Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Rooney hører hjemme lenger tilbake på banen

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

TRE POENG: Wayne Rooney jubler for scoringen han var delaktig i, her sammen med Memphis. Kyle Walker scoret selvmål, og United slo Tottenham 1-0 i seriepremieren på Old Trafford. Foto:Jon Super,Ap

MANCHESTER (VG) (Manchester United - Tottenham 1-0) Manchester United vinner og Wayne Rooney (29) medvirker til vinnermålet. Og da er vel alt som det skal være? Jeg mener nei.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

I 90 minutter fulgte jeg ganske godt med på Wayne Rooney, her fra presseplass E 91 på Old Trafford. Han så utilpass ut. Som toppspiss altså. Det var ikke det at Rooney var svak, det er han sjelden, men han fikk på et vis ikke brukt det som Wayne Rooney liker: Kontakten med ballen.

Som spiss i et 4-3-3-system, må du regne med å spille mye med ryggen mot mål, du får i lange perioder ikke kjenne særlig på ballen, mer på knær og albuer hos motstanderne.

10'er-rollen

Wayne Rooney er best når han spiller litt mer tilbaketrukket, i en slags 10'er-rolle. Han som skal spille fram nieren. Nå ER han nieren, han som skal legge helt i front og jage ball, motstandere og mål. Jeg synes ikke han passer helt til det, og det hadde jeg ment om han hadde scoret tre mål mot Tottenham.

Jeg har jo lenge vært av den oppfatning at Rooney er perfekt som Paul Scholes erstatter på midtbanen, med blikk og pasningsfot som få andre. Men så mange midtbanespillere som van Gaal har kjøpt siden han kom til klubben, så ser jeg at midtbanen er utopi. Men han er bedre når han spiller bak toppspissen i hvert fall.

Du ser det litt på kroppsspråket hans også. Han blir litt oppgitt. Iblant går han ned og henter ballen. En spiller som ikke har føling med ballen på en stund, en spiller som Rooney, han liker det dårlig.

VG LIVE:Vi fulgte serieåpningen minutt for minutt her!

Selvmål

Så jeg føler meg ganske sikker på at Manchester United blir bedre med Rooney et hakk bakover på banen, i den rollen nykommer Memphis spilte mot Tottenham. Problemet er at Louis van Gaal ikke har fått inn en spiss han synes gjør toppspiss-jobben bedre enn Rooney, så - i hvert fall inntil videre - spiller Wayne Rooney spiss.

Men han gjorde jobben, og selv om det ikke var Rooney som fikk kreditert målet, så var det på grunn av hans tilstedeværelse at Tottenhams Kyle Walker satte ballen i eget mål, presset av (eller var det omvendt?) Rooney.

Målet kom som følger av en kjempetabbe på egen halvdel av Tottenhams Nabil Bentaleb. Og målet kom akkurat da Tottenham hadde festet grepet på kampen. Har vi hørt det før? Definitivt. Det var spilt 21 minutter da Walker scoret selvmål, og siden så vi ikke noe til Tottenham før i sluttminuttene.

Ujevnt

Manchester United var gode en periode rett etter scoringen, ellers var det omtrent som forrige sesong: Litt vanskelig å konstatere om det var middelmådig eller bra. Trolig var det en blanding. United åpnet svakt, tempo fantes ikke og sjanser ble ikke skapt. Så kom scoringen, og da fikk vi se litt av det god, gamle United som malte på motstanderen.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Ashley Young skapte noen farligheter, men han var egentlig den eneste. Og etter hvert ble Manchester United middelmådige - igjen. Og på slutten ble de presset. Men i serieåpningen spør få om noe særlig annet enn de tre poengene, noe Manchester United IKKE fikk med seg i forrige sesongs åpning mot Swansea.

Så det holdt - men bare så vidt. Det var verken imponerende eller noen indikasjon på hvor dette vil ende denne sesongen. Nykommerne var OK, spesielt høyreback Darmian. Memphis og Schneiderlin var OK, og Schweinsteiger fikk mest applaus da han kom inn med en drøy halvtime igjen å spille.

Tottenham? Som ventet, småmorsomt i perioder, men tabben til Bentaleb ødela, og ellers var det ganske middelmådig det som ble prestert. Og lite tyder på at Tottenham i øyeblikket har noe topp-fire-lag.

Men som engelskmenn sier: Early days...

Les også

 1. Marca: Navas kan bli Manchester Uniteds nye keeper

  Keylor Navas (28) ble aldri førstekeeper i Real Madrid. Nå kan han bli David De Geas erstatter på Old Trafford.
 2. Spansk avis: De Gea tilbudt 40 mill. i året

  Manchester United-keeper David De Gea skal være enig med Real Madrid om en årslønn på 40 millioner kroner, skriver en…
 3. Van Gaal: – Di Maria sliter med å tilpasse seg

  Manchester Uniteds rekordkjøp Ángel Di Maria trenger mer tid til å tilvenne seg Premier League, mener manager Louis van…
 4. Ustoppelige Kane senket Arsenal

  (Tottenham - Arsenal 2-1) Harry Kane (21) sendte White Hart Lane til himmels da han nærmest på egenhånd senket erkerival…
 5. United tapte for Swansea igjen

  (Swansea – Manchester United 2-1) For andre gang denne sesongen tapte Manchester United 2–1 for Swansea.

Mer om

 1. Manchester United
 2. Tottenham Hotspur FC

Flere artikler

 1. United-drømmestart etter historisk selvmål: – Jeg var uheldig

 2. Memphis rocket da United snudde og vant

 3. Reddet United fra ydmykelse

 4. Man Utd-legende: - Kjøp Zlatan

 5. van Gaal begynte å synge på pressekonferansen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder