Fire Tippeliga-lag ute i runde 2: Vindbjart har ikke vunnet i 2. divisjon - overkjørte Start i cupen

Vindbjart-trener: - Nyttårsaften, 17. mai og bursdagsfest på én gang

FOTBALL

Haugesund filleristet av Fyllingsdalen - Vålerenga og Tromsø også ute

(Vindbjart - Start 4-0) Start har aldri vært i en cupfinale, og heller ikke i år kommer gultrøyene fra Kristiansand til å spille finale på Ullevaal. Laget ble smadret av andredivisjonsklubben Vindbjart.

Publisert: Oppdatert: 20.05.16 01:37

Vindbjart, som ikke har vunnet en kamp i andredivisjon så langt i år, feide Start av banen og vant til slutt hele 4-0 mot Tippeliga-klubben.

– Det er noe av den flauseste jeg har sett av et Tippeliga-lag mot en 2. divisjonslag. Maken til overkjøring! Jeg kan nesten ikke huske å ha sett lignende, sa VG-journalist Morten Stokstad underveis i VGTVs cupsending.

Øyvind Gausdal åpnet scorigsballet for Vindbjart. Han var sikker fra 11 meter etter at Gudmundur Kristjánsson hadde skallet ned Daniel Aase.

Mål nummer to kom også på dødball, men denne gang var det et frispark som ble headet i mål av Christian Follerås. Forsvarsspilleren har selv én sesong for Start, men fikk aldri ordentlig tillit på Sør Arena. I dag var han med på å senke gamleklubben.

Vindbjart befinner seg i 2. divisjon avdeling 3 og er på en 9. plass med tre uavgjort på sesongens tre første kamper. At det er Vindbjart som befinner seg der, og ikke Start, kom ikke til syne i dag.

Laget kjørte rundt med Tippeliga-klubben, og ga seg ikke før det sto hele 4-0 (!), det på tross av at pauseresultatet var 0-0. Øyvind Gausdal og Thomas Zernichow scoret lagets siste.

Etter kampen stormet publikum banen.

– Det er nok det største som har skjedd i klubbens historie! Aldri har vi slått storebror Start før. Jeg måtte klype meg i armen, sier en glad Vindbjart-trener til VG.

– Og det er måten vi gjør det på. Vi spiller vårt spill, varter opp med «krydderfotball» og slår Start fortjent, fortsetter Steinar Skeie.

– Dere scoret fire i den andre omgangen. Hva sa du til spillerne i pausen?

– Vi vet at vi er godt trent og at vi vanligvis spiller bedre i andreomgang. Jeg ba spillerne huske på det samtidig som jeg syntes at Start begynte å slite midtveis i førsteomgang. Det var ikke noe hokus pokus, ingen coaching i verdensklasse, svarer den lykkelige treneren.

– Og stemningen etter kampslutt?

– Det sier seg selv. Det var nyttårsaften, 17. mai og bursdagsfest på en og samme gang. Media og TV-apparater var overalt. Det var stort!

Like muntert var det ikke i Start-leiren.

– Pappa snur seg ikke i graven i kveld. Han er på vei opp, skriver Start-spiller Jesper Mathisen, sønn av legenden Svein «Matta» Mathisen på Twitter.

https://twitter.com/jespermathisen/statuses/596008780896346112

Start-trener Mons Ivar Mjelde ønsket ikke å kommentere Mathisens Twitter-melding, og var relativt fattet da VG snakket med ham på telefon etter at laget var sendt ut av cupen.

– Det skal være forskjell på Tippeligaen og andredivisjon, men i dag var Vindbjart bedre enn oss. De ville mer enn oss og vant fullt fortjent. Det er bare å gratulere dem med seieren, sier Mjelde.

Han forteller at han så seg nødt til å spare en del spillere, og at den nye miksen ikke fungerte optimalt. Han benekter imidlertid at Start tok for lett på motstanderen.

– Spillerne skjønner at de hadde tapt mot et andredivisjonslag. I garderoben var det stille, men vi har ikke tid til å deppe for mye. Jeg er lei meg for at vi skuffet fansen, og eneste måten å gjøre det godt igjen på er at vinne kamper i Tippeligaen, sier treneren.

Start var imidlertid langt fra den eneste Tippeliga-klubben som slet i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Haugesund ble også feid av banen. Fyllingsdalen ga seg ikke før det sto 4-1. Geir André Herrem ble lagets store helt. Han sendte vertene i føringen halvveis i den første omgangen, før Simon Diedhiou sørget for at det sto 1-1 til pause.

I den andre omgangen pådro Mirko Kramaric seg rødt kort for Haugesund, og etter det så ikke hjemmelaget seg tilbake. Herrem ekspederte den påfølgende straffen i mål, la på til 3-1 før Tobias Heltne sørget for at resultatet ble 4-1.

– Det var ingenting å utsette på det røde kortet. Derfra og ut var Fyllingsdalen det beste laget. Vi hadde én mulighet i annen omgang, så kom spikeren i kisten med 1-4, sukket FKH-trener Jostein Grindhaug ifølge NTB.

Men cupens kanskje største bombe var likevel Gjøvik-Lyns seier over Vålerenga. Laget ligger helt sist i sin avdeling i andredivisjon, men Kjetil Rekdals menn gikk likevel på et forsmedelig tap mot dem. 1-0 endte det.

– Dette er et blodbad jeg ikke kan huske å ha sett i cupens andre runde, oppsummerer Morten Stokstad i VGTVs studio.

På toppen av det hele røk også Tromsø ut av cupen i kveld. De tok ledelsen i den første omgangen, men etter hvilen scoret Senja to mål uten at Tromsø kvitterte. Dermed røk totalt fire Tippeliga-lag ut av cupen i kveld.

På den andre siden overbeviste Rosenborg. Seieren deres over Fløya var aldri truet, og til slutt endte det 6-0 til trønderne.

Også Strømsgodset leverte varene. Mot Kjelsås scoret laget 4 mål uten å slippe inn. Dermed er de videre fra cupens 2. runde. Det samme er Odd. De slo Oslo-laget Skeid 5-1.

Heller ikke Lillestrøm, Bodø/Glimt, Sandefjord, Aalesund eller Stabæk snublet i kveld.

Mjøndalen måtte på sin side ut i ekstraomganger mot Ørn-Horten. Tippeliga-laget lå under to ganger og hadde én mann utvist, men slapp med skrekken. Straffesparkene deres satt bedre enn hjemmelagets, og dermed er Mjøndalen klar for cupens 3. runde.

Det er ikke bare Tippeliga-lag som trøblet i kveldens cupkamper. Brann utlignet på overtid og sikret ekstraomganger mot Vard Haugesund. Straffespark måtte til for å kåre vinneren der, og da var det Rikard Norlings menn som gikk seirende ut.

Ekstraomganger måtte også Fredrikstad, i Østfold-oppgjøret mot Kvik Halden, ut i. Stillingen ved full tid var 2-2, og også der gikk kampen til straffekonkurranse. Der var det Kvik Halden som til slutt kunne juble.

I morgen skal de tre siste Tippeliga-lagene ut i aksjon. Molde møter Træff, Sarpsborg 08 tar turen til Oslo for å spille mot Grorud og Viking møter Varegg.

Fotball-NM menn onsdag, 2. runde:

Eidsvold Turn – Lillestrøm 0-3, Fløya – Rosenborg 0-6, Fram – Sandefjord 0-1, Fyllingsdalen – Haugesund 4-1, Gjøvik/Lyn – Vålerenga 1-0, KFUM Oslo – Stabæk 1-3, Kjelsås – Strømsgodset 0-4, Mjølner – Bodø/Glimt 0-1, Skeid – Odd 1-4, Strindheim – Aalesund 2-5, Vindbjart – Start 4-0,
Fana – Hødd 1-3, HamKam – Sogndal 0-2, Kongsvinger – Follo 3-1, Notodden – Jerv 3-1, Raufoss – Hønefoss 0-1, Sola – Bryne 1-2, Stjørdals/ Blink – Kristiansund 1-2, Åsane – Nest Sotra 2-0, Arendal – Sandnes Ulf 3-2 e.o., Byåsen – Ranheim 2-3 e.o., Rødde – Levanger 1-4 e.o., Ull./Kisa – Strømmen 1-3 e.o. Ørn Horten – Mjøndalen 2-2 e.o. (3-4 på straffer), Vard Haugesund – Brann 1-1 e.o. (3-4 på straffer), Kvik Halden – Fredrikstad 2-2 e.o. (4-3 på straffer), Senja – Tromsø 2-1, Tromsdalen – Finnsnes 3-1 e.o.

Spilles torsdag:
Grorud – Sarpsborg, Træff – Molde, Varegg – Viking, Elverum – Bærum.

Her kan du lese mer om