Rekdal om Dæhli: - Kan nå ekstremt langt

Bent Skammelsrud mener Mats Møller Dæhlis spill vil smitte resten av landslaget

Mats Møller Dæhli (19 år og tre dager) begeistrer midtbanesjefene til Norge og Rosenborg i storhetstiden. Både Kjetil Rekdal (45) og Bent Skammelsrud (47) mener midtbanespillerens talent er helt uten begrensninger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dæhlis pasninger, finter og bevegelser i hans første landskamp fra start imponerte mange. Prestasjonen overstrålte faktisk Norges gode 2-2-resultat mot Tsjekkia i Praha.

- Han tar nye steg hele tiden. Mats Møller Dæhli trener ekstremt mye og har en helt spesiell kjærlighet for fotballen, beskriver Rekdal (83 landskamper).

Les også: Hangeland hyller Dæhli

- Han kan nå ekstremt langt. Det synes jeg er veldig artig. Etter mye tøff motgang både økonomisk og sportslig trenger norsk fotball virkelig en sånn type. Kjekt at vi har en spiller som kan steget helt opp, sier Vålerenga-treneren som selv senket både Brasil og Mexico i fotball-VM på 1990-tallet.

- Har en smitteeffekt

Norge har ikke vært i mesterskap siden Rekdal var i sitt tredje under EM i 2000. Der spilte Bent Skammelsrud en viktig rolle på den norske midtbanen. Siden har ikke Norge vært i mesterskap. Nå mener RBK-legenden at Mats Møller Dæhli vil heve hele det norske laget.

- Mats Møller Dæhli kan nå så langt som han selv vil, mener Skammelsrud (38 landskamper).

- Og det er veldig positivt for landslaget. Sånne spillere har en smitteeffekt. Også andre tør prøve.

VGTV: Se Dæhlis magi her!

Bent Skammelsrud var Rosenborgs midtbanestrateg gjennom 11 strake seriemesterskap og 57 kamper i Champions League mellom 1992 og 2002. Og vet litt om å gjenskape gode prestasjoner.

- For unge spillere kan det jo ofte være vanskelig hele tiden å bli målt opp mot det beste du har gjort. Det virker ikke som Møller Dæhli bryr seg om slikt. Han bare elsker å spille fotball og virker jo ikke spesielt preget av den tøffe situasjon Cardiff er oppe i. Han legger ikke unødvendig press på seg selv, men konsentrerer seg om spillet. For meg ser det ut som talentet sitter like mye i hodet som kroppen. Og det er vesentlig, vektlegger Skammelsrud.

Men det er ingen tvil om at Skammelsrud også setter pris på den han så fra Praha onsdag kveld.

- Ofte synes jeg en at norsk presse skriver for mye for tidlig om unge spillere. Men ikke her. Norge har fått en spiller som kan dra av en motstander. Det er selvsagt svært viktig. Han er ikke like rask som en toppspiss, men har stor løpskapasitet. Balansen og det lave tyngdepunktet gjør at det er vanskelig å ta fra ham ballen. Etter en vending er jo motstanderne ofte to meter unna, beskriver han.

Beskrives som unorsk

Kjetil Rekdal - som fra La Manga ikke så Tsjekkia-kampen - sier:

- Dæhli er en unorsk spiller. Ikke så veldig stor, treg og keitete. Han er teknisk spiller med et stort register. Spennende.

Mats Møller Dæhli kom etter et 2,5 år i Manchester United sist sommer til Molde. Han debuterte på landslaget rett før han vant cupfinalen med MFK i november.

I januar fulgte tenåringen Ole Gunnar Solskjær til Premier League. Han har til sammen spilt 212 minutter for Cardiff fordelt på seks kamper i serie og cup. Men bare en av dem fra start.

Men onsdag fikk han tillit fra start mot Tsjekkia. Han satte blant annet opp Mohammed Abdeallaoue til assist på Tarik Elyounoussis 1-1-scoring med en såkalt skjult pasning. Etter først å ha forsøkt Tarik.

- Jeg visste at Moa var der. Først misset jeg litt på vinkelen til Tarik. Så later jeg som om jeg skal spille til høyre, og så slår jeg den på utsiden, så når han (backen) setter ned foten, forklarte Dæhli etterpå.

- Det er gøy å være involvert i mål, som jeg har satt meg som mål at jeg skal, oppsummerte han overfor VG.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er klar på at Mats Møller Dæhli kan bli like sentral når Italia er motstander i EM-åpningen mot Italia på Ullevaal 9. september.

- Det er iallfall ingen vits i å holde ham igjen, sier Høgmo.
Kjetil Rekdal debuterte for Molde i eliteserien da han var 16 år og spilte sin første A-landskamp som 18-åring mot nettopp Italia på Ullevaal (0-0 i 1987).

- Er du god nok, er du gammel nok. Og dess yngre du er dess større er mulighetene for å nå langt, mener Rekdal.

HØGMOS MANN: per Mathias Høgmo hadde suksess med å slippe til Mats Møller Dæhli fra start. Mye tyder på at han også kommer til å være sentral i de to siste EM-oppkjøringskampene mot Frankrike og Russland i mai. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK)

Premier League

SVUTMP
1Liverpool22211052143864
2Manchester City24163565273851
3Leicester City24153652242848
4Chelsea2412484132940
5Manchester United249783629734
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder