FORSPRANG: Kroatias poengtrekk gjør at Per Ciljan Skjelbred og Norge nå har to istedenfor ett poeng å gå på, i duellen med Kroatia om annenplassen i kvalikgruppen.

FORSPRANG: Kroatias poengtrekk gjør at Per Ciljan Skjelbred og Norge nå har to istedenfor ett poeng å gå på, i duellen med Kroatia om annenplassen i kvalikgruppen. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Dette betyr poengtrekket for Norge

Kroatias anke avvist – poengtrekk og bot opprettholdes

Semb: – Sjansene er gode. Det øker jo vår mulighet

Hvis Kroatia avgir poeng i en av de to gjenværende kvalikkampene, kan Norge gå direkte til EM med seier over Malta 10. oktober.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

UEFA bekreftet fredag kveld at de opprettholder poengtrekket de ga Kroatia etter hakekorsskandalen forut for EM-kvalikkampen mot Italia i juli. Det kan spille en særdeles avgjørende rolle når kvalifiseringen skal avgjøres neste måned.

Italia leder gruppen med 18 poeng. Norge har 16. Kroatia 14. Hvis Kroatia tar fire poeng på de to siste kampene, mot Bulgaria og Malta, klarer Norge seg med én seier i en av de to oppgjørene mot Malta og Italia.

DERFOR POENGTREKK: Før EM-kvalikkampen mot Italia ble det laget et stort hakekors på gressmatten på arenaen i Split. Foto: Darko Bandic , Ap

– Sjansene er gode. Det øker jo vår mulighet, naturligvis. Både for å kvalifisere seg direkte og til å bli beste treer, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG, før han gjengir ovennevnte resonnement.

Les også: Her er fem veier som sikrer Norge EM-plass neste sommer

Ankeutvalget til UEFA hadde møte om saken torsdag, og avslo da anken som Kroatias fotballforbund la inn i starten av september.

– Jeg liker ikke at man bruker poengtrekk for en slik hendelse. Jeg hadde gjerne sett at man straffer slikt knallhardt med tomme tribuner og bøter ikke sportslige virkemidler som poengtrekk, sier Semb.

Ved poenglikhet da?

Det er ikke alle som er like optimistiske på Norges vegne etter «gavepakken» fra UEFA.

– Jeg tror ikke det får en avgjørende betydning. Hvis det går som jeg tror, tar Kroatia seks poeng og ender på 20. Da må vi gjør det samme, for fire poeng betyr at Kroatia tar oss på innbyrdes oppgjør, sier Lars Tjærnås, Max’ ekspertkommentator under de siste norske landskampene, til VG.

Ved poenglikhet er det ikke målforskjell, men innbyrdes oppgjør som avgjør tabellplasseringen. Norges 1-5-tap i bortekampen mot Kroatia kan derfor bli avgjørende.

– Vi har uansett spilt oss til å ha det i egne hender. Tar vi seks poeng er det nok, selv om det selvsagt blir tøft, sier Tjærnås.

Norges EM-håp ble for alvor tent etter seks poeng mot Bulgaria og Kroatia i starten av måneden. Per-Mathias Høgmos menn har Malta og gruppeleder Italia igjen før kvalifiseringen er omme.

Kroatia har en enklere oppgave på papiret enn Norge og seks poeng fra kampene mot Malta og Bulgaria, bør være godt innen rekkevidde. Hvis det skjer må Norge, som Tjærnås påpeker ovenfor, vinne begge sine kamper for å kapre direkteplass til EM.

100.000 euro

Kroatia ble straffet med ett minuspoeng i tillegg å måtte spille to kamper for tomme tribuner som følge av at supportere hadde tatt seg inn på banen og malt et hakekors på gresset før hjemmekampen mot Italia.

Italienske Gazzetta Dello Sport skriver at Kroatia også er ilagt en bot på 100.000 euro.

Kroatias landslagstrener Niko Kovac fikk for øvrig sparken tidligere denne måneden, kort tid etter 0-2-tapet mot Norge.

PS: Kroatia møter Bulgaria (h) og Malta (b) i de to siste kampene, mens Italia har Norge (h) og Aserbajdsjan (b) igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder