UNGDOMSBØLGE: Joshua King (t.v), Mats Møller Dæhli (t.h.) og Per Ciljan Skjelbred jubler sammen med målscorer Tarik Elyounoussi på Ullevaal. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

VG har sjekket 54 landslag: Høgmos «menn» er yngst i hele Europa

Rekdal: - Bunnen har vi nådd, nå går det oppover

Per-Mathias Høgmo (54) er sjef for Europas aller yngste
fotballandslag. Det er mer positivt enn negativt, mener ekspertene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG-sportens statistiker Geir Juva har gått gjennom samtlige 54 nasjoner i EM-kvaliken, og det er ingen tvil: Det norske fotballandslaget er yngst i Europa basert på nasjonenes seneste kvalikkamp (Frankrikes ut fra siste landskamp).

Norges snittalder mot Bulgaria, inkludert benyttede innbyttere, var på 23,6 år. Sterke landslag som Tyskland (24,1), Spania (24,6) og Belgia (24,8) følger på tre av de fire neste plassene.

- De to siste kampene viser at det er mulig for et så ungt lag å hevde seg. Vi har ikke kommet til mesterskap ennå, men disse ungguttene kan gjøre store ting i fremtiden, sier Tom Høgli, en av få gjenværende veteraner på landslaget.

- Denne gjengen har noe ekstra ved seg. Det er mange typer der. De vil bare bli bedre og bedre. Ingen har nådd toppen. De vil ta seg til mesterskap, mener Høgli.

Sportsbloggen: Høgmo fikk siste ord...

Martin Ødegaard (15) er den klart yngste benyttede spiller – og Norge er sammen med Luxembourg og England eneste lag med to benyttede tenåringer. Norge hadde bare én spiller eldre enn 30 år mot Bulgaria: innbytter Jone Samuelsen.

- Det er mer positivt enn negativt, men vi skulle gjerne hatt noen bautaer med mer erfaring. Per-Mathias vil bygge opp et nytt lag – og da er det en fordel med et ungt lag, sier Kjetil Rekdal (83 landskamper, 17 mål).

- Bra med sultne ulver

Tre lederfigurer, én i hvert ledd, hadde vært optimalt, mener Vålerenga-treneren – som har fått økt tro på Norge etter at to tester er bestått med glans.

- Bunnen har vi nådd, nå går det oppover. Det vil ikke gå fort oppover. Mange har et stort forsprang på Norge, sier Rekdal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TENÅRINGER: Martin Ødegaard (15) og Mats Møller Dæhli (19) klapper i glede etter seieren mot Bulgaria. Håvard Nielsen til høyre og Omar Elabdellaoui i i bakgrunnen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Rune Bratseth (60 landskamper, 4 mål) mener at Høgmo ikke har noe valg, fordi det finnes få norske spillere med erfaring som spiller på høyt nivå.

- Det er bra å ha sultne ulver. Men det er heller ikke dumt å ha med noen som har vært med en stund. En miks er det beste, men vi trenger ikke å gjøre det til et problem, sier Bratseth.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener gode lag har en miks av talent, ungdom og rutine. De som vinner og «kvaller» har rutine, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORGES LAG MOT BULGARIA: Bak f.v Ørjan Håskjold Nyland, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Martin Linnes, Alexander Tettey og Joshua King. Foran f.v. Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Stefan Johansen, Tarik Elyounoussi og Per Ciljan Skjelbred. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

- Den store fordelen er hvis man ser fremover i kula. Norge har spillere som er i sin største utviklingsfase. De har blitt bedre i år, og de kommer til å bli bedre. Hvor mye bedre, er vanskelig å si, sier Semb.

- Jeg har sagt det tidligere: Jeg ser ganske lyst på fremtiden. Men når det gjelder etterveksten av midtstoppere og spisser, så ser det noen hull, innrømmer toppfotballsjefen.

Her er de landslagene med yngst landslag i den siste EM-kvalik-kampen:

Norge: 23,6 år.

Tyskland: 24,1 år.

Luxembourg: 24.2 år.

Spania 24,6 år.

Belgia: 24,8 år.

Georgia: 24,8 år.

Sveits: 24,8 år.

I motsatt ende av statistikken:

Portugal: 28,2 år.

Ukraina: 28,3 år.

Slovenia: 28,5 år.

Skottland: 28,7 år.

Andorra: 28,8 år.

Irland: 28,9 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder