JADA! Tarik Elyounoussi jubler etter sin 1-0-scoring mot Schalke på lørdag. Foto:Daniel Roland,Afp

Tarik fant gløden i Atlasfjellene

SINSHEIM (VG) I dag samles landslaget. Én mann dukker opp med ekstra mye entusiasme og overskudd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter fire mål på syv serierunder, og delt annenplass på toppscorerstatistikken i Bundesliga, håper Tarik Elyounoussi (26) at han vil være tilbake i den norske første-elleveren mot Malta kommende fredag.

- Jeg har veldig lyst til å bidra. Nå har jeg jo spilt de fleste kampene, og er vel en av de få som har den rutinen som landslaget kanskje trenger, for ikke å snakke om en positiv input akkurat nå. Jeg fikk ikke starte sist, men var ikke helt i form heller, så jeg kan ikke klage på det. Skal du spille mot Italia må du være hundre prosent, sier Elyounoussi etter at han satte inn 1-0-målet da Hoffenheim slo Schalke 2-1 på lørdag. Hoffenheim er nummer to i Bundesliga, fire poeng bak serieleder Bayern, og Tarik Elyounoussi fastslår enkelt og greit at «livet leker».

Ekspert-vraket

Da VG-ekspertene Arild Stavrum, Arne Sandstø og Knut Espen Svegaarden plukket ut sin startoppstilling for noen dager siden, var det bare Stavrum som «tok ut» Elyounoussi.

- Det er selvfølgelig opp til dem. Eksperter liker å spekulere litt. Jeg drar hjem med en positiv opplevelse. Det kan forhåpentligvis smitte over på andre. Nå får jeg vise meg frem på treningene, så får det være opp til Mathias (Høgmo) å ta ut den beste elleveren. Skulle jeg ikke være der vil jeg være skuffet, men da kommer jeg til å gjøre min jobb og støtte de andre, sier Elyounoussi, belønnet med 2 i storavisen Bild i helgen. 1 er best og 6 dårligst.

Elyounoussi mener at sommerferien hans har bidratt mest til knallstarten på sesongen.

– I fjor hadde jeg fire dager ferie, i år har jeg hatt fire uker. I fjor manglet jeg det lille ekstra, jeg hadde spilt mange kamper i Norge da jeg kom hit. Jeg manglet aggressiviteten som trengs slik vi spiller i Hoffenheim. Her må det løpes 11-12 kilometer i hver kamp, sier Elyounoussi – som tilbragte ti dager i Marrakech i Marrokko, der han blant annet gikk i Atlasfjellene med venner.

Fikk ro i sjelen

– Det var veldig viktig for meg. Jeg fikk roet ned kropp og sjel. Vi var vel på rundt 3000 meter. Jeg fikk koblet skikkelig ut. Dessuten var jeg i Hellas en uke og fikk litt d-vitaminer.

Det er åtte år siden Elyounoussi ble cupmester med Fredrikstad og seks år siden han ble proff i Heerenveen. Men ikke før denne høsten har det løsnet utenfor Norge – «på tide» vil mange mene.

Er du enig i det, at det har tatt veldig lang tid?

– Ja det har jo det. Jeg har jo tatt en liten omvei. Noen ganger må man ta ett steg tilbake for å komme to frem.

– Dro du ut for tidlig?

– Jaaaa, kanskje, men likevel, det var en enorm erfaring jeg hadde med meg hjem fra Heerenveen. Det er viktig å kjenne på nedturen også. Man blir styrket av det. Det er viktig å tenke klart, ikke bli stresset. Vi har en svenske her som var kaptein på Malmö i fjor (Jiloan Hamad), han ble svensk mester og alt gikk rett vei. Nå kommer han ikke med i troppen. Jeg vet nøyaktig hva han tenker, og prøver å hjelpe ham så godt jeg kan.

Rister på hodet

Hoffenheims sportsdirektør Alexander Rosen spilte for Follo i 2006 og 2007, og har ingen problemer med å gjøre seg forstått på norsk.

– Først og fremst er Tarik en fantastisk fyr. Han jobber ekstremt hardt, og vi har nesten visst at dette skulle skje. Vi har bare ventet på at det skulle løsne. Vi var faktisk veldig tilfredse med ham i forrige sesong også, men en offensiv spiller er selvsagt avhengig av mål og målgivende pasninger, sier Rosen, som har snakket mye med Elyounoussi om det mislykkede oppholdet i Heerenveen.

– Han reiste tidlig, han hadde ikke familien rundt seg, var en del alene og det var mange trenerskifter. Det var tøft for Tarik, men som person vokste han.

– Han har behov for trygghet rundt seg?

– Ja, og det får han her, svarer Rosen, som rister litt på hodet av at Elyounoussi eventuelt ikke skulle være god nok for Norge.

– Jeg kjenner jo den norske fotballen litt. En Tarik som har fast plass på laget som er på 2. plass i Bundesliga. En Tarik som scorer mye, som jobber hardt…altså, hvis Norge har så mange spillere som er bedre i de offensive posisjonene, da kan jeg bare gratulere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder