TØFF OPPVEKST: Mushaga Bakenga stortrives på landslagssamling i Abu Dhabi, men hadde det tøft som liten i Kongo. Foto: Scanpix

«Det er sånt et barn ikke skal se og oppleve»

Landslagsdebutant Bakenga om sin dramatiske oppvekst i Kongo

ABU DHABI (VG) Landslagsspiss Mushaga Bakenga (21) bærer på en historie om flukt og drapsforsøk. Han er redd for å bli drept hvis han drar tilbake til familien i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

21-åringen forteller den personlige historien til VG ved bassengkanten på det luksuriøse hotellet Crowne Plaza i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

- Dette er noe som plager meg. Jeg tror du må være i mine sko for å skjønne dette, forteller han - og tar oss også med på hotellrommet som han deler med Yann-Erik de Lanlay.

Bakenga er på sin første A-landslagssamling og kan få sin debut mot Moldova i dag.

En historie om krig

På veien har han opplevd ting som han ikke forventer at folk i Norge skal forstå. Dette er hans historie. En historie om krig, flukt og et brutalt drapsforsøk på hans verdenskjente onkel.

Spissen tør ikke å reise tilbake til Den demokratisk republikken Kongo, hvor han har rundt tjue onkler og tanter og tre besteforeldre.

Samtidig er det historien om den lille trønder-gutten som allerede som seksåring hadde bestemt seg for å bli profesjonell fotballspiller, jobbet hardt for det - og ble nettopp det.

8. august 1992 blir Mushaga Bakenga født i Trondheim.

To år gammel blir han tatt med til Kongo av foreldrene. Moren jobber for UNICEF i det ustabile landet. I november 1996 bryter krigen ut. Familien må flykte fra hjemmet i byen Bukavu.

- Jeg husker, men jeg fortrenger. Det er sånt et barn ikke skal se og oppleve, forteller han.

Fikk kjeks én gang om dagen

I SOLA MED LANDSLAGET: Bakenga i bar overkropp i Abu Dhabi. Foto: Scanpix


Krigen varer til mai 1997. Et drøyt år senere kommer krigen tilbake. Bakengas familie må flykte igjen, og med hjelp av FN kommer den seg etter hvert trygt til Trondheim igjen.

- Vi spiste ikke mye, men da vi fikk kjeks én gang om dagen, så var det høydepunktet. Jeg husker nesten bare de positive tingene. Vi spilte faktisk fotball med en «ball» som vi lagde av noen poser, forteller han om flukten gjennom Kongo.

- Det verste minnet fra et barns perspektiv var da vi kom tilbake til leiligheten i Bukavu. Leiligheten var skutt i stykker. Jeg hadde en stor, brun bamse. Min beste venn. Bamsen var skutt i stykker.

Esbjerg-spissen snakker rolig og reflektert på «kav trøndersk». Han tilhører en tungt utdannet afrikansk familie. Tanter og onkler er stort sett leger, politikere og pastorer. Onkelen Denis Mukwege er gynekolog og fredsaktivist.

Nominert til Nobels fredspris

I 1999 grunnla han Panzi-sykehuset i Bukavu, hvor han årlig behandler 3000 kvinner som er blitt utsatt for voldtekt. Han har fått en rekke internasjonale priser, blant annet FNs menneskerettighetspris.

I fjor ble han nominert til Nobels fredspris.

ONKELEN: Denis Mukwege er gynekolog og fredsaktivist. Foto: Scanpix


Han er en som ikke tier, noe som nesten kostet ham livet. Drapsforsøket har blitt beskrevet slik i en VG-dokumentar om Mukwege som ble trykket i april i fjor:

25. oktober 2012 er han endelig på vei hjem til familien i Bukavu igjen. Porten inn til eiendommen i dette krigsherjede området av Kongo åpner seg langsomt. Men det er ingen glad familiegjenforening som venter.

Les mer: Kampen mot krigsvoldtektene (krever abonnement)

Når fem væpnede menn stormer ut av mørket og tvinger seg inn i bilen, vet han ikke at en annen bevæpnet mann står med pistol mot tinningene til de to døtrene. At om få minutter vil livvakten og vennen Joseph ligge død foran inngangsdøren.

Tør ikke reise til Kongo

Mukwege blir beskutt med maskingevær og faller om. Mannen som holder døtrene hans, slipper dem og stikker av. Antagelig tror han at Mukwege er død. Men Mukwege lever. Han er ikke truffet av en eneste kule - det var ren refleks som gjorde at han falt om.

Drapsforsøket på onkelen er noe av det som gjør at Bakenga ikke tør å reise til Kongo.

- Alle har mistet troen på landet, sier han.

Det kongolesiske fotballforbundet har fulgt Bakenga gjennom flere år og det er mange som vet hvem han er i Bukavu. VG har snakket med Bakengas mor, Fiffi Ndirira Mukwege Namugunga, Denis Mukweges søster. Hun bekrefter Bakengas historie og bidrar med detaljer sønnen ikke husker.

- Jeg er ikke redd for å reise tilbake. Det er alltid en risiko, men det er ikke så mye som er rettet mot oss personlig. Når du er ungdom, så tenker du kanskje på en annen måte, forteller hun.

- Jeg visste ikke at han var så preget av det, legger hun til.

Hun forteller at sønnen helt fra seksårsalderen begynte å drømme og snakke om landslaget.

Spiller i Danmark

Club Brügge-spilleren er utlånt til Esbjerg, som gikk videre fra gruppespillet i Europa League og møter Fiorentina 20. februar.

- Jeg vil gjerne spille sluttspill og være en bærebjelke. Det må jeg få si, sier han om landslagsambisjonene.

Den tidligere Rosenborg-spissen studerer «sports management» ved siden av fotballen, og han fleiper om at han skal overta jobben til Erik Hoftun på Brakka i Trondheim.

Men han tør ikke å håpe på en retur til Kongo.

- Når jeg er der, så føler jeg meg skikkelig hjemme. Familien vil at jeg skal dra, men jeg tør rett og slett ikke. Farfaren min er mitt forbilde, og jeg har tre besteforeldre som jeg har sett to ganger siden 1998. Jeg vil jo møte dem en siste gang.

Kongo-forsker forstår frykten

Kongo-forsker Randi Solhjell forstår at en profilert fotballspiller kan føle seg utrygg i Kongo.

- Det er grunn til å ha en viss frykt. Det er reelle trusler man kan møte ved å bo der eller å dra tilbake. Men det kommer an på hvem du er, sier Solhjell til VG.

Hun er forsker ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) og har vært mye i Bukavu.

- Det er et veldig illiberalt samfunn. Det er liten grad av ytringsfrihet og alt er veldig konformt, forteller hun.

- Når det gjelder sterke personer som Denis Mukwege, eller en anerkjent fotballspiller, så kan de være «på deg». Men jeg kjenner ikke hans (Bakenga) situasjon, sier forskeren.

Profiler mer utsatt

- Har det noe å bety at man er rik?

- Når man er en kjent fotballspiller, så vet folk at han er mye rikere enn dem. Da kan det komme trusler om å gi noe tilbake, eller et «krav» om at han må hjelpe dem.

- Kan det være så ille at han bør frykte for livet?

- Jeg vet ingenting om hans situasjon, men når det gjelder Denis Mukwege, så er han er en person som utfordrer myndighetene til å gjøre mer for å beskytte folk mot overgrep. Man må passe seg for hva man sier. Det er et uttrykk i Kongo som sier at «den som stikker hodet for mye opp har en kiste i taket».

- Hvordan er situasjonen der nå?

- Bukavu er ganske stabilt. Det siste angrepet der kom for ti år siden. Men det er alltid utfordringer rundt det å være i en stor by som mangler offentlige goder og jobbmuligheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder