VIL KOMME I GANG: Lillestrøm-spiller Thomas Lehne Olsen har ikke vært permittert i coronakrisen, men får foreløpig ikke begynne å trene med kontakt. Det er klubben misfornøyd med. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lillestrøm skaper splid i Obosligaen: – Blir ikke fair play

Flere ledere i Obosligaen mener det er feil hvis Lillestrøm eller andre skulle få tillatelse til å trene med kontakt tidligere enn resten.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Herrebrøden

Det er store forskjeller mellom klubbene på andre nivå i norsk toppfotball.

Lillestrøm har – som eneste klubb i Obosligaen – ikke permittert en eneste ansatt. Utenom ferieavvikling har de også trent organisert gjennom hele coronaperioden, der flere andre toppklubber har kjørt øktene frivillig eller delvis, og Lillestrøm sier seg også i stand til å følge Norges Fotballforbunds treningsprotokoll på lik linje med klubbene i Eliteserien.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Foreløpig får de ikke lov av NFF og har bedt om en ny vurdering. Samme ønske uttrykker daglig leder Frank Lidahl i Ranheim overfor Adresseavisen.

Mandag kveld holder Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund informasjonsmøte med alle klubbene i Obosligaen. Flere av dem vil ikke være i stand til å følge NFFs protokoll, som innebærer at spillerne må ut i karantene hvis de skal bedrive kontaktidrett.

Styreleder Richard Pedersen i Grorud synes ikke noe om Lillestrøms forsøk på å presse frem tidligere trening.

– Klubbene er stort sett enige om at det skal være fair play, at vi skal starte samlet og slutte samlet, sier han til VG.

les også

Kommentar: Minner om maktmisbruk

– Du er ikke enig med Lillestrøm?

– Nei. Det blir ikke fair play. De har kanskje ressurser til å følge protokollen, men så er det 60–70 prosent av klubbene i ligaen som ikke har det som skal til for å ivareta reglene, sier Pedersen og fortsetter:

– Hvis LSK skal få trene med kontakt nå, får de et fortrinn på 14 dager til tre uker på de andre klubbene. Da er vi andre ute og kjøre.

Grorud-sjefen sier at hovedstadsklubben «ikke har sjans i det hele tatt» til å følge de nåværende kravene i NFF-protokollen for kontakttrening. Det kunne de derimot gjort i Kongsvinger.

– Jeg er veldig fornøyd med at NFF har signalisert at vi kommer fire uker etter Eliteserien. Vi ønsker å gå i gang med trening så fort som mulig. Vi tar det internt, så får andre fronte, sier daglig leder Espen Nystuen i Kongsvinger om utspillene fra Lillestrøm og Ranheim.

– Mener Kongsvinger at Obos-lagene som kan etterleve smittevernsreglene bør kunne få lov å starte med fotballtrening nå?

– Ja, svarer Nystuen kontant – og begrunner hvorfor:

– Det får være opp til hver enkelt klubb om de klarer å etterleve reglene, og hvis det åpnes opp, skal du se at pipa til de klubbene som i dag sier at de ikke klarer å etterleve, fort får en annen låt, melder cupfinalisten fra 2016.

Daglig leder Gorm Natlandsmyr i Åsane støtter derimot Grorud. I bergensklubben måtte man utelukket rundt 30 prosent av spillerstallen dersom det skulle vært mulig å følge NFF-reglene.

– Jeg håper vi kan stå sammen som en lojal gruppe og vente på tur, sier Åsane-sjefen om Obosligaen, som etter NFFs plan skal begynne med kontakttrening om snaut fire uker.

I Øygarden – den nystartede klubben som har overtatt Nest-Sotras plass i divisjonen – må spillerne det gjelder være nødt til å velge mellom den sivile jobben og fotballspillingen om de skal klare å følge smittevernprotokollen.

– Vi forholder oss til det NFF har pålagt oss. Så får vi se om vi klarer å følge det på en god måte. Vi vet ikke ennå om det blir en suksess i Eliteserien. Det er mye å forholde seg til, men vi har fire uker på oss og håper det skal gå. Det kan også hende verden har endret seg til det bedre om fire uker, påpeker daglig leder Trond Jetmundsen.

les også

Molde-sjefen om Eliteseriens nye terminliste: – Vi jublet ikke

VG har også vært i kontakt med Strømmen, KFUM, Stjørdals/Blink og Ull/Kisa. De forholder seg til NFF om at «dette må gå liga for liga, og det må være likt innenfor hver liga».

– Vi er lojale mot retningslinjene fra NFF og Folkehelseinstituttet. Jeg synes det skal være like konkurranseregler for divisjonen. Det kunne Lillestrøm tenkt på da de spilte mot Start i høst og heller berget plassen, smiler styreleder Bente Ertsgaard i Stjørdals/Blink.

Sørlandsklubben Jerv sier de ville vært klare for å trene med kontakt dersom NFF hadde gitt dem grønt lys, men de ønsker ikke ta en like aktiv rolle som LSK i debatten.

– Vi forholder oss til de føringene som legges av NFF og Norsk Toppfotball (NTF). Vi forstår de som vil komme i gang, og vi er også der, men vi kommer ikke til å stå på barrikadene for å få det til, sier daglig leder Trond Christoffersen.

Mer om

 1. OBOS-ligaen
 2. Lillestrøm SK
 3. Grorud IL
 4. KFUM Oslo
 5. Åsane Fotball
 6. Strømmen IF
 7. FK Jerv

Flere artikler

 1. Obos-optimisme etter NFF-møte

 2. Slik blir de tre neste rundene i Eliteserien – spår trøbbel for RBK

 3. Toppserien og Obosligaen har fått klarsignal: – Vi har noen problemer

 4. Lillestrøm ber NFF ta ny vurdering: «Ingen rasjonell grunn»

 5. Obosligaspiller i jobb-skvis: – Vet ikke hva jeg skal gjøre

Fra andre aviser

 1. Sandnes Ulf-sjefen håper på full trening innen få uker: – Toppfotballen er best rustet

  Bergens Tidende
 2. Må vente én måned: Nå reagerer Ranheim-sjefen

  Bergens Tidende
 3. Må vente én måned: Nå reagerer Ranheim-sjefen

  Fædrelandsvennen
 4. Nå får de lov til å spille treningskamper

  Bergens Tidende
 5. BT tipper 1. divisjon: «Rykker de ned med flagget til topps, eller vil de gjøre dyre innrømmelser for å overleve?»

  Aftenposten
 6. Ekspert mener fotballkamper bør utsettes hvis det er smitte i et lag. – Det finnes en tålegrense, sier NFF.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder