SWEET SIXTEEN: I løpet av åtte måneder har han blitt kjent som Martin (15). I dag fyller den ettertraktede Strømsgodset-spilleren 16 år. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Gratulerer med 16-årsdagen, Martin!: Her er fotballprofilenes råd til Ødegaard

Tom Lund: - Han bør bli i Tippeligaen minst ett år til

Kjetil Rekdal: - Jeg tror faktisk jeg hadde valgt Bayern München

Ståle Solbakken: - Jeg ville ha skrevet femårskontrakt med en storklubb

I dag skjer det: Martin Ødegaard (16) er gammel nok til å
kjøre moped, gå på småviltjakt alene – og kan skrive proffkontrakt med en utenlandsk storklubb.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det blir ingen spesiell markering annet enn en middag med familien, forteller pappa Hans Erik Ødegaard til VG.

Besøker Barcelona på fredag

Han omtaler sønnen som «guttungen», og er det noe Martin Ødegaard fortsatt er, så er det en guttunge. Den siste dagen i livet som 15-åring var stortalentet igjen i medienes søkelys, og denne gangen var Bayern München, Arsenal og Barcelona navnene som svirret mest.

Sportsbloggen: Nå bør han snart bestemme seg

I dag feires 16-årsdagen, som gjør at han er gammel nok til å kunne skrive kontrakt med en av de mange beilerne, hjemme i Drammen.

Den siste halvannen måneden har han besøkt både Real Madrid, Liverpool og Bayern München.

Martin Ødegaard er den første nordmann siden Tom Lund som kan gå rett fra en norsk klubb til flere av Europas beste klubber. Lillestrøm-legenden takket nei både til Ajax og Bayern München på 1970-tallet (mestvinnende med tre seire i Serievinnercupen det tiåret), og råder vidunderbarnet til å legge alt på is – inntil videre.

Lund spår tøffere behandling i 2015

– Tippeligaen er et helt riktig nivå å utvikle seg videre på. I hvert fall ett år til. Husk at han ikke har fått maks oppmerksomhet gjennom en hel sesong i Tippeligaen. Til og med motspillerne synes det er en happening at han er så god i så ung alder. Ingen ønsker å meie ham ned. Han har fått så mye frihet at det er helt utrolig. Mot Lillestrøm fikk han en halv banehalvdel å gå på før han scoret, sier Tom Lund, og tillegger:

BER MARTIN BLI I NORGE: Tom Lund, her i den historiske 2-1-seieren over England i 1981, tror Martin Ødegaard har godt av minst ett år til i Tippeligaen. Foto:Scanpix,VG

– Det er bare helt fenomenalt at Martin har kommet opp på landslagsnivå allerede. Men han vil få det hardere neste år. Husk at han har hoppet over mange steg i år. Jeg tror han har godt av å lære mer i norsk fotball.

Mens Ødegaard i dag spiser bursdagskake (vi gratulerer!) debuterte Tom Lund på nivå tre i Norge i den samme alderen. Det skulle bli syv lange år i det som er dagens 2. divisjon før LSK begynte klatringen til topps i Norge.

– Jeg hadde ikke noe særlig behov for å gå til toppklubber. Jeg var veldig Lillestrøm-patriot. Men hvis Lillestrøm hadde vært et topplag da jeg var 16 år, så ville nok veien vært en annen for meg. Da hadde jeg fått utviklet talentet på et riktigere nivå. Jeg hadde blitt god mye tidligere, sier mannen som først debuterte i vår øverste serie 24 år gammel.

Bratseth tror på roligere hverdag i utlandet

Tidligere landslagskaptein Rune Bratseth brukte også lang tid før han spilte på høyeste klubbnivå. Han tror far og sønn Ødegaard grubler fælt på hvilken klubb som vil være det riktige neste steget.

- FÅR MER FRED I UTLANDET: Kapteinen fra 1994-VM, Rune Bratseth, tror Martin Ødegaard vil få mer fred fra omgivelsene hvis han går til en mer skjermet tilværelse i en utenlandsk storklubb. Foto:Robert S. Eik,VG

– Det er de som sitter med grunnlaget til å kunne føle hva som er det beste alternativet. Det kan godt hende det Tom Lund sier er riktig, men det kan også være feil. Det å trene og produsere på et høyere nivå enn der du selv er, kan også være en riktig vei. Fordelen med å dra ut til en større klubb er at det er flere å dele oppmerksomheten med. Her hjemme blir det nesten sånn at alle skal synse og mene om hvor god Ødegaard er i hver eneste kamp. Oppmerksomheten har vært ekstrem. Han kan utvikle seg mer i fred i utlandet, sier Bratseth.

– Jeg tror faktisk jeg hadde valgt Bayern München. På grunn av treningshverdagen og Guardiola som sjef. Bayern er den mest proffe klubben. Det vil være en enorm heving av nivået på hverdagen hvis du får trene med Robben og Schweinsteiger. Egentlig bør han gå når han er god nok til å spille nok antall minutter i en ny klubb, sier Vålerenga-trener og mangeårig landslagsspiller Kjetil Rekdal.

Solbakken ringte pappa Ødegaard

Som trener og sportsdirektør i FC København har selvsagt Ståle Solbakken gjort sin arbeidsplikt og forhørt seg om muligheten til å hente stortalentet.

PRØVDE Å HENTE ØDEGAARD: Ståle Solbakken forteller at han tidligere i høst ringte Hans Erik Ødegaard for å forhøre seg om mulighetene for en overgang til FC København. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Jeg hadde en halvtimes prat med Hans Erik for tre måneder siden. Det er viktig å signalisere at vi er der hvis det å spille for den største klubben i Skandinavia føles som et riktig neste steg. Men jeg tror Florentino Pérez (president i Real Madrid) omtrent var på den andre linjen, så jeg skjønner at han vurderer andre klubber, sier Solbakken og ler.

Han innser at Ødegaard kommer til å velge en av verdens største klubber. Og ville gjort det samme selv.

– Jeg ville ha gått til den klubben som sikrer Martin og familien både økonomisk og sportslig de neste fem-seks årene. Skrevet en lang kontrakt. Som alle andre kan han ta korsbåndet i morgen. Så kan han sammen med sin far og sin nye trener bestemme når han tar steget bort fra Strømsgodset.

– Hvor god tror du han kommer til å bli?

– Jeg tror han har potensial til å bli Norges nye Tom Lund eller Hallvar Thoresen. Det er Norges to beste spillere gjennom tidene. Men jeg synes det er for tidlig å si at han blir bedre enn de to. Han er nok topp fem i Europa i sin aldersklasse, men det skjer mye med spillere fra de er 16 til 22, svarer Solbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder