SCORET: Kamer Qaka blir her Vålerengas yngste målscorer noensinne. 15-åringen scoret VIFs 11. mål i cupkampen mot Oppsal torsdag. Foto: Scanpix
SCORET: Kamer Qaka blir her Vålerengas yngste målscorer noensinne. 15-åringen scoret VIFs 11. mål i cupkampen mot Oppsal torsdag. Foto: Scanpix

Kamer (15) søvnløs før drømmedebuten

Utenlandske storklubber følger VIF-talentet

FOTBALL

(VG Nett) 15 år gamle Kamer Qaka trodde ikke på spilletid mot Oppsal, men fikk ikke sove etter at Martin Andresen ga VIF-talentet beskjed om å møte til cupkamp.

Publisert: Oppdatert: 15.05.10 16:06

Onsdag, dagen før 1. rundekampen mot lille Oppsal, bestemte Martin Andresen seg for å ta Kamer Qaka (15) med i troppen. Brandbu-gutten, som kom til Vålerenga i fjor sommer, fikk tillit til tross for at han fortsatt ikke har gjennomført en eneste trening med eliteserielaget.

VG Nett-leser:Moro å se ungdommer som Qaka selvsagt. Det ser lovende ut.Diskuter her!

- Jeg slet med å få sove, og lå våken hele natta. Før kampen trodde jeg ikke jeg skulle få spille, og da jeg fikk beskjed om at jeg skulle inn i pausen, ble jeg veldig overrasket, sier Kamer til VG Nett.

Resten er historie. 15-åringen, som er så ung at han må spille på dispensasjon, er den yngste spilleren som har representert Vålerenga noensinne. Like før slutt ble han også klubbens yngste målscorer gjennom tidene da han satte inn 11-1-målet.

VG LIVE:Følg hele serierunden 16. mai her!

- Selv om det var det 11. målet i kampen, ble jeg veldig glad. I starten gjorde jeg noen småfeil, men etter hvert gikk det ganske greit, forteller Kamer.

Proffkontrakt på bursdagen

11. april, på sin egen 15-årsdag, signerte midtbanespilleren proffkontrakt med Vålerenga. Da hadde allerede flere utenlandske storklubber vært på tråden for å forhøre seg om Kamer Qaka.

Les også:Parr usikker foran VIF-møte

- Før han signerte var det en del henvendelser fra klubber som ønsket å få Kamer på prøvespill. Etter at han signerte treårskontrakten med oss, har det roet seg, forteller spillerutvikler i Vålerenga, Per Inge Jacobsen, til VG Nett.

Kamers far, Adem Qaka, forteller at han stadig vekk får telefoner fra europeiske klubber som ønsker å se nærmere på 15-åringen.

- Det er mange som ringer, men jeg sender alle videre til Vålerenga. Det er de som bestemmer, sier Adem Qaka til VG Nett.

Les også:Vålerenga scoret 11 mot Oppsal

Fra Kosovo til Norge

Han kjører sønnen til og fra trening i Oslo fem-seks dager i uken. Det går ikke mange minuttene fra Kamer er hjemme fra skolen til han setter kursen fra Brandbu mot hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under bildet!


- Jeg skjønte at Kamer kom til å bli god da han var ni år. I tillegg til alle øktene med Vålerenga trener han mye i ballbingen på Brandbu, forteller pappa Adem.

Les også:Slik spilles 2. runde i cupen

- I Vålerenga må man prestere hele tiden. Slik var det ikke i Brandbu. På sikt er målet mitt å få spille mer på a-laget, og etter hvert prøve meg i utlandet, sier Kamer, som har Manchester United og Real Madrid som favorittlag, mens Lionel Messi er det store forbildet.

Kamer Qaka kom fra Kosovo til Norge to og et halvt år gammel. Nå håper tidenes yngste VIF-spiller å bli tatt ut i den første G15-landslagstroppen for 1995-kullet.

- Vi holder på med å kartlegge 95-årgangen. Jeg så Kamer under en samling i Lillestrøm forrige helg, og han er utvilsomt et stort talent. Det er ikke utenkelig at han blir tatt ut, sier landslagstrener Bård Flovik til VG Nett.

VG Manager:Sjekk status for ditt lag her!

Kamer beskriver seg selv som en teknisk god midtbanespiller som har utviklingsmuligheter i duellspillet. Spillerutvikler Per Inge Jacobsen forteller at 15-åringen tilhører junior elite-stallen i Vålerenga, og at han i utgangspunktet skal spille junior interkrets og 2. divisjonsfotball denne sesongen.

- Han har meget gode tekniske ferdigheter, er smart, og har et bra blikk for spillet. Jeg tror han er ganske langt fremme i forhold til andre 15-åringer når det gjelder basisferdigheter.

Martin tror på Kamer

Siden 15-åringen er opptatt med skole på dagtid, har han foreløpig ikke trent med Vålerengas eliteserielag. Jacobsen forteller at Kamer er den yngste spilleren noensinne som har signert proffkontrakt med Oslo-klubben.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Det ble en fin bursdagsgave. Vi har stor tro på at han kan bli en god spiller, og ønsket å signalisere overfor han og familien at vi ønsket å satse på han, sier spillerutvikleren.

- Vi har tro på at Kamer kan bli en god fotballspiller om han fortsetter utviklingen. Har han godt fokus, trener masse og holder han seg skadefri kan han nå langt. Han er en av spillerne vi har tro på at kan bli a-lagsspiller for Vålerenga på sikt, sier Martin Andresen til VIFs hjemmeside.

Her kan du lese mer om