommere i Tippeligaen, og etter det har dommerkomitéen vurdert hvilke dommere som får fortsette og hvilke dommere som ikke får fortsette ut fra et skjønn fastsatt av flere kriterier, sier Pedersen til VG.

– Vi vet at Staberg er en populær mann og forventet reaksjoner, men vi har gått flere under og det har vært en ryddig prosess. Vi har informert både Staberg og Kristoffer Helgerud om at de ikke kom til å være med i 2015, fortsetter han.

– Er det helt uaktuelt å kalle Staberg inn igjen?

– Vi har hatt to runder og føler oss trygge på avgjørelsen. Status nå er at Staberg ikke er med når Tippeligaen 2015 sparkes i gang igjen. Det er viktig at vi har en dynamisk utskiftning av dommere, svarer Pedersen.

– Blir spesielt

Dermed blir morgendagens kamp mellom Sarpsborg 08 og Lillestrøm hans siste i Tippeligaen. Den ser Staberg frem til.

– Jeg gleder meg fantastisk mye, men den kommer nok til å bli helt normal helt til jeg begynner å se på klokka for å se hvor lenge det er igjen. Det kommer sikkert til å bli spesielt å blåse i fløyten for siste gang, innrømmer Staberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder