CHAMPIONS LEAGUE-HELT: Ada Hegerberg feirer her med det norske flagget etter å ha avgjort årets Champions League-finale for Lyon mot Barcelona. Men å ta på seg den norske landslagsdrakten virker uaktuelt. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ada Hegerberg: – Jeg hadde mareritt etter å ha vært med landslaget

Fotballstjernen Ada Hegerberg (23) sier i et nytt intervju at hun ble «knekt psykisk» av å spille for landslaget – like før VM i fotball starter uten henne.

Den norske Champions League-helten snakker klarere enn noen gang om misnøyen i et intervju i siste utgave av fotballtidsskriftet Josimar. Intervjuet er gjort i samarbeid med Morgenbladet. Hele utgaven er viet til kvinnefotball.

Gullball-vinneren kommer med sterk kritikk av Norges Fotballforbund. Hun mener at kvinnelandslaget, uavhengig av aldersnivå, aldri har blitt tatt seriøst.

Hegerberg sier hun gradvis begynte å miste seg selv på landslaget og at hun ikke fikk lov til å være seg selv.

Spissen mener at årsaken til bruddet ikke er mangel på respekt eller fordi hun ikke tålte motgang, men at det var «tøft» fra U15-landslaget til EM i 2013 og VM i 2015.

Slik avgjorde hun Champions League-finalen:

– Knekt psykisk

– Det var tøft på så mange samlinger. Jeg har vært knekt psykisk. Det har vært en dønn depressiv følelse. Jeg hadde mareritt etter å ha vært med landslaget. Sånne ting skal man ikke ha. Hvis du vil komme deg noe sted i livet, må du ta noen valg. Med en gang tanken kom inn i hodet mitt: Jeg tror jeg må slutte på landslaget ... Da bare rant alt av. Puuuuuh. Jeg begynte å sove godt igjen, sier Hegerberg til Josimar, i samarbeid med Morgenbladet.

les også

Ødegaard ut mot Hegerberg: – Skrekkelig

Sunndalingen har ikke besvart VGs henvendelser onsdag. Les NFFs tilsvar i bunn.

Hegerberg forteller til bladet at treningene og arbeidet før og etter kamper har vært for svake. Hun åpner opp om misnøye med flere småting, som at kvinnelaget fikk med seg én T-skjorte til EM, at herrelandslaget får bedre sko-muligheter og at sokkene ikke passet.

Ada Hegerberg reagerer også på at hun og søsteren Andrine skal ha fått kjeft for å komme for sent til lagmiddag, etter å ha signert autografer etter en kamp.

Se det rørende møte mellom søstrene:

– Ikke gode nok ledere

Hegerberg ga seg på det norske landslaget etter EM-fiaskoen i 2017. Hun sa da til VG «at det handler om helheten rundt det: Ledelse, planlegging, forberedelser og gjennomføring».

Lyon-stjernen mener at sjefene i NFF er problemet.

– Vi har ikke hatt gode nok ledere. De har ikke kompetansen, og vet ikke hvordan man skal dra en hel gruppe på dette nivået med seg. Da blir det veldig farlig for gruppen som helhet, sier Hegerberg til Josimar.

23-åringen, som under VM skal være TV-ekspert og spaltist, mener at takhøyden er for lav, og at det var problematisk å ta ordet for å si hva hun mente. Det førte til at hun følte at hun måtte dempe seg, noe hun mente absolutt ikke fungerte.

Her går det galt under Skavlan-innspilling:

NFFs tilsvar

Pål Bjerketvedt, generalsekretær i NFF, er onsdag til stede under FIFA-kongressen i Paris. Han ba om å få svare på e-post og at svaret står i sin helhet. Les svaret her:

«Vi syns – fortsatt – det er trist at Ada ikke er med på landslaget, og det er leit at hun hadde det hun beskriver som dårlige opplevelser den gang hun var med. Det er samtidig vanskelig å kommentere synspunkter og opplevelser fra 2017 og årene før det. Vi har hatt en fin utvikling de to siste årene, og mange tiltak er iverksatt. Vårt fokus nå er VM!

les også

Verkebyllen mellom Hegerberg og NFF: Timingen er skrekkelig

Fotball for jenter og kvinner er i rivende utvikling, internasjonalt og i Norge. Det fremsettes påstander om at NFF ikke tar landslag for kvinner seriøst. Her må vi ta til motmæle med fakta som dokumentasjon.

Norge var en av pionerene for kvinnefotball allerede på 70-tallet og har på landslagsnivå levert gode prestasjoner i mesterskap. Vi har vunnet EM, VM og OL. Vi var i EM-finale så sent som i 2013. Prestasjoner muliggjort av dyktige og fremsynte ledere, trenere og ambisiøse spillere.

I en periode sakket vi akterut i den internasjonale konkurransen. Vi sov nok litt i timen i noen år. Et svakt EM i 2017 var et klart uttrykk for det. Evalueringen etter dette mesterskapet utløste en rekke utviklingsprosesser som endte med syv seire av åtte mulige i kvalifiseringen til denne sommerens VM – med seier over regjerende europamester Holland i den avgjørende kampen.

Vi har innført flere samlingsdøgn, etablert et U23-landslag og økt budsjettene. I VM-året 2019 har A-kvinner et større budsjett enn A-herrer, i «vanlige» år er budsjettene like.

les også

Mini Jakobsen med brannfakkel i landslagsdebatten: – Hvorfor skal det være likelønn?

Vi har en likelønnsavtale for våre to A-landslag, uavhengig av kjønn – som den eneste fotballnasjonen i verden.

Alle våre landslag fra 15 år og opp til A-landslagsnivå har like mange lag og like vilkår. Både økonomisk og tilgang til trener-/lederressurser. Vår avdeling for elitefotball jobber etter helt likestilte prinsipper. Alle trenere og fagansvarlige jobber på tvers i avdelingen, uavhengig av kjønn.

Som det eneste forbundet i verden, ledes dette arbeidet av en kvinne (Lise Klaveness) med ansvar for både kvinne- og herresiden.

les også

Minis gufs fra fortiden: Fomler med reversen

Under Forbundstinget i mars 2019 var toppfotball for kvinner hovedtema, i praksis en sak om å øke den helhetlige satsingen på de tre øverste divisjonene, inkludert ny seriestruktur. Det overføres rundt 30 millioner kroner i år til kvinnefotballen (toppklubbene). Blant annet midler til nødvendige ansettelser i (sport, utvikling og marked), og det bevilges også penger til såkalte proffdager for å gjøre hverdagen enklere. For å nevne noe.

Før årets VM har NFF sammen med våre nordiske kolleger, vært en pådriver for en økning i pengepremiene. FIFA har besluttet å tredoble pengepremiene.

Det er fortsatt en vei å gå. Men vi er godt i gang – og utviklingen skal fortsette. Det skal ikke stå på vilje eller holdning. Årets Frankrike-VM er det desidert største mesterskapet på kvinnesiden noensinne. Vi er der!

Jeg opplever positiv energi og pågangsmot i den gjengen som skal representere Norge i VM. Vi skulle gjerne sett at Ada ønsket være med. Hennes nei har imidlertid vært tydelig, og det må vi respektere. Vårt ønske og håp for fremtiden er hun vil endre standpunkt. Både landslagssjefen og elitedirektøren har vært i dialog med henne og vår dør er alltid åpen om hun selv vil. Men det siste er selvsagt en forutsetning.»

Slik vant Norge generalprøven:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder