BALLKUNSTNER: Arjen Robben feirer scoring for Bayern München mot Augsburg 13. desember.

BALLKUNSTNER: Arjen Robben feirer scoring for Bayern München mot Augsburg 13. desember. Foto:Matthias Schrader,AP

Artisten vinner alltid

Tenk midtbanespiller, tenk Toni Kroos, og alt faller på plass. Etter mitt skjønn er han definisjonen på det ethvert lag trenger midt i banen: En spiller som ser alt, og som kan alt. Så hvorfor ikke bare stemple ham inn som verdens beste midtbanespiller i 2014?

Truls Dæhli kommenterer
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fordi det finnes en mann med navn Arjen Robben som kvalifiserer i samme kategori, og da blir det et valg mellom det spektakulære og det disiplinerte. Eller artisten mot den skoleflinke, om du vil, og vi trekkes gjerne mot spillerne som av en eller annen grunn skiller seg ut. Derfor sto Robben øverst på fire av seks rangeringer av verdens midtbanespillere.

VGs sportskommentator Truls Dæhli. Foto:Frode Hansen,VG

Det finnes mange og sterke meninger om Robben. Noen kan ikke fordra typen og spillestilen, fordi han tilsynelatende oppsøker situasjoner hvor han kan spille ut sine teatralske evner. Andre elsker ham fordi han alltid setter maksfart rett på motstandere og skaper situasjoner som ofte ender i målgivende eller mål. Fellesnevneren er en erkjennelse av at Robben på sitt beste er absolutt verdensklasse. Og til hans forsvar: Han blir som regel felt når han faller. Å kalle ham notorisk filmer blir ikke riktig.

Om det er strategen og allrounderen vi er ute etter, blir derimot Kroos det klare valget. Det tok litt tid før han ble fullt ut anerkjent av et norsk publikum, tyske spillere har gjerne en litt lenger vei å gå, men nå har han tatt den sentrale posisjonen og gjort den til sin egen. Kroos har alt. Nærspillet, langpasningene, skuddet, blikket, samt en orienteringsevne som overgår det meste. Og alt sammen mens han gjennomgående prøver å gjøre så lite ut av seg som mulig, fordi spillestilen kjennetegnes av rasjonalitet og effektivitet.

Vi så det aller beste av ham da Brasil raknet og brøt sammen i sitt eget VM. Kroos styrte destruksjonen av hjemmefavoritten fra kontrollrommet midt i banen, og var ikke til å stoppe før den brasilianske katastrofen var ufravikelig. Det var en oppvisning i effektiv samhandlingsfotball der Kroos hele tiden befant seg i sentrum av begivenhetene. Høyre eller venstre, kort eller langt, Kroos hadde alltid det riktige verktøyet parat.

Mange vil for øvrig mene at Toni Kroos ble overgått av Luca Modric i Real Madrid, og Modric har fantastiske tall å vise til etter en sesong som ble kronet med seier i Champions League, men VM-tittelen veier tungt. I særlig grad når man, som Kroos, spiller en så sentral rolle på mesterlaget.

Men midtbanen rommer mange, her måles kantspillere mot de sentrale, og Arjen Robben har aldri vært bedre. Alle vet hvordan han spiller, alle vet hva han er ute etter, men det hjelper ikke. Robben gjør det samme gang på gang med så stor fart at motstanderen kommer på etterskudd uansett.

Det er artisteri.

Og slikt skal premieres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder